Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Υπεγράφη μεταξύ Kaspersky Lab-Interpol-Europol

Η εταιρεία παροχής λύσεων ασφάλειας για υπολογιστές Kaspersky Lab υπέγραψε συμφωνία με την Interpol και ένα μνημόνιο συνεργασίας με τη Europol για την επέκταση του πεδίου της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και των διωκτικών αρχών, στον κοινό τους αγώνα εναντία στο ψηφιακό έγκλημα.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο Γιουτζίν Κασπέρσκι, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Kaspersky Lab, και ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Interpol, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, βάσει της οποίας, η εταιρεία θα παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες πληροφόρησης και συνεχούς υποστήριξης στο κέντρο Global Complex for Innovation (IGCI) της Interpol στη Σιγκαπούρη.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση της Kaspersky αναφέρεται επίσης ότι την επόμενη μέρα, ο Γιουτίν Κασπέρσκι και ο Τρόελς Έρτινγκ, αναπληρωτής διευθυντής και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ψηφιακού Εγκλήματος (EC3) της Europol, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Kaspersky Lab και της Ευρωπαϊκής διωκτικής αρχής.

Και οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια ειδικών τελετών στη Σιγκαπούρη, όπου φιλοξενείται το συνέδριο «Interpol-Europol Cybercrime Conference» (1-3 Οκτωβρίου 2014).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιουτζίν Κασπέρσκι δήλωσε: «Πρόκειται πραγματικά για ένα «άλμα προς τα εμπρός», όσον αφορά στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ψηφιακού εγκλήματος. Οι συνεργασίες μας με την Interpol και τη Europol αποτελούν πρωτοποριακά επιτεύγματα για το σύνολο του κλάδου της ψηφιακής ασφάλειας. Αυτές οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στον ψηφιακό κόσμο. Οι συγκεκριμένες συνεργασίες είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την εταιρική αποστολή μας να «σώσουμε τον κόσμο» από τις ψηφιακές απειλές. Καθώς οι απειλές κλιμακώνονται και η πολυπλοκότητα τους συνεχίζει να αυξάνεται, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με εθνικές και διεθνείς διωκτικές αρχές, καθώς και με άλλες εταιρείες ασφάλειας, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση των διαρκώς αυξανόμενων κινδύνων».

Η νέα συμφωνία με την Interpol ορίζει ότι η εταιρεία θα παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τις ψηφιακές απειλές, καθώς και λύσεις hardware και λογισμικού για τη δημιουργία και τη λειτουργία του εργαστηρίου ψηφιακής εγκληματολογίας του IGCI, καθώς και άλλων λειτουργιών του νεοσύστατου κέντρου. Η Kaspersky Lab θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους αξιωματικούς της Interpol, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας γύρω από την ανάλυση κακόβουλου λογισμικού, την ψηφιακή εγκληματολογία και την έρευνα για τις οικονομικές απειλές. Επίσης, ένας από τους κορυφαίους αναλυτές malware της εταιρείας θα τοποθετηθεί προσωρινά στο IGCI. Σημειώνεται ότι η συνεργασία της Kaspersky Lab και της Interpol ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Από την πλευρά του, ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της Interpol, σχολίασε: «Η περίπλοκη και διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση του τοπίου των ψηφιακών απειλών απαιτεί υψηλού επιπέδου τεχνική εξειδίκευση. Επιπλέον, η συνεργασία των διωκτικών αρχών με τον ιδιωτικό τομέα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του ψηφιακού εγκλήματος και την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η συμφωνία της Interpol με την Kaspersky Lab είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας κατά του ψηφιακού εγκλήματος. Επίσης, μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε ότι παρέχουμε στις χώρες-μέλη μας την πιο ενημερωμένη υποστήριξη για την αντιμετώπιση των απειλών αυτών».

Όσο για τον Τρόελς Έρντινγκ, τον αναπληρωτή διευθυντή και επικεφαλής του EC3 της Europol, σχολίασε: «Αυτό το μνημόνιο κατανόησης αποτελεί μια πολύ καλή βάση και ένα θεμέλιο για την επέκταση της ήδη καλής συνεργασίας μας με την Kaspersky Lab, στην κοινή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση και την πρόληψη της ψηφιακής εγκληματικότητας στην Ευρώπη και διεθνώς. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας και να κυνηγήσουμε τον κοινό μας στόχο – έναν ελεύθερο και ασφαλή ψηφιακό κόσμο με διαφάνεια. Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για όλους μας».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr