Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Οι ναυαγοσώστες προσλήφθηκαν τον… Αύγουστο

Οι ναυαγοσώστες προσλήφθηκαν τον… Αύγουστο

Στους 14 οι πνιγμοί το τελευταίο 4ήμερο

Στο παρά πέντε, και με τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού να ανήκουν στο παρελθόν, χρειάστηκε να φτάσουμε και φέτος για να επανδρωθούν οι παραλίες της Ελλάδας με ναυαγωσώστες.

Παρά τους εκατοντάδες πνιγμούς πολιτών που καταγράφονται κάθε χρόνο, οι καθυστερήσεις στη διαδικασία πρόσληψης των ανθρώπων που έχουν εκπαιδευτεί να σώζουν ζωές ήταν μεγάλες το 2014.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τις τελευταίες 4 ημέρες (από την Τετάρτη 30/7 έως και το Σάββατο 2/8) πνίγηκαν 14 άνθρωποι στην Ελλάδα, 9 άνδρες και 5 γυναίκες, οι περισσότεροι άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Παρόλα αυτά, στα μέσα Ιουνίου είχε καλυφθεί μόνο το 50% των θέσεων, ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό έχει ανέβει στο 80%. Θεωρείται δε βέβαιο ότι το καλοκαίρι θα τελειώσει και σε κάποιες παραλίες δεν θα έχουν εμφανιστεί ναυαγοσώστες, παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με το «Έθνος», στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται η Κέρκυρα και η Θάσος, όπου δεν υπάρχει ούτε ένας ναυαγοσώστης, ενώ στην Πάτρα η κάλυψη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 30%.

Καλύτερη, αλλά όχι απολύτως ικανοποιητική, είναι η κατάσταση στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Μαγνησία, όπου ναυαγοσώστες επανδρώνουν το 70% των πύργων. Στην Κρήτη, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%, ενώ στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και στις παραλίες της Αττικής, δεν παρατηρούνται κενά.

Τεράστιες ήταν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι ελλείψει σε Ρόδο, Πάρο, Χίο, Λήμνο, Λέσβο και Σάμο, αλλά πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Αφήστε μια απάντηση