Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Η Κρήτη αναζητά κονδύλια για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων της

Η Κρήτη αναζητά κονδύλια για την αναβάθμιση των οδικών αξόνων της

Σύσκεψη στον Οργανισμό Ανάπτυξης στα Χανιά

Στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης τα Χανιά βρέθηκαν η αναβάθμιση του βόρειου οδικού άξονα της Κρήτης, καθώς κι η βελτίωση του νότιου οδικού Άξονα του νησιού.

Με δεδομένο ότι στο νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΑΣ) προβλέπονται για τον ΒΟΑΚ χρηματοδοτήσεις ύψους 162 εκατομμυρίων ευρώ , οι φορείς του νησιού βρίσκονται σε αναζήτηση περισσοτέρων κονδυλίων, όπως επισημάνθηκε και κατά την σημερινή σύσκεψη.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) ζητά να χρηματοδοτηθεί επιπλέον η κατασκευή 65 χιλιομέτρων, με προϋπολογισμό 643,5 εκατ. ευρώ τόσο στον ΒΟΑΚ όσο και στον ΝΟΑΚ, καθώς, όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, υπάρχουν μελέτες που έχουν υψηλό βαθμό ωριμότητας, ενώ η Κρήτη που αποτελεί και την ναυαρχίδα του τουρισμού στην χώρα υστερεί συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα.

Η πρόταση του ΟΑΚ που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Υποδομών απασχόλησε την σημερινή σύσκεψη καθώς και τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Στο πλαίσιο της πρότασης την οποία παρουσίασε ο διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης, επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι τα ποσά που διατέθηκαν μέχρι σήμερα για την κατασκευή και αναβάθμιση του ΒΟΑΚ τα τελευταία 20 χρόνια, είναι 373 εκατ. ευρώ από 3 Κοινοτικά Προγράμματα, όταν το σύνολο της κατασκευής απαιτεί μία δαπάνη πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση, θα πρέπει να αποκτήσουν ωριμότητα ώστε να ενταχθούν στο ΣΕΣ, μελέτες ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για το 2014 και 3 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.

Να προχωρήσει και να υλοποιηθεί πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για το βόρειο και το νότιο οδικό άξονα Κρήτης με έργα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ. Να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον στρατηγικό σχεδιασμό για τον ΒΟΑΚ από την μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη ώστε σε βάθος 15ετιας η Κρήτη να αποκτήσει ένα ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και πρόεδρος του ΟΑΚ Γρηγόρης Ροκαδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λευτέρης Κοπάσης, υπογράμμισαν ότι θα ζητηθεί η συνδρομή όλων των βουλευτών της Κρήτης ώστε να προωθεί το αίτημα του για επιπλέον χρηματοδότηση έργων στους οδικούς άξονες του νησιού.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση