Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«H Νεράιδα» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

«H Νεράιδα» στη Λίμνη της Βουλιαγμένης

Σε σκηνοθεσία Φρ. Λύτρα και μέχρι τις 24 Αυγούστου

Νεράιδες και ιππότες ζωντανεύουν σ’ ένα παραμύθι για μεγάλους, στο μαγευτικό περιβάλλον της μικρής Λίμνης Βουλιαγμένης, μέσα από την παράσταση «Η Νεράιδα», που σκηνοθέτησε η Φρόσω Λύτρα.

Ένα ιδιαίτερο θεατρικό – εικαστικό δρώμενο σ’ ένα χώρο μοναδικού φυσικού κάλλους που θα παίζεται μέχρι τις 24 Αυγούστου.

Πρόκειται για το ονειρόδραμα που εμπνεύστηκε ο σπουδαίος Γάλλος δραματουργός Ζαν Ζιροντού στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το έργο, μιλάει για τον έρωτα μιας νεαρής νεράιδας του νερού με έναν κοινό θνητό, έναν ιππότη, που όμως τον διεκδικεί μια θνητή πριγκίπισσα. Κι αν σε πρώτη ανάγνωση της ιστορίας του Ζιροντού φαίνεται η δεινή θέση του ανθρώπου που βρίσκεται σε δίλημμα να επιλέξει ανάμεσα στον κόσμο της φύσης, των ξωτικών και τον πραγματικό, η πρόταση της σκηνοθέτριας, που συνηθίζει να παρουσιάζει έργα σε ασυνήθιστους χώρους, κρατά τη βάση του μύθου και παρουσιάζει μιαν άλλη ερμηνεία.

Εστιάζει το βλέμμα της στους ανθρώπους που επιλέγουν να πορευτούν με έναν τρόπο πιο πνευματικό.

Για τη Φρόσω Λύτρα η πρώτη επαφή με το έργο έγινε το 2004 με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας σε διασκευή Μαρίας Κυριάκη. Δέκα χρόνια μετά, η ίδια, μαζί με την ομάδα «naan», επιχειρεί να ανεβάσει το έργο με διαφορετική οπτική, τοποθετώντας τη δράση στον «οικείο» τόπο του, σε ένα φυσικό τοπίο, στο ονειρικό περιβάλλον της λίμνης.

Εκεί οι συντελεστές της παράστασης έχουν δημιουργήσει μία φαντασμαγορική εικαστική εγκατάσταση. Ένα «σκηνικό μέσα στο σκηνικό της φύσης» γύρω από το οποίο παίζουν οι ηθοποιοί. «Η νεράιδα είναι ένα συμβολικό πρόσωπο. Νεράιδα μπορεί να είναι κάθε γυναίκα» λέει η σκηνοθέτις επισημαίνοντας ότι το έργο αφορά στη σύγκρουση δύο κόσμων: του υλιστικού και του ιδεαλιστικού.

Η καινούρια διασκευή του κειμένου είναι της Ζέτης Φίτσιου και είναι βασισμένη στο κείμενο της Μαρίας Κυριάκη. Η ομάδα «naan» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2011 με αφορμή την παράσταση, «Αυτό το παιδί» του Ζοέλ Πομερά και τη σεζόν 2012-2013 πραγματοποίησε τη δεύτερη παραγωγή της με τίτλο

«Η Άλλη Αίσθηση», βασισμένη στη ζωή και το έργο του Γκι Ντε Μοπασάν. Την επόμενη χρονιά παρουσίασε την παράσταση «Καλώς ήλθατε Ντετέκτιβ Πουαρό» με τον Χρήστο Φερεντίνο στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Η ομάδα – που αποτελείται από εικαστικούς και παραστατικούς καλλιτέχνες και περφόρμερ που υπηρετούν διαφορετικά είδη τέχνης- πειραματίζεται τόσο με τον τρόπο που παρουσιάζεται ένα έργο/δρώμενο όσο και με τον τρόπο θέασής του.

Ειδικότερα, διερευνά τη συνάντηση όλων των τεχνών μέσα σε μια θεατρική πραγματικότητα, που δημιουργείται κάθε φορά σε διαφορετικό χώρο, κυρίως πέρα από τις συμβατικές θεατρικές αίθουσες και σκηνές.

Στην παράσταση παίζουν οι Βασιλική Τρουφάκου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Ράμος, Βάλια Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Τσιάλος, Νάντια Μαργαρίτη, Νικόλαος Ζιάζιαρης, Κορίνα Θεοδωρίδου και η Έλενα Χαραλαμπούδη.

Τη σκηνογραφία επιμελείται ο Μανόλης Παντελιδάκης, τους φωτισμούς ο Γιώργος Τέλλος, τη χορογραφία η Σοφία Μιχαήλ και τη μουσική οι Αλέξανδρος Χρηστάρας και Μιχάλης Νιβολιανίτης (DNA).

Τιμές Εισιτηρίων: 18 ευρώ / 14 ευρώ φοιτητικό.

 

Αφήστε μια απάντηση