Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

«H άνοδος των λαϊκιστών απειλεί τη δημοκρατία διεθνώς»

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και η άνοδος λαϊκιστών ηγετών στην Ευρώπη αποτελεί μια «βαθιά απειλή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κρίνει στην ετήσια έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η έκθεση, έκτασης 687 σελίδων, εξετάζει την κατάσταση και τις πρακτικές που ακολουθούνται σε 90 και πλέον χώρες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο Τραμπ και διάφοροι πολιτικοί στην Ευρώπη επιδιώκουν την εξουσία κάνοντας εκκλήσεις στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία, στον μισογυνισμό και στον τοπικισμό», ανέφερε ο Κεν Ροθ, εκτελεστικός διευθυντής της HRW. «Η άνοδος του λαϊκισμού αποτελεί μια βαθιά απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπλήρωσε.

«Όλοι τους υποστηρίζουν ότι η κοινή γνώμη αποδέχεται τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επειδή υποτίθεται ότι είναι απαραίτητες για να εξασφαλιστούν δουλειές, να αποφευχθούν πολιτισμικές αλλαγές ή να προληφθούν τρομοκρατικές ενέργειες. Στην πραγματικότητα, η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας δρόμος που το πιθανότερο είναι ότι οδηγεί στην τυραννία», συνέχισε ο Ροθ.

Ο Ροθ αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία την 20ή Ιανουαρίου, όπως και στην επιτυχημένη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «λαμπρά παραδείγματα» μιας πολιτικής που χαρακτηρίζεται από τη μισαλλοδοξία.

Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, η πρόεδρος του αντιευρωπαϊκού, αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει κατά τις δημοσκοπήσεις την πρώτη θέση ενόψει προεδρικών εκλογών.

Ο Ροθ επέκρινε επίσης έντονα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το γεγονός ότι όπως τόνισε πατάσσουν κάθε διαφωνία, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο του πολέμου στοχοθετώντας άμαχους.

«Ξεχνάμε, και αυτό μας εκθέτει σε κίνδυνο, τους δημαγωγούς του παρελθόντος: τους φασίστες, τους κομμουνιστές και άλλους, που υποστήριζαν ότι γνώριζαν ποιο είναι το συμφέρον της πλειοψηφίας αλλά κατέληξαν να συντρίψουν τον καθένα ατομικά», υποστήριξε ακόμη ο Ροθ.

Κατά τον εκτελεστικό διευθυντή του HRW οι ψηφοφόροι σε όλο τον κόσμο πρέπει να απαιτήσουν μια πολιτική βασισμένη στην αλήθεια και τις δημοκρατικές αξίες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με την έκθεση HRW, τόσο η εκλογή του Τραμπ όσο και άλλες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύουν την επικίνδυνη «έλξη που ασκούν οι ισχυροί άνδρες», κάτι το οποίο εκδηλώνεται επίσης στη Ρωσία, στην Κίνα, στη Βενεζουέλα και στις Φιλιππίνες».

Με υπόβαθρο τις εντεινόμενες οικονομικές ανισότητες, τις συχνές τρομοκρατικές ενέργειες και τη φυλετική ποικιλομορφία που αυξάνεται στη Δύση, πολιτικοί στη Δύση εκμεταλλεύονται τη «δυσαρέσκεια» και μετατρέπουν τους πρόσφυγες, τους μετανάστες, τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίο τράγο και στη διαδικασία «το συχνότερο θύμα» είναι η αλήθεια, κατά τη ΜΚΟ.

Πολλοί άλλοι ηγέτες «έκρυψαν το κεφάλι τους στην άμμο» ή καβάλησαν το κύμα του λαϊκισμού, σύμφωνα με το HRW, το οποίο υπογραμμίζει ότι αυτό συνέβη στην περίπτωση του Φρανσουά Ολάντ, του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας ο οποίος «εμπνεόμενος από το Εθνικό Μέτωπο έθεσε τη στέρηση της εθνικότητας σε κεντρικό ζήτημα της αντιτρομοκρατικής πολιτικής του».


Πηγή