Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Indepentent: Ρατσιστικά φαινόμενα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας -Δεν αφήνουν τους μαύρους να διαφύγουν [βίντεο]

Ρατσιστικά φαινόμενα στα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία καταγγέλλουν πηγές στον Independent.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται ότι Αφρικανοί μετανάστες παρεμποδίζονται από το να επιβιβαστούν σε τρένα και να διαφύγουν από τη χώρα.

Για το θέμα τοποθετήθηκε μάλιστα και η κυβέρνηση της Νιγηρίας, που καταδίκασε αυτά τα φαινόμενα. Στη χώρα ζουν περίπου 4.000 Νιγηριανοί φοιτητές.

Ο πρόεδρος Buhari ανέφερε: «Όλοι όσοι φεύγουν από τη σύγκρουση έχουν τα ίδια δικαιώματα για ασφαλή έξοδο, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών. Το χρώμα του διαβατηρίου τους ή του δέρματός τους δεν πρέπει να σημαίνει κάτι».

Σε ένα συμβάν, που αναφέρει ο βρετανικός Independent, ένας Νιγηριανός, πατέρας τριών παιδιών που ζει στην Ουκρανία από το 2009, ανέφερε ότι του ζητήθηκε να φύγει από το λεωφορείο που θα τους μετέφερε στα σύνορα. «Όχι μαύροι», ήταν η κουβέντα που του είπαν.

«Όλα αυτά τα χρόνια που είμαι ακτιβιστής δεν είδα ποτέ κάτι τέτοιο. Όταν κοιτώ στα μάτια όλους αυτούς που φυγαδεύονται, βλέπω ρατσισμό -θέλουν να σώσουν τους εαυτούς τους και χάνουν τον ανθρωπισμό τους στην πορεία», ανέφερε.

Μια Νιγηριανή φοιτήτρια που έφτασε στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφερε επίσης ότι της είπαν να περιμένει πρώτα να περάσουν όλοι οι Ουκρανοί πρόσφυγες. Άλλος, ανέφερε ότι πολλοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Lviv, στη δυτική Ουκρανία.


Πηγή