Κυριακή , 5 Δεκέμβριος 2021

Ντουλάπια και έπιπλα κουζίνας: έτσι θα τα οργανώσετε τέλεια και αποτελεσματικά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις κουζίνες είναι ότι σχεδόν πάντα δείχνουν (ή και είναι) ακατάστατες. Όσο και αν έχουμε προσπαθήσει δεκάδες φορές να τις τακτοποιήσουμε, μέσα σε λίγες μόλις μέρες καταλήγουν τα πάντα μέσα στα έπιπλα κουζίνας να είναι εντελώς ανοργάνωτα. Μπουκαλάκια, βαζάκια και κουτάκια σε κάθε άσχετη θέση, ποτήρια και πιάτα στοιβαγμένα και κουταλάκια τόσο καλά κρυμμένα που δεν μπορούμε να τα βρούμε όταν τα θέλουμε. Το κλειδί, όμως, για μια εύχρηστη κουζίνα, στην οποία θα θέλουμε να βρισκόμαστε, να μαγειρεύουμε και να τρώμε, είναι να υπάρχει οργάνωση, ώστε να μπορούμε να βρούμε εύκολα και γρήγορα ό,τι ψάχνουμε. Αν η διαδικασία αυτή γίνει σωστά, τότε δεν θα αισθανόμαστε μετά από λίγες μέρες ότι κάναμε μια τρύπα στο νερό.

 

Όλα τα αντικείμενα πρέπει να βγουν έξω

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν τακτοποιούμε την κουζίνα είναι να αφήνουμε τα πάντα λίγο πολύ στη θέση τους. Ο μόνος τρόπος για να γίνει σωστή οργάνωση είναι να τα βγάλουμε όλα έξω. Και όταν λέμε τα πάντα, εννοούμε τα πάντα. Βάζα, μπουκάλια, κουτιά, μαχαιροπίρουνα και τάπερ. Ύστερα, ένα ένα θα τα τοποθετήσουμε εκεί που πρέπει. Εντωμεταξύ, θα καθαρίσουμε και πολύ καλά όλα τα έπιπλα κουζίνας, κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αποτελεσματικά αν είχαν πράγματα μέσα.

Διαφανή βάζα και κουτάκια

Ο λόγος που η κουζίνα γίνεται τόσο γρήγορα ακατάστατη είναι επειδή βάζουμε και βγάζουμε συνεχώς τα πράγματα από τα ντουλάπια και τα συρτάρια. Αν, όμως, έχουμε διαφανή βάζα και κουτάκια, θα μπορούμε να δούμε τι έχουν μέσα και θα τα αφήνουμε στη θέση τους αν δεν τα χρειαζόμαστε.

 

Ταξινόμηση με βάση τη χρήση

Κάποια πράγματα και υλικά τα χρησιμοποιούμε συχνά και κάποια όχι και τόσο. Αυτό είναι μια πληροφορία που σίγουρα πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν τακτοποιούμε τα κάθε λογής κουτιά, μπολ και τάπερ. Σας προτείνουμε, να βάζετε στις ψηλές και άρα δύσκολα προσιτές θέσεις όλα όσα χρησιμοποιείτε σπάνια, ενώ αυτά που έχουν καθημερινή χρήση να μπορείτε να τα βρείτε αμέσως και εύκολα να τα ξαναβάλετε στη θέση τους.

Κατηγοριοποίηση ομοειδών πραγμάτων

Δεν φαντάζεστε πόσο θα σας βολέψει να χωρίσετε σε κατηγορίες τα πράγματα στην κουζίνα. Σε άλλο ράφι όλα τα τάπερ μαζί, ξέχωρα όμως από τα πιάτα και τα ποτήρια, ενώ και τα μαχαίρια πρέπει να είναι σε άλλη θήκη από τα πιρούνια και τα κουτάλια. Έτσι, θα βρίσκετε αμέσως αυτό που θέλετε αλλά και κατά την τακτοποίηση από ένα σημείο και μετά θα τα κάνετε όλα με κλειστά μάτια. Μια άλλη ιδέα είναι να οργανώσετε όλα μαζί τα πράγματα που χρειάζεστε για κάθε περίσταση, για παράδειγμα να έχετε στο ίδιο ράφι τον καφέ, τη ζάχαρη και τα δημητριακά, για να φτιάξετε πρωινό.

Τετράγωνα δοχεία

Για τις κουζίνες με μικρά ντουλάπια κουζίνας και λίγους αποθηκευτικούς χώρους μια πολύ καλή λύση που θα σας λύσει τα χέρια είναι τα τετράγωνα δοχεία. Αυτά τοποθετούνται πολύ εύκολα το ένα πάνω στο άλλο χωρίς να χάνεται σπιθαμή ελεύθερου χώρου και κυρίως μπορείτε βολικότατα να τα βάλετε ή να τα βγάλετε από το ράφι χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσετε τίποτα άλλο.