Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Κατασκεύασαν tablet που αντέχει στην απολύμανση

Κατασκεύασαν tablet που αντέχει στην απολύμανση

Ένα tablet που αντέχει σε ακραίες συνθήκες, όπως οι καταιγίδες, η αυξημένη υγρασία, ακόμη και η …απολύμανση με χλώριο, επινόησε ομάδα εθελοντών ειδικών στην τεχνολογία σε συνεργασία με την εταιρεία Google.

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» είχαν ζητήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου υπολογιστή, προκειμένου να τον χρησιμοποιούν σε περιοχές που πλήττονται από επιδημίες, όπως αυτή του Έμπολα στην Αφρική, όπου κανένας δεν τολμάει να βγάλει τον εξοπλισμό του για να γράψει έστω και ένα χειρόγραφο σημείωμα.

Οι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να υπαγορεύουν οδηγίες στους ασθενείς πίσω από ένα φράχτη, τακτική που αποτελεί «σίγουρη συνταγή για λάθη», σύμφωνα με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Τον σκόπελο αυτό υπερβαίνει το συγκεκριμένο tablet, στην δημιουργία του οποίου συμμετείχαν οι κ.κ. Πιμ ντε Βίτε από την εταιρεία Whitespell, Ντάνιελ Κάνινγχαμ από την εταιρεία Hack4Good και ειδικοί της Google.

Το tablet έχει ένα αδιάβροχο περίβλημα «εργοστασιακού επιπέδου», μπορεί να εμβαπτιστεί σε διάλυμα 0,5% χλωρίνης που σκοτώνει τον ιό Έμπολα, αλλά είναι τόσο ισχυρό ώστε αν πέσει σε γυμνά χέρια προκαλεί χημικά εγκαύματα.

Επιπλέον, οι οξείες άκρες του τάμπλετ είναι αποσπώμενες, για να μην σκίζουν τον προστατευτικό εξοπλισμό των γιατρών και των νοσηλευτών, ενώ η φόρτισή του γίνεται εύκολα και ασύρματα, μέσω ενός μικροσκοπικού τοπικού σέρβερ (το μέγεθός του μετά βίας υπερβαίνει αυτό ενός γραμματοσήμου).

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μπορούν να το χρησιμοποιούν για να περνάνε με ασφάλεια όλες τις πληροφορίες που αφορούν τους ασθενείς τους, συγκρίνοντας σε βάθος χρόνου στοιχεία όπως ο καρδιακός παλμός, η εσωτερική θερμοκρασία του και τα άλλα συμπτώματά του.

Οι πληροφορίες πολλών ασθενών μαζί, εξάλλου, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτυπωθεί με ακρίβεια η πορεία της εκάστοτε επιδημίας, αλλά και η εξέλιξη του υπαίτιου κάθε φορά νοσήματος.

Το τάμπλετ έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε κέντρα του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, γράφει το BBC, ενώ με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του λογισμικού του μπορεί να είναι κατάλληλο και για άλλες επιδημίες, όπως αυτή της χολέρας.

 

Πηγή: onmed.gr