Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Oι αδυναμίες που «έριξαν» τον άνθρωπο που αμφισβήτησε την κλιματική αλλαγή

Υπήρξε ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ που πήρε δημοσίως θέση υπέρ της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Είναι ο άνθρωπος που αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή και εκτιμούσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία ήταν «κακή για την Αμερική». Με ένα από τα γνωστά tweets του Ντόναλντ Τραμπ πέρασε και αυτός στην ιστορία. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την παραίτηση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνες που διεξάγονται για αποφάσεις δαπανών που έλαβε σχετικά με τα ταξίδια του και την ασφάλεια του.

Ο 50χρονος πρώην γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα είχε και αυτός τις αδυναμίες του, αδυναμίες που τον έβαλαν στο στόχαστρο πολλών ερευνών τους τελευταίους μήνες: από την ίδια την εισαγγελία της Πολιτείας του μέχρι δύο άλλες ανεξάρτητες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και το Κογκρέσο.

Η λίστα των κατηγοριών είναι μακρά. Όλες όμως οι κατηγορίες έχουν ένα κοινό, ο Προύιτ φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκε την θέση που κατείχε από τον Φεβρουάριο του 2017 για να απολαμβάνουν περισσότερες ανέσεις ο ίδιος και η οικογένειά του κατά παράβαση φυσικά του ομοσπονδιακού νόμου. Ταυτόχρονα, οι υφιστάμενοί του που τολμούσαν να φέρουν αντιρρήσεις, που αντιδρούσαν στη συμπεριφορά του ή που δεν ήταν αρκούντως πιστοί σε εκείνον τιμωρούνταν, στην καλύτερη περίπτωση με εσωτερική μετακίνηση στην υπηρεσία.

Παλάτι σε τιμή ευκαιρίας

Ο Προύιτ νοίκιασε τον περασμένο χρόνο ένα πολυτελές διαμέρισμα σε ακριβή συνοικία της Ουάσινγκτον, λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το Καπιτώλιο, έναντι 50 δολαρίων τη βραδιά, ένα ποσό που μάλιστα κατέβαλε μόνο για τις φορές που κατέλυσε εκεί. Κατά διαβολική σύμπτωση το διαμέρισμα αυτό ανήκει στη σύζυγο ενός λομπίστα της βιομηχανίας της ενέργειας.

Υπάλληλοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Τον περασμένο χρόνο, ο Προύιτ φέρεται ότι ζήτησε από έναν βοηθό του να επικοινωνήσει με δωρητές των Ρεπουμπλικανών και με επιχειρηματίες για να βρουν δουλειά με εξαψήφιο μισθό στη σύζυγό του Μέρλιν. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, την οποία αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, ο Προύιτ υποχρέωσε έναν συνεργάτη του να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη μεγάλης εταιρίας φαστ φουντ και να βολιδοσκοπήσει την πιθανότητα να πάρει η σύζυγός του κατάστημα της εταιρείας για franchise.

Η κυρία Προύιτ, μια πρώην σχολική νοσοκόμα στην Οκλαχόμα, έκανε συμβουλευτική εργασία με πελάτες πολλούς ρεπουμπλικανούς. Οι συνεργάτες του Προύιτ πάντως δεν αναζητούσαν μόνο δουλειές για λογαριασμό του. Σύμφωνα με μια κατάθεση στο Κογκρέσο, ο Προύιτ είχε ζητήσει από τους βοηθούς του να του βρουν καινούργιο διαμέρισμα, να τηλεφωνήσουν σε ξενοδοχείο του Τραμπ για να ρωτήσουν αν μπορεί να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο στρώμα (!), να του αγοράσουν ακριβά σνακς, να προγραμματίσουν διακοπές στην Καλιφόρνια για την οικογένειά του, να του παίρνουν τα ρούχα από το καθαριστήριο και να αναζητήσουν μια συγκεκριμένη μάρκα ενυδατικής κρέμας, η οποία διατίθεται μόνο σε επιλεγμένα ξενοδοχεία Ritz-Carlton ή να του εξασφαλίζουν εισιτήρια για αθλητικές διοργανώσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, οι βοηθοί του φέρεται ότι χρησιμοποίησαν τις δικές τους πιστωτικές κάρτες και σύμφωνα με την Washington Post, μια από τις βοηθούς του δεν πήρε ποτέ πίσω τα χρήματα της.

Το φαγητό θα κρυώσει

Από την αρχή κιόλας της θητείας του απαιτούσε η αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε να χρησιμοποιεί την σειρήνα της αστυνομίας και τα οχήματα να κάνουν σινιάλο με τα φώτα τους στους άλλους οδηγούς για να περάσουν. Δήθεν για να αποφεύγει το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Ουάσινγκτον, σε περιπτώσεις που ήταν αργοπορημένος για μια επαγγελματική συνάντηση ή που έπρεπε να φτάσει εγκαίρως στο αεροδρόμιο για να μη χάσει την πτήση του. Βέβαια υπήρξε και μια φορά τουλάχιστον, σύμφωνα με τους New York Times, κατά την οποία τα μέσα αυτά επιστρατεύθηκαν για να φτάσει γρήγορα σε ένα ακριβό γαλλικό εστιατόριο. Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα του Τύπου, ο επικεφαλής της ασφάλειας προσωπικού του—ένας βετεράνος της ΕΡΑ με 16 χρόνια στην υπηρεσία—εναντιώθηκε στη χρήση της σειρήνας και βρέθηκε σε άλλο τμήμα της υπηρεσίας. Αξιωματούχοι πάντως της υπηρεσίας διαψεύδουν ότι ο Προύιτ ζητούσε να χρησιμοποιούνται οι σειρήνες ή ότι η χρήση τους αποκλίνει από τους κανονισμούς της υπηρεσίας.

