Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
FT: Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να χρηματίσουν τον πλοίαρχο του Adrian Darya 1

FT: Οι ΗΠΑ επιχείρησαν να χρηματίσουν τον πλοίαρχο του Adrian Darya 1

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια απ’ ευθείας στον πλοίαρχο ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου, που κατηγορείται ότι μεταφέρει πετρέλαιο προς τη Συρία, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν το τάνκερ, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτή η μάλλον ανορθόδοξη μέθοδος αποκαλύφθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Financial Times: ο απεσταλμένος της αμερικανικής διπλωματίας για το Ιράν, ο Μπράιαν Χουκ, έστειλε προσωπικά emails στον ινδό πλοίαρχο του Adrian Darya 1 (το προηγούμενο όνομα του δεξαμενοπλοίου ήταν Grace 1) για να του προτείνει χρήματα.

«Είμαι ο Μπράιαν Χουκ», «εργάζομαι για τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ως αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για το Ιράν», έγραψε στις 26 Αυγούστου στον Ακίλες Κουμάρ. «Είμαι αγγελιαφόρος καλών ειδήσεων», προσέθεσε.

Στην προκειμένη περίπτωση, μιας αμοιβής σε περίπτωση που δεχόταν να οδηγήσει το πλοίο, το οποίο είχε απελευθερωθεί ένδεκα ημέρες νωρίτερα από το Γιβραλτάρ που το είχε για ένα διάστημα συλλάβει, προς μια χώρα που θα μπορούσε να το ελέγξει για λογαριασμό της Ουάσινγκτον.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, προφανώς χωρίς να έχει λάβει θετική απάντηση, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον πλοίαρχο.

«Οι λεπτομέρειες αυτές είναι ακριβείς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Ήρθαμε σε επαφή με πλοιάρχους και με εταιρείες θαλάσσιων μεταφορών για να τους ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε υποστήριξη προς ξένη τρομοκρατική οργάνωση», προσέθεσε ζητώντας να μην κατονομασθεί, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η Ουάσινγκτον εκτιμά πως το πετρέλαιο προοριζόταν για το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και πως η πώλησή του, η οποία απαγορεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα χρησίμευε για να χρηματοδοτηθεί η Δύναμη Κοντς, ο κλάδος εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, που περιλαμβάνεται στην αμερικανική μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Καθώς η μέθοδος θα μπορούσε να επικριθεί, ο Μπράιαν Χουκ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει στο εξής επισήμως αμοιβές, που μπορούν να φθάσουν τα 15 εκατομμύρια δολάρια, σε οποιονδήποτε παράσχει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στη στοχοθέτηση «των οικονομικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης και της Δύναμης Κοντς».

«Σ’ αυτό περιλαμβάνονται πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν να στοχοθετηθούν πλοία όπως το Adrian Darya», επέμεινε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο «φαίνεται να κατευθύνεται» προς τη Συρία ενώ η ιρανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, για να επιτύχει την απελευθέρωσή του από τις αρχές του Γιβραλτάρ, ότι δεν θα παραδώσει το πετρέλαιό της στο καθεστώς της Δαμασκού.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή