Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Live: Θρίλερ με τη νέα αποστολή της NASA στη Σελήνη -Προβλήματα στο παρά πέντε της εκτόξευσης του Artemis 1

Η ημέρα εκτόξευσης έφτασε για την διαστημική αποστολή «Artemis I» της NASA που θα ταξιδέψει γύρω από το φεγγάρι, αλλά όχι χωρίς προβλήματα σε μια διαδικασία που εξελίσσεται σε θρίλερ.

Η προετοιμασία εκτόξευσης του «’Αρτεμις» έχει πολλά απροόπτα. Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζουν κάτω, καθώς κάθε εμπόδιο για καλό, που λέει και η λαϊκή ρήση.

Αρκετά ζητήματα έχουν εμφανιστεί από τότε που ο πύραυλος άρχισε να τροφοδοτείται με καύσιμα μετά τα μεσάνυχτα. Η ομάδα της αποστολής αξιολογεί τις καθυστερήσεις για να προσδιορίσει πώς επηρεάζει την εκτόξευση.

Δείτε live την εκτόξευση του Artemis Ι της NASA στη σελήνη

Καταιγίδες, διαρροές και πολύ άγχος

Οι υπεράκτιες καταιγίδες με πιθανότητα πρόκλησης κεραυνών εμπόδισαν ανέβαλαν για μία ώρα περίπου την προγραμματισμένη τροφοδοσία με καύσιμα.

Αλλά και κατά τη διαδικασία της τροφδοσίας προέκυψαν προβλήματα. Η ομάδα σταμάτησε να γεμίζει τη δεξαμενή με υγροποιημένο υδρογόνο δύο φορές λόγω μιας αρχικής διαρροής καθώς και μιας αύξησης της πίεσης. Ωστόσο η τροφοδοσία πέρασε τα απαραίτητα στάδια.

Τα προβλήματα όμως συνεχίζουν σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN.

H είδηση της τελευταίας στιγμής αναφέρει διαρροή σε έναν από τους τέσσερις κινητήρες του πυραύλου εκτόξευσης και η ομάδα εργάζεται για να το επιδιορθώσει.
Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους δεν ήταν αποτελεσματικές αναφέρει το ρεπορτάζ.

Κατά τη διάρκεια της εξαέρωσης του κινητήρα, το υδρογόνο ανακυκλώνεται μέσω του κινητήρα για να τον προετοιμάσει για εκτόξευση. Τρεις από τους τέσσερις κινητήρες έχουν την αναμενόμενη απόδοση, αλλά ο τρίτος κινητήρας αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης μια γραμμή παγετού στη φλάντζα στο εσωτερικό γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία ρωγμής.

Και πρόβλημα στις επικοινωνίες

Κια συνεχίζουν τα ευτράπελα καθώς οι μηχανικοί εργάζονται επίσης για να ανακαλύψουν τι προκάλεσε καθυστέρηση 11 λεπτών στις επικοινωνίες μεταξύ του διαστημικού σκάφους Orion και των επίγειων συστημάτων.

Το πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει την έναρξη της τελικής μέτρησης ή την αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά όταν παραμένουν 10 λεπτά στο ρολόι πριν από την απογείωση. Ωστόσο, οι μηχανικοί αισθάνονται αισιόδοξοι ότι θα έχουν επιλύσει το ζήτημα πριν από την τελική καταμέτρηση, σύμφωνα με τη NASA.

Κάθε εμπόδιο για καλό

Όλοι οι τεχνικοί εργάζονται ακατάπαυστα αυτή τη στιγμή ώστε να πραγματοποιηθεί η ιστορική εκτόξευση. Οι ΗΠΑ ξεκινούν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη σήμερα στις 15:33, ώρα Ελλάδας.

Δείτε ζωντανά την διαδικασία εκτόξευσης


Πηγή