Ε, όχι και με τη μάζα

Την πρώτη χρονιά στην ΕΡΑ, ο Προύιτ δαπάνησε περισσότερα από 168.000 δολάρια για αεροπορικά ταξίδια ανά τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων και των συχνών επισκέψεών του στη γενέτειρά του, την Οκλαχόμα, αλλά και σε προορισμούς του εξωτερικού. Συχνά χρησιμοποιούσε ναυλωμένα μικρά αεροσκάφη ή ταξίδευε πρώτη θέση γιατί, κατά την υπηρεσία, ήταν ζήτημα ασφαλείας και θα ήταν επικίνδυνο να μετακινείται με το λεωφορείο μαζί με πιθανόν επικίνδυνους επιβάτες.

Η EPA δαπάνησε περισσότερα από 90.000 δολάρια για ένα ταξίδι του τον Ιούνιο του 2017, το οποίο περιελάμβανε και την παρουσία του σε σύνοδο για το περιβάλλον στην Ιταλία. Ο ίδιος ξόδεψε 36.000 δολάρια για μια στρατιωτική πτήση από το Σινσινάτι στη Νέα Υόρκη ώστε να προλάβει να ταξιδέψει πρώτη θέση για την Ιταλία, όπου συναντήθηκε με ξένους ηγέτες και περιηγήθηκε ιδιωτικά στο Βατικανό.

Ένας εκπρόσωπος της EPA δήλωσε στην Washington Post ότι οι μετακινήσεις του Προύιτ είχαν όλες εγκριθεί από την υπηρεσία και ήταν απαραίτητες για να διαδοθεί το μήνυμά της. Ο Λούκας Μικελιόνις του Fox News επισημαίνει πάντως ότι οι προηγούμενοι επικεφαλής της EPA δαπανούσαν αντίστοιχα ποσά με τον Προύιτ για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, αλλά ότι υψηλότερα ήταν τα κόστη της προσωπικής ασφάλειας που είχε επί 24ωρου βάσεως ο Προύιτ.

Ακριβή μου κλειδαριά

Έπειτα υπήρξαν και κάποιες «περίεργες» αγορές που έκανε η υπηρεσία όσο βρισκόταν ο Προύιτ στο τιμόνι. Το γραφείο του ξόδεψε 5.800 δολάρια για κλειδαριές ασφαλείας, 1.560 δολάρια για πένες και 43.000 για έναν τηλεφωνικό θάλαμο με ηχομόνωση…Υπήρξε μάλιστα και πρόταση ύψους 70.000 δολαρίων για την αντικατάσταση δύο γραφείων στο γραφείο-σουίτα του, ένα από τα οποία θα ήταν αλεξίσφαιρο. Τελικά η EPA μαζεύτηκε και ξόδεψε 2.000 δολάρια για την ανακαίνιση ενός πελώριου γραφείου -αντίκα για τον ίδιο τον Προύιτ, το οποίο μέχρι τότε φυλασσόταν σε κυβερνητική αποθήκη.

«Στα τσακίδια»

Μπορεί ανακοινώνοντας την παραίτηση του Προύιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ να εξήρε το έργο του στην υπηρεσία, χρησιμοποιώντας μάλιστα την αγαπημένη του φράση: «έκανε φανταστική δουλειά», όμως τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε: ‘’Για να είμαι ειλικρινής δεν χαίρομαι με συγκεκριμένα πράγματα’’. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο είχαν ζητήσει εδώ και μήνες την απομάκρυνσή του και έτσι η είδηση της παραίτησής του προκάλεσε αισθήματα χαράς, δικαίωσης και ανακούφισης. «Στα τσακίδια», έγραψε στο Twitter ο δημοκρατικός Ερλ Μπλούμεναουερ. «Δεδομένης της πλήρους αποτυχίας του να προστατεύσει τον καθαρό μας αέρα και το νερό και με 13 εκκρεμούσες ομοσπονδιακές έρευνες για το έργο του στην υπηρεσία, το μοναδικό ερώτημα που γεννάται είναι γιατί άργησε τόσο».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Προύιτ φέρεται ότι περίμενε την ευκαιρία για κάτι ανώτερο από την θέση του επικεφαλής της EPA, πιθανόν επιδιώκοντας να γίνει ο επόμενος υπουργός Δικαιοσύνης, αν ο Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος λέγεται ότι έχει πέσει σε δυσμένεια, απομακρυνόταν από την θέση του.

Ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα πιθανόν να έχει βλέψεις σε κάποιο αξίωμα στην Πολιτεία του, γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις συχνές επισκέψεις του εκεί. Τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη και ο Προύιτ δεν αποκλείεται να προσβλέπει σε αυτές.

localStorage.clear();


Πηγή