Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές σε ερευνητικά προγράμματα

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ οι περικοπές σε ερευνητικά προγράμματα

Έντονη αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας

Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειάς του, για την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να περικόψει το ποσό των 10 εκατ. ευρώ από ερευνητικά έργα ενταγμένα στις Δράσεις του ΕΣΠΑ Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής.

Το ΕΣΕΤ επισημαίνει, ότι τα έργα αυτά, που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, είχαν αξιολογηθεί και εγκριθεί σύμφωνα με διεθνείς πρακτικές και η χρηματοδότησή τους αποτελούσε συμβατική υποχρέωση της Πολιτείας.

Το Συμβούλιο αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του, πως «με λύπη του διαπιστώνει, ότι για ακόμη μια φορά η έρευνα δεν αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές της Πολιτείας. Αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα για ανάπτυξη που βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία, και για την αναχαίτιση της εξόδου νέων και ικανών επιστημόνων από τη χώρα».

Το ΕΣΕΤ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση «να σεβαστεί τις συμβατικές δεσμεύσεις της προς την ερευνητική κοινότητα και να αναθεωρήσει τη στάση της».

Πρόεδρος του ΕΣΕΤ είναι ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και αντιπρόεδρος ο καθηγητής-ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα προς τα μέλη της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας δρ Χρήστος Βασιλάκος ανέφερε προ ημερών ότι θα διερευνήσει, όσο του επιτρέπεται από τις αρμοδιότητές του, για την εύρεση νέων πόρων με στόχο την ενίσχυση των εν λόγω ερευνητικών προγραμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι η ΓΓΕΤ θα ανακοινώσει σύντομα ένα «πακέτο» προ-δημοσιεύσεων νέων δράσεων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020.

 

Πηγή: newsbeast.gr