Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

O Μαδούρο ανακοίνωσε… αύξηση 40% του κατώτατου μισθού

Σε μία κίνηση που εξέπληξε τους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές προέβη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ο οποίος ανακοίνωσε μία αύξηση 40% του κατώτατου μισθού η οποία θα ισχύει από σήμερα κιόλας 1/1/2018. Οι οικονομολόγοι ωστόσο φαίνονται μουδιασμένοι καθώς φοβούνται πως η οικονομία της χώρας θα μπει σε έναν φαύλο κύκλο που θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον υπερπληθωρισμό στη χώρα.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο Μαδούρο υποστήριξε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προστατεύσει τους εργάτες από τον «οικονομικό πόλεμο» που όπως ισχυρίζεται έχει κηρύξει στη Βενεζουέλα η Ουάσινγκτον για να σαμποτάρει τον σοσιαλισμό. «Καλά νέα!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση του Μαδούρο, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών, έχει προχωρήσει και στο παρελθόν σε αύξηση του κατώτατου μισθού, όμως η επιτάχυνση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του μπολιβάρ, έχει βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια πολίτες. Οι κάτοικοι της χώρας λαμβάνουν πλέον περίπου 797.510 μπολιβάρ το μήνα, συμπεριλαμβανομένων των κουπονιών φαγητού, που ισοδυναμούν με κάτι παραπάνω από 7 αμερικανικά δολάρια στη μαύρη αγορά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ενώ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον πληθωρισμό.

Αν και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δε δημοσιοποιεί πια τακτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, στοιχεία που επικαλείται η αντιπολίτευση της χώρας δείχνουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1.369% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, ενώ για το σύνολο του 2017 εκτιμάται ότι η αύξηση αυτή θα ξεπεράσει το 2.000%.

localStorage.clear();


Πηγή