Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας στο Ηρώδειο

Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας στο Ηρώδειο

Τα έσοδα θα δοθούν για τη δημιουργία ακαδημίας λυρικής τέχνης

Με ένα μεγάλο γκαλά όπερας την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συνεργασία με την «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”», τιμά τη μνήμη της κορυφαίας Ελληνίδας υψίφωνου που σφράγισε με τη μοναδική παρουσία της τον κόσμο της όπερας.

Τα έσοδα της συγκεκριμένης εκδήλωσης θα δοθούν στην «Εταιρεία για το Κτήριο της Όπερας και της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης “Μαρία Κάλλας”», για την εκπόνηση μελέτης και τις εργασίες επισκευής και αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Πατησίων 61, όπου έζησε στα νεανικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας και το οποίο πρόκειται να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Κάλλας».

«Η συναυλία που οργανώνεται, λαμπρό δείγμα και αφιέρωμα στη λυρική τέχνη, μια τέχνη σύνθεσης πολλών δεξιοτήτων και απαιτητική, προσβλέπει στην ίδρυση αυτής της Ακαδημίας των πολλών δεξιοτήτων στο σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας και με αυτόν τον τρόπο, να δημιουργηθεί, όχι ένα τουριστικό κάλεσμα, αλλά μια εστία μάθησης και σεβασμού προς τη μέγιστη μουσικό, ένας χώρος εμπειρίας και μάθησης για τους ταλαντούχους νέους που δεν έχουν πρόσβαση σε ακαδημίες του εξωτερικού. Το δεύτερο όραμά μας μετά το νέο κτίριο της Λυρικής βρίσκεται, σε μια πολύ σημαντική στιγμή», τόνισε η διάσημη σοπράνο και πρόεδρος της Εταιρείας Βάσω Παπαντωνίου, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μίλησε με θερμά λόγια «για την εμπνευσμένη ηγεσία που έχει η Λυρική Σκηνή, η οποία έχει καταφέρει να φέρει την λυρική τέχνη κοντά στον κόσμο». Συμπλήρωσε δε ότι θα προχωρήσει η προγραμματική συμφωνία με το ΝΑΤ, στο οποίο ανήκει το σπίτι της Μαρίας Κάλλας, καθώς και οι εργασίες στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως όπου θα στεγαστεί το μουσείο της Μ Κάλλας. Τέλος ο κ. Καμίνης τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθείται Προεδρικό Διάταγμα για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της πόλης.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), ως ο κύριος φορέας που προάγει τη λυρική τέχνη στην Ελλάδα, αλλά και ο χώρος από τον οποίο η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της, νιώθει το χρέος να συνδράμει στην εκπλήρωση του οράματος για τη λειτουργία μιας Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, η οποία θα αναβαθμίσει το ήδη υψηλό επίπεδο των Ελλήνων λυρικών καλλιτεχνών που αποτελούν πρεσβευτές της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο εξωτερικό, όπως ακριβώς και η Μαρία Κάλλας» είπε μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης.
Φέτος που συμπληρώνονται 37 χρόνια από το θάνατο της Κάλλας η ΕΛΣ αποτίνει έναν λυρικό φόρο τιμής στη «φωνή του αιώνα», διοργανώνοντας ένα γκαλά όπερας, όπου διάσημες άριες, που σημαδεύτηκαν για πάντα από τις ανεπανάληπτες ερμηνείες της, θα κατακλύσουν τις κερκίδες του ρωμαϊκού ωδείου με τη συμμετοχή λαμπρών Ελλήνων και ξένων μονωδών που διαπρέπουν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου.

Η μουσική διεύθυνση της εκδήλωσης είναι του Λουκά Καρυτινού και τα οπερατικά διαμάντια θα ερμηνεύσουν οι διεθνούς φήμης μονωδοί, Άρης Αργύρης, Αντρές Βεραμέντι, Δήμητρα Θεοδοσίου, Έλενα Ξανθουδάκη, Νίκολα Ουλιβιέρι και Φιορέντσα Τσεντολίνς.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr