Κυριακή , 31 Μάιος 2020
Η «Μήδεια» του Μποστ… στη Στοά

Η «Μήδεια» του Μποστ… στη Στοά

Στα 20 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα

Με την αγαπημένη «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, υποδέχεται το θέατρο Στοά τον φετινό θεατρικό χειμώνα. Πιστή στο ελληνικό ρεπερτόριο, η Στοά αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το έργο του σπουδαίου ζωγράφου και συγγραφέα, που το 2015 κλείνουν 20 χρόνια από τον θάνατό του.

Με τη μοναδικότητα της γραφής του, ο Μποστ μετατρέπει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη, σε μια κωμικοτραγική φιγούρα και, παράλληλα, με αριστοφανικές μεταφορές και συνεχείς παρερμηνείες καυτηριάζει τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Από το πρώτο ανέβασμα του έργου το 1993, που αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες εκείνης της χρονιάς, το χιούμορ του Μποστ που ήθελε «οι θεατές περισσότερο να χαμογελάνε και λιγότερο να χαχανίζουν», πέτυχε τον στόχο του και δημιούργησε μια μοναδική σάτιρα βασισμένη στις πιο τραγικές ιστορίες της αρχαίας δραματουργίας. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, πρόκειται για ένα έργο που «επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς». Και αν οι επικριτές δεν άλλαξαν καθόλου, οι κριτικοί εξύμνησαν το έργο και οι θεατές, οι οποίοι ξεπέρασαν τότε τις εξήντα χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, αποθέωσαν την παράσταση της Στοάς που στάθηκε ορόσημο για την ερμηνεία των έργων του μεγάλου σύγχρονου σατιρικού.

Στο ρεπερτόριο του θιάσου για το 2015 περιλαμβάνονται ακόμη ένα καινούργιο έργο του Θανάση Παπαγεωργίου με τον προσωρινό τίτλο «Εμείς οι γυναίκες», που θα ερμηνευθεί από τη Λήδα Πρωτοψάλτη και την Εύα Καμινάρη, καθώς και ένας μονόλογος, το τελευταίο έργο του Γιάννη Τσίρου, με τίτλο «Διαλέξεις αθλιότητας» που θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου.

Η πρεμιέρα της «Μήδειας» προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Παύλος Ορκόπουλος, Ευδοκία Σουβατζή, Εύα Καμινάρη, Θοδωρής Τούμπανος, Νίκη Χαντζίδου, Κοραλία Τσόγκα, Χριστίνα Πλατανιώτη, Ιωάννα Παυλίδου και Ελευθερία Στεργίδου.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση