Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Γυναίκες-ηγέτιδες στο χώρο της τεχνολογίας

Γυναίκες-ηγέτιδες στο χώρο της τεχνολογίας

Έχουν καταξιωθεί σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά

Ο χώρος της τεχνολογίας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ανδροκρατούμενος». Για το λόγο αυτό το Business Insider του Ην. Βασιλείου αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στις γυναίκες που κατάφεραν να καταξιωθούν σε μια πολύ ανταγωνιστική («ανδρική») αγορά.

Κάποιες από αυτές έχουν επενδύσει σε μερικές από τις ταχύτερα ανερχόμενες εταιρείες σε όλον τον κόσμο, ενώ άλλες αποφάσισαν να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους και να ιδρύσουν το δικό τους startup.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις γυναίκες που κατάφεραν να κάνουν το όνομά τους «βαρύ» στο χώρο της τεχνολογίας:

10. Eileen Burbidge – Passion Capital

Η Eileen Burbidge ίδρυσε την εταιρεία Passion Capital το 2011 μαζί με τους Stefan Glaenzer και Robert Dighero. Από τότε η εταιρεία τους έχει κάνει αρκετές επιτυχημένες επενδύσεις σε εταιρείες που εδρεύουν στην αγγλική πρωτεύουσα, όπως οι DueDil, GoCardless, GoSquared και Smarkets.

Στο παρελθόν η Eileen είχε εργαστεί για την Apple, τη Yahoo, το Skype και τη Sun Microsystems.

9. Sonali De Rycker – Accel Partners

Η Accel Partners είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων του Λονδίνου και η Sonali είναι μία από τις πιο έμπειρες στον τομέα της, έχοντας εργαστεί για πάνω από 14 χρόνια στο χώρο των επενδύσεων σε startups.

Η ίδια ξεκίνησε την καριέρα της ως αναλυτής στη Goldman Sachs, ενώ το 2000 δούλεψε στην Atlas Venture.

8. Roxanne Varza – Microsoft France

Η Roxanne Varza είναι επικεφαλής της ομάδας startup relations της Microsoft στη Γαλλία, καθώς επίσης και του προγράμματος Bizspark και Microsoft Ventures. Δραστηριοποιείται όμως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοηθώντας αγγλικές startup εταιρείες, καθώς επίσης και από τη θέση του συνιδρυτή του ευρωπαϊκού, ενημερωτικού, τεχνολογικού σάιτ tech.eu.

7. Avid Larizadeh – Google Ventures

Η Avid Larizadeh είναι η μόνη γυναίκα μέλος της πρόσφατης επέκτασης της Google Ventures στην Ευρώπη. Στο παρελθόν η ίδια είχε ιδρύσει την εταιρεία Boticca στο χώρο του fashion retail, ενώ τώρα εργάζεται και σε ρόλους διαχείρισης προϊόντων για λογαριασμό του Skype και του eBay. Επίσης είναι επενδυτής στην Accel Partners.

6. Joanna Shields – Digital Economy

Η Joanna Shields είναι μία από τις πιο γνωστές γυναίκες στη βιομηχανία της τεχνολογίας, στην αγγλική πρωτεύουσα. Η ίδια ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο αυτό το 1989, ως product manager στην εταιρεία Efi της Σίλικον Βάλεϊ.

Το 1997 έγινε διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας video streaming Veon, την οποία απέκτησε η Philips το 2000. Μετά πήρε τη θέση της Managing Director της Google στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Το 2006 έγινε πρόεδρος της Bebo, όπου επέβλεψε την πώληση της εταιρείας στην AOL έναντι 850 εκατ. δολαρίων. Το 2009 προσελήφθη από την Sheryl Sandberg για να «τρέξει» το Facebook στην Ευρώπη. Το 2012 συνεργάστηκε με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και είναι η Digital Advisor του.

5. Martha Lane Fox – Lastminute.com

Η Lane Fox ίδρυσε το Lastminute.com το 1998. Ήταν μία από τις λίγες επιχειρήσεις που «επιβίωσαν» της κρίσης και το 2005 πουλήθηκε έναντι 577 εκατ. λιρών Αγγλίας. Έκτοτε η Lane Fox παρείχε τις υπηρεσίες της στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών, όπως η Marks & Spencer και το Channel 4.

4. Alicia Navarro – Skimlinks

Η εταιρεία Skimlinks ξεκίνησε ως consumer shopping website το 2006 στην Αυστραλία. Η ιδρύτρια της εταιρείας, Alicia Navarro, μετά από αρκετά ταξίδια στην Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η τεχνολογία της, που μετέτρεπε normal web links σε affiliate links, ήταν το μέλλον και κάπως έτσι, από τότε έχει καταφέρει να συγκεντρώνει 300 εκατ. «κλικ» το μήνα.

3. Nicola Mendelsohn – Facebook

Η Mendelsohn ξεκίνησε να εργάζεται στο Facebook τον Ιούλιο του 2013, έχοντας προηγουμένως εργαστεί στη διαφημιστική εταιρεία Karamarama, εκτελώντας χρέη εκτελεστικού προέδρου. Η ίδια είχε εμπειρία 20 ετών σε διαφημιστικές εταιρίες, πριν τη μετάβασή της στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Τα γραφεία του Facebook στο Λονδίνο είναι από τα μεγαλύτερα που διαθέτει η εταιρεία στον κόσμο.

2. Jo Bertram – Uber

Η Jo Bertram έγινε μέλος της Uber το 2013, εργαζόμενη ως σύμβουλος διαχείρισης για τη McKinsey and Accenture. Μέσα στο διάστημα αυτό οι εγγραφές στην εφαρμογή Uber αυξήθηκαν κατά 850%.

1. Sherry Coutu – «επενδυτής-άγγελος»

Η Sherry Coutu θεωρείται ως μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στο χώρο της τεχνολογίας, στην αγγλική πρωτεύουσα. Η καριέρα της εκτείνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών. Τώρα εργάζεται ως σύμβουλος και ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων σε εταιρείες όπως οι: LinkedIn, Zoopla, London Stock Exchange, BBC Worldwide Labs, Seedcamp και το Cambridge University Press.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr