Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
«Ιστορίες καλοκαιριού» από την ΕΣΗΕΜ-Θ

«Ιστορίες καλοκαιριού» από την ΕΣΗΕΜ-Θ

Προβολές ταινιών στην οθόνη του «Μακεδονικόν»

Ιστορίες… υψηλών θερμοκρασιών -όχι απαραίτητα περιβαλλοντικών αλλά «εσωτερικών» των ηρώων τους, διηγείται κινηματογραφικά για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας–Θράκης.

Οι προβολές -στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν» (Φιλικής Εταιρείας 44) των 21 ταινιών που επιλέχτηκαν για να συντροφεύσουν τους εναπομείναντες στην πόλη άρχισαν ήδη και θα διαρκέσουν ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι «Ιστορίες καλοκαιριού» όπως ονομάστηκε το πλήρες πρόγραμμα θα προβάλλονται κάθε βράδυ (δυο προβολές στις 9 και τις 11 μ.μ) με γενική είσοδο ανά προβολή 5 ευρώ ενώ τα μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δικαιούνται δωρεάν είσοδο με την επίδειξη της ταυτότητας της Ένωσης.

Οι προβολές άρχισαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα και συνεχίζονται ως εξής:

Αύριο Τετάρτη 30 και την Πέμπτη 31 Ιουλίου (συνολικά τέσσερις προβολές για κάθε ταινία στις 9 και τις 11 μ.μ. κάθε βράδυ): «Στο τέλος του δρόμου» (The Place Beyond the Pines) σε σκηνοθεσία του Ντέρεκ Σιανφράνς (σκηνοθέτη του «Blue Valentine») σε μια ταινία για τη φύση της ανδρικής ταυτότητας… με τους: Ράιαν Γκόσλινγκ, Εύα Μέντες, Μπράντλεϊ Κούπερ, Ρέι Λιότα

Ακολουθεί το τριήμερο 1-3 Αυγούστου (Παρασκευή έως και Κυριακή) η γνωστή ταινία του 1935 «Μια νύχτα στην όπερα» (A Night at the Opera) σε σκηνοθεσία του Σαμ Γουντ με τους Αδελφούς Μαρξ, τον Αλαν Τζόουνς, Μάρκαρετ Ντιμόντ κ.α. Το «Μια νύχτα στην Όπερα» συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη δωδεκάδα των 100 καλύτερων κωμωδιών όλων των εποχών αλλά και μέσα στις 100 σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, όπως τις αξιολόγησε το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου (Δευτέρα και Τρίτη) η οθόνη μεταφέρεται στο ιστορικό πλέον «Café de Flore» του Παρισιού προβάλλοντας την ομότιτλη ταινία του 2011 σε σκηνοθεσία του Ζαν Μαρκ Βαλέ με τους: Βανέσα Παραντί, Κέβιν Πάρεντ, Ελέν Φλοράν. Το «Cafe de Flore» είναι μια ερωτική ιστορία για ανθρώπους που τους χωρίζουν ο χρόνος και ο τόπος, αλλά συνδέονται με βαθείς και μυστήριους τρόπους. Ατμοσφαιρικό, φανταστικό, τραγικό κι ελπιδοφόρο, το φιλμ καταγράφει τις παράλληλες μοίρες της Ζακλίν, νεαρής μητέρας με ένα γιο με ειδικές ανάγκες τη δεκαετία του ’60 στο Παρίσι, και του Αντουάν, ενός πρόσφατα χωρισμένου άντρα, και πολύ πετυχημένου Dj στο Μόντρεαλ του σήμερα.

Στις 6 και 7 Αυγούστου προβάλλεται η ταινία «Σώμα με σώμα» (De rouille et d’os) σε σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ με τους Μάριον Κοτιγιάρ, Ματίας Σέναρτς, Αρμάν Βερντίρ.

Βραβευμένη στο φεστιβάλ του Βερολίνου είναι η ταινία (του 2010) του Ρώσου Αλεξέι Ποπογκρέμσκι με τίτλο «Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι» (Kak ya provyol etim letom) που προβάλλεται στις 8,9,10 Αυγούστου. Με τους ηθοποιούς: Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν και Σεργκέι Πουσκέπαλις. Σύμφωνα με το σενάριο, σ’ ένα εγκαταλειμμένο ρωσικό νησί της Αρκτικής, δύο άντρες δουλεύουν επιμελώς σε ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό. Δουλειά τους είναι να παίρνουν μετρήσεις από ραδιενεργά εδάφη και να στέλνουν μέσω ασύρματου τα δεδομένα στον κεντρικό σταθμό, κι αυτή είναι η μοναδική επαφή τους με τον έξω κόσμο. Ο επαγγελματίας Σεργκέι, στα πενήντα του, έπειτα από μεγάλη περίοδο απομόνωσης στον σταθμό, βλέπει τη δουλειά του πολύ σοβαρά. Ο νέος του συνεργάτης, ο Παβέλ, απόφοιτος πανεπιστημίου, που του έχει ανατεθεί να περάσει το καλοκαίρι του στον σταθμό, περνά τη ώρα του ακούγοντας μουσική στο το mp3 του και παίζοντας βίντεο γκέιμς, προσπαθώντας να αγνοήσει την επιβλητική παρουσία του Σεργκέι. Η ισορροπία διαταράσσεται τη μέρα που ο Σεργκέι θα πάει για ψάρεμα πέστροφας, αφήνοντας τον Παβέλ υπεύθυνο για τις μετρήσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες, που θα ξεσπάσουν σε ένα τοπίο πυκνής ομίχλης και κοφτερών βράχων της ανελέητης Αρκτικής.

Αλλαγή κλίματος και περιβάλλοντος επιβάλλει το κλασσικό …αίνιγμα (Charade) «Ραντεβού στο Παρίσι» -ταινία του 1963 σε σκηνοθεσία Στάνλει Ντόνεν με τους: Κάρι Γκραντ, Όντρεϊ Χέπμπορν, Ουόλτερ Ματάου, Τζέιμς Κόμπουρν που προβάλλεται στις 11 και 12 Αυγούστου. Charade σημαίνει αίνιγμα, και αυτό καλείται να λύσει η Όντρεϊ Χέπμπορν ως μία γυναίκα στο Παρίσι με τη βοήθεια του ερωτικού Κάρι Γκραντ, συνθέτοντας μια κλασσική πλέον κομεντί περιπέτειας και μυστηρίου.

Στις 13 και 14/8 προβάλλεται η ταινία «Rumba» σε σκηνοθεσία του διδύμου των Ντόμινικ Άμπελ και Φιόνας Γκόρντον από την Αγγλία. Στην ταινία (Δάσκαλοι δημοτικού σχολείου στην επαρχία, η Φιόνα και ο Ντομ, μοιράζονται έναν μεγάλο έρωτα ο ένας για τον άλλο, αλλά και το ίδιο πάθος για τους λάτιν χορούς, και κερδίζουν άνετα τους αντίστοιχους τοπικούς διαγωνισμούς) πρωταγωνιστούν οι: Ντόμινικ Άμπελ, Φιόνα Γκόρντον, Φίλιπ Μαρτς και Μπρόυνο Ρόμι.

Την …ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικάνικο «Mamma Mia» δίνει με τον τρόπο της η ταινία «Disco» του 2008 του Φαμπιέν Οντενιέν που προβάλλεται το τριήμερο 15,16 και 17/8. Με τους: Φράνκ Ντιμπός, Εμανουέλ Μπεάρ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Σύμφωνα με το σενάριο, η πρώην γυναίκα του άνεργου Ντιντιέ τον απειλεί ότι δεν θα του στείλει τον γιο τους για διακοπές, αν πρώτα δεν σιγουρευτεί ότι θα έχει εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα. Στην απελπισία του εκείνος αποφασίζει να ξανασχηματίσει την χορευτική ομάδα που είχε διαπρέψει στους διαγωνισμούς ντίσκο, πριν από 20 χρόνια, και να διεκδικήσουν βραβείο, εφόσον βέβαια κατορθώσουν να αναστήσουν το είδος στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο Όσκαρ για την νεαρή -στα 1953 οπότε γυρίστηκε η ταινία- Οντρει Χέρμπορν εξασφάλισε η ιστορική και 60χρονη πλέον ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ «Διακοπές στη Ρώμη». Στους δρόμους της «αιώνιας» πόλη κινούνται με… βέσπα και ζουν τον έρωτά τους -έστω ενός 24ωρου- ο νεαρός ρεπόρτερ Γκρέκορι Πεκ και η πριγκίπισσα που σπάει το πρωτόκολλο και κοιμάται στα παγκάκια, η Οντρει Χέρμπορν. Η ταινία θα προβληθεί στις 18 και 19 Αυγούστου.

Η οθόνη μεταφέρεται στις 20 και 21/8 στον Αμερικάνικο Μισισιπή και τη σκυτάλη παίρνει ένα άλλο μυθικό δίδυμο (η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Πολ Νιούμαν) στην ταινία του 1954 “Η Λυσσασμένη γάτα”, σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Μπρουκς σε σενάριο του Τενεσί Ουίλιαμς.

«Γράψε λάθος» – μια ταινία για τον παράλογο ανταγωνισμό ανάμεσα σε πατέρα και γιο, σε σκηνοθεσία του Τζόσεφ Σένταρ με τους: Λιόρ Ασκενάζι, Σλόμο Μπαρ-Αμπά, Αλμά Ζακ, Γιουβάλ Σαρφ κ.α. ακολουθεί στις 22, 23 και 24 Αυγούστου ενώ στις 25 και 26 προβάλλουν «Γυμνοί στον Ήλιο» -στην ομότιτλη ταινία του Ρενέ Κλεμάν οι: Αλεν Ντελόν, Μαρί Λαφορέτ, Ρόμι Σνάιντερ…

Βασισμένο στο διάσημο μπεστ σέλερ της Πατρίτσια Χάισμιθ, το φιλμ «Γυμνοί στον ήλιο» -ταινία γυρισμένη το 1960 στην Ιταλία συνιστά ταυτόχρονα και καταγραφή μιας εποχής και κοινωνικών συμπεριφορών που χάνονται από μια Ευρώπη που δείχνει πως δεν βολεύεται στο κοστούμι του αμερικανικού τρόπου ζωής.

Στις 27 και 28/8 προβάλλεται η ταινία του Αμίρ Τσάμντιν με τίτλο «Θεού θέλοντος» που περιγράφει ένα καλοκαίρι του 1975 με καύσωνα στη… Στοκχόλμη, και στις 29-31/8 η ταινία: «Και τα σπουργίτια τραγουδούν» σε σκηνοθεσία Ματζίντ Ματζιντί.

Ο Σεπτέμβριος μπαίνει με τη «Δουλειά για άντρες» σε σκηνοθεσία του Αλέξι Σαλμενπέρα (προβολές 1 και 2/9), ακολουθεί στις 3 και 4/9 η ταινία του Δανού Αντερς Τόμας Γιένσεν «Τα μήλα του Αδάμ» και τέλος στις 5, 6 και 7 /9, η βραβευμένη στις Κάννες ταινία “Το παιδί με το ποδήλατο” των Βέλγων Ζαν Πιερ και Λυκ Νταρντέν.

Πηγή: newsbeast.gr