Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
«Έξυπνο» παρμπρίζ από Jaguar και Land Rover

«Έξυπνο» παρμπρίζ από Jaguar και Land Rover

Σκανάρει και δείχνει τις ιδανικές γραμμές οδήγησης

Η JLR έχει σκοπό να πάει λίγο παρακάτω τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας από εκεί που τα έχουν αφήσει, έστω και προσωρινά, οι γερμανοί ανταγωνιστές. Το Discovery Vision Concept έκανε ντεμπούτο στην έκθεση αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης και μέχρι στιγμής είχε παρουσιαστεί η τεχνολογία transparent bonnetόπου προβάλλεται στο παρμπρίζ η εικόνα κάτω από το αυτοκίνητο δίνοντας την αίσθηση ότι το καπό είναι διαφανές. Κι ενώ αυτό το σύστημα είναι πολύ χρήσιμο σε κίνηση off-road, το Vision Concept φιλοξενεί μερικές από τις πλέον προωθημένες επιλογές.

Χρησιμοποιώντας laser σκάνερ θα αναγνωρίζει το δρόμο μετατρέποντας τη οδήγηση σε διαδραστική διαδικασία. Για παράδειγμα το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πίστα όπου θα απεικονίζει στο οπτικό πεδίο του οδηγού τις γραμμές οδήγησης, τα σημεία φρεναρίσματος, επιτάχυνσης κλπ. Μάλιστα θα δημιουργεί ένα εικονικό αυτοκίνητο που θα πρέπει να κυνηγάς προκειμένου να βελτιώσεις το γυρολόγιο. Τύφλα να’ χει το Gran Turismo…

Για το χειρισμό του κλιματισμού, των υαλοκαθαριστήρων, της οροφής και του Infotainment στο Vision Concept θα απαιτούνται απλά νοήματα που θα αναγνωρίζονται από κάμερα που βρίσκεται εσωτερικά στην καμπίνα.

Επιπλέον η οπτική απεικόνιση στο παρμπρίζ ξεπερνά τα τρισδιάστατα γραφικά για την ενημέρωση του οδηγού . Χάρη στο εξελιγμένο λογισμικό παρακολούθησης των ματιών του οδηγού, το σύστημα μπορεί να εκπαιδεύεται πάνω στις συνήθειες οδήγησης και να προβλέπει τις προθέσεις. Το σύστημα θα «μαθαίνει» συνεχώς εκτιμώντας παράλληλα δεδομένα όπως το είδος της διαδρομής, ο αριθμός των επιβατών, ο καιρός, οι επιλογές στο Infotainment και θα προτείνει στον οδηγό τις βέλτιστες ενέργειες.

Πηγή: gocar.gr