Τετάρτη , 6 Δεκέμβριος 2023

NASA: Προσγειώθηκε με κάψουλα το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει επιστρέψει ποτέ στη Γη [βίντεο]

Ένα διαστημικό σκάφος της NASA επέστρεψε στη Γη του μετά από επτά χρόνια, φέρνοντας πίσω μια κάψουλα με διαστημικό υλικό που οι επιστήμονες περίμεναν με ανυπομονησία.

Το δείγμα αστεροειδούς που έφερε η NASA από το διάστημα έπεσε με αλεξίπτωτο στην έρημο της Γιούτα την Κυριακή για να ολοκληρώσει ένα ταξίδι επτά ετών.

Σε μια πτήση προς τη Γη, το διαστημικό σκάφος Osiris-Rex απελευθέρωσε την κάψουλα με το δείγμα από απόσταση 100.000 χιλιομέτρων. Η μικρή κάψουλα προσγειώθηκε τέσσερις ώρες αργότερα σε μια απομακρυσμένη έκταση, καθώς το σκάφος ξεκινούσε για την αναζήτηση ενός άλλου αστεροειδούς.

Επιτυχώς προσγειώθηκε η κάψουλα της NASA με δείγματα από τον αστεροειδή Bennu

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κάψουλα περιέχει τουλάχιστον ένα φλιτζάνι με υλικά από τον πλούσιο σε άνθρακα αστεροειδή, γνωστό ως Bennu, αλλά δεν θα γνωρίζουν με βεβαιότητα μέχρι να ανοίξουν το δοχείο.

Οι πέτρες και η σκόνη που παραδόθηκαν την Κυριακή αποτελούν τη μεγαλύτερη συλλογή τέτοιου δείγματος από το διάστημα. Τα δείγματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίστηκαν η Γη και η ζωή.

Οι μηχανικοί εκτιμούν ότι το δοχείο περιέχει περίπου 250 γραμμάρια υλικού από τον Bennu.

Θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να γίνει ακριβής μέτρηση, δήλωσε η NASA.

Η NASA σχεδιάζει μια δημόσια παρουσίαση τον Οκτώβριο.


Πηγή