Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

H Ρωσία ανακοινώνει σχέδιο για «μεγάλες αλλαγές» στις ένοπλες δυνάμεις την τριετία 2023-2026

«Μεγάλες αλλαγές» στις ένοπλες δυνάμεις από το 2023 μέχρι το 2026 ανακοίνωσε η Ρωσία υποσχόμενη να φέρει τα πάνω κάτω στη στρατιωτική της δομή μετά από μήνες αποτυχιών στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Πέρα από τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε ότι θα ενισχύσει τις μαχητικές ικανότητες των ναυτικών, αεροδιαστημικών και στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεών του, όπως αναφέρει το Reuters. «Μόνο με την ενίσχυση των βασικών δομικών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δυνατό να διασφαλιστεί η στρατιωτική ασφάλεια του κράτους και να προστατευθούν νέες οντότητες [«προσαρτηθείσες περιοχές της Ουκρανίας] και κρίσιμες εγκαταστάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ρωσία: Επιθεώρηση Σοϊγκού στα στρατεύματα που επιτίθενται στην Ουκρανία -«Προστατεύετε τη χώρα μας»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Όλα βαίνουν βάσει του σχεδίου» λέει ο Πούτιν, παρά τις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι αλλαγές αυτές στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστησαν αναγκαίες λόγω του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων» που διεξάγει στην Ουκρανία η Δύση, η οποία στέλνει όλο και πιο βαρύ οπλισμό στο Κίεβο, για να το βοηθήσει να αντισταθεί στις δυνάμεις της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που έχει δεχθεί έντονη κριτική εντός της χώρας για την αναποτελεσματικότητα της προσπάθειάς του να πάρει τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων της Ουκρανίας, υποσχέθηκε τον Δεκέμβριο να αυξήσει το στρατιωτικό του προσωπικό στο 1,5 εκατομμύριο.

Παράλληλα έχει κάνει πολλές αλλαγές στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στους 11 μήνες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως έχει βαφτίσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον πόλεμο, κατά τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρχικά μεγάλες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, αλλά έκτοτε έχουν υποστεί μια σειρά από οδυνηρές ήττες και υποχωρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Σόιγκου διόρισε τον γενικό επιτελάρχη Βαλέρι Γκερασίμοφ επικεφαλής της εκστρατείας στην Ουκρανία.




Πηγή