Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

O καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη -Σε κόκκινο συναγερμό η Βρετανία -Στις φλόγες Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία

Ο καύσωνας καλά κρατεί στην Ευρώπη και δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης, ενώ η Βρετανία κηρύττει κόκκινο συναγερμό και χιλιάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη νοτιοδυτική Γαλλία και όχι μόνο.

Η Βρετανία έτοιμη για ιστορικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας

Η Κυβέρνηση προειδοποιεί τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για την πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη, με θερμοκρασίες που ενδέχεται να αγγίξουν το ρεκόρ των 40 βαθμών ενώ η χώρα θα βρεθεί σε «κόκκινο συναγερμό».

Το Μετεωρολογικό Γραφείο δήλωσε ότι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, καθώς ανέφερε ότι είναι πιθανό να σημειωθεί νέο ρεκόρ θερμοκρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι μετεωρολόγοι έδωσαν 80 % πιθανότητα ο υδράργυρος να ξεπεράσει τη θερμοκρασία ρεκόρ του Ηνωμένου Βασιλείου των 38,7 που σημειώθηκε στο Κέιμπριτζ το 2019, με τον τρέχοντα καύσωνα να κορυφώνεται την Τρίτη.

Οι θερμοκρασίες θα ανέβουν το Σαββατοκύριακο και το Μετεωρολογικό Γραφείο της χώρας εξέδωσε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό» για τη νότια Αγγλία τη Δευτέρα και την Τρίτη και πορτοκαλί συναγερμό για ζέστη που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της Αγγλίας και της Ουαλίας από την αύριο έως την Τρίτη.

Η Βρετανία θυμίζει άλλη χώρα τις τελευταίες μέρες
Η Βρετανία θυμίζει άλλη χώρα τις τελευταίες μέρες/ Φωτογραφία AP

Η κόκκινη προειδοποίηση «κίνδυνος για τη ζωή» για τη ζέστη εκδίδεται για πρώτη φορά, αλλά οι κυβερνητικοί υγειονομικοί αξιωματούχοι επέμειναν χθες ότι δεν υπήρχε λόγος να κλείσουν τα σχολεία ή οι χώροι εργασίας.

Μην ταξιδεύετε αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη -Να έχετε νερό μαζί σας

Η εταιρεία μεταφορών του Λονδίνου (TfL) συμβουλεύει τους επιβάτες να πραμγατοποιούν μόνο «απαραίτητα ταξίδια».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άντι Λόρντ δήλωσε: «Λόγω του εξαιρετικά ζεστού καιρού που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, οι πελάτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου μόνο για βασικές διαδρομές.

«Εάν οι πελάτες πρέπει να ταξιδέψουν, θα πρέπει να το ελέγξουν πριν ταξιδέψουν, καθώς αναμένουμε ότι θα υπάρξει κάποιο αντίκτυπο στα μετρό και τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες ως αποτέλεσμα των προσωρινών περιορισμών ταχύτητας που θα πρέπει να θέσουμε για να κρατήσουμε όλους ασφαλείς», πρόσθεσε.

«Είναι επίσης ζωτικής σημασίας οι πελάτες να έχουν πάντα νερό μαζί τους όταν ταξιδεύουν» αναφέρει στο δημοσίευμά της η Daily Mail.

Ο καύσωνας φέρνει πύρινη κόλαση- Χιλιάδες πυροσβέστες στη μάχη

Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν δώσει μάχη με τις πυρκαγιές, με πολάριθμο προσωπικό και μέσα.

Στη βόρεια Πορτογαλία, ένας πιλότος έχασε τη ζωή του όταν το πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή Φοζ Κόα, κοντά στα ισπανικά σύνορα.

 Πυροσβέστες επιχειρούν στην Πορτογαλία
Πυροσβέστες επιχειρούν στην Πορτογαλία/ Φωτογραφία AP

Πυρκαγιές καταστρέφουν περιοχές της περιφέρειας Ζιρόντ της Γαλλίας, όπου περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί.

Στη νότια Ισπανία, κοντά στην Κόστα ντελ Σολ, περίπου 2.300 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν, καθώς πυρκαγιά που εξαπλώθηκε στους λόφους Μίχας, στη Νότια Ισπανία.

Οι παραθεριστές στην παραλία στο Τορεμολίνος της Νότιας Ισπανίας είδαν καπνούς να υψώνονται στους λόφους, όπου πολλά αεροσκάφη έδωσαν πολύωρη μάχη με τη φωτιά, αναφέρει το BBC.

Μάλιστα ένας κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τις δασικές πυρκαγιές κοντά στη νοτιοδυτική ακτή της Γαλλίας προς τον Ατλαντικό ως «μετα-αποκαλυπτικές», βλέποντας τις σοκαριστικές εικόνες των δασικών πυρκαγιών γνωστές και με το προσωνύμιο mega-fires.

Εικόνες «αποκάλυψης» στη Γαλλία
Εικόνες «αποκάλυψης» στη Γαλλία/ Φωτογραφία AP

«Δεν το έχω ξαναδεί αυτό», είπε η Κάριν, που ζει κοντά στο Τεστ-Ντε-Μπουκ στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η πυρκαγιά εκεί καθώς και μια άλλη ακριβώς νότια του Μπορντό έχουν καταστρέψει σχεδόν 10.000 εκτάρια (25.000 στρέμματα). Περίπου 3.000 πυροσβέστες επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες. Η Ελλάδα συνδράμει και με δύο ελληνικά Canadair στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια καταιγιστική ζέστη περίπου 40 βαθμούς Κελσίου και αναμένει να συνεχίσει την επόμενη εβδομάδα, με 16 διαμερίσματα σε πορτοκαλί συναγερμό, λόγω καύσωνα.

«Βράζουν» Πορτογαλία και Ισπανία

Από την περασμένη Τρίτη, οι θερμοκρασίες έχουν εκτοξευθεί στους 47 βαθμούς Κελσίου στην Πορτογαλία και πάνω από τους 40 βαθμούς στην Ισπανία, αφήνοντας την ύπαιθρο στεγνή και πυροδοτώντας τις φωτιές, σημειώνει το BBC. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη και στις δύο χώρες, αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Χιλιάδες Ισπανοί στις παραλίες για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες
Χιλιάδες Ισπανοί στις παραλίες για να αντιμετωπίσουν τις ακραίες θερμοκρασίες/ Φωτογραφία AP

Επηρεάζονται και άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην αποξηραμένη κοιλάδα του Πάδου – ο μακρύτερος ποταμός της χώρας δεν έχει παρά μια στάλα σε ορισμένα σημεια του.

Στο βόρειο Μαρόκο, πολλά χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν καθώς οι πυρκαγιές σάρωσαν επαρχίες της χώρας.


Πηγή