Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Ποιος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ποιος είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης

Ο φιλελεύθερος κομμουνιστής που αντιμετωπίζεται ως… «ποπ σταρ»

Οικονομολόγος, καθηγητής, αρθρογράφος, blogger, πολέμιος της λιτότητας και αναλυτής της κρίσης, είναι μερικές από τις ιδιότητες του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Έχοντας στις αποσκευές του μια πλούσια ζωή και μια επιτυχημένη καριέρα, ο «ποπ σταρ» της κυβέρνησης, όπως τον χαρακτήρισε η Süddeutsche Zeitung πήρε το χρίσμα του τσάρου της οικονομίας στα 54 του χρόνια.

Από τη μια μέρα στην άλλη, ο Γιάννης Βαρουφάκης κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο, να χαρακτηριστεί στα social media ακόμα και ως sex symbol, ενώ σε πέντε μόλις ημέρες γράφτηκαν για εκείνον τόσα όσα δεν έχουν γραφτεί για την αντιμνημονιακή ρητορική του και την αξιόλογη επαγγελματική του πορεία. Ο ίδιος πάντως περιγράφει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο κομμουνιστή» και «μαρξιστή».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης γεννήθηκε το 1961 σπούδασε στη Βρετανία, έκανε διατριβή στην οικονομική θεωρία, δίδαξε στο Έσσεξ, το Κέμπριτζ και το Σίδνεϊ, έχει ασχοληθεί με τις θεωρίες παιγνίων και έχει ζήσει επί 23 χρόνια στο εξωτερικό.

Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα

Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στη μετά κρίσης εποχή. Όσοι γνωρίζουν τους δύο άνδρες κάνουν λόγο για στενή φιλία και υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη εκτίμηση που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό οικονομολόγο. Ο κ. Βαρουφάκης φαίνεται να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τον κ. Τσίπρα ως προς τις τοποθετήσεις του σχετικά με τους οικονομικούς θεσμούς, ενώ εμφανής είναι η απομάκρυνση του πρωθυπουργού από ακραίες θέσεις που διατύπωνε παλαιότερα.

Στον κ. Βαρουφάκη αποδίδονται επίσης και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους λάθος χειρισμούς που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, παρά τη σύγκλιση απόψεων δεν ήταν λίγες οι φορές που διέψευσε την υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ προτού αυτή ανακοινωθεί επίσημα για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Άλλωστε, ο Γιάννης Βαρουφάκης εξελέγη πρώτος στη Β’ Αθηνών με περισσότερες από 135.000 ψήφους!

Ο «ποπ σταρ» έλληνας πολιτικός

Εκτός από το εγχώριο ενδιαφέρον ο Γιάννης Βαρουφάκης τράβηξε τα βλέμματα και του διεθνούς Τύπου, με πλήθος δημοσιευμάτων να αναφέρεται στον νέο έλληνα υπουργό Οικονομικών ως… ποπ σταρ! «Ποπ σταρ των ελλήνων οικονομολόγων», χαρακτήρισε τον κ. Βαρουφάκη η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία σε ιδιαίτερα επικριτικό ύφος μίλησε για «κυβέρνηση αρχαρίων».

Οι ενδυματολογικές προτιμήσεις του trendy νέου μας υπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τα σχόλια. «Ο άνθρωπος, ο οποίος θα σύντομα να καθίσει απέναντι από το γερμανό συνάδελφό του, Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του».

«Να ο νέος ισχυρός άνδρας της Αθήνας που κρατά εφεξής τα βιβλία του κράτους. Ένας υπουργός που συγκρούεται με το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Με το κεφάλι ξυρισμένο και το πουκάμισο χαλαρό λέει ότι έγινε οικονομολόγος “κατά λάθος”», ανέφερε η γαλλική τηλεόραση.

H γαλλική Le Monde σημειώνει ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών «δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών».

«Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας “δημοσιονομικό waterboarding”», έγραψε η FAZ.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε ο Γιάννης Βαρουφάκης να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έκπληκτοι έμειναν οι δημοσιογράφοι όταν είδαν έναν άνδρα πάνω σε μια naked Yamaha μεγάλου κυβισμού να περνά την είσοδο του κτιρίου. Το κράνος βγήκε και τότε κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται για κάποιον από τους άντρες της προσωπικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, αλλά για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Οι ριζοσπαστικές δηλώσεις που τον έκαναν γνωστό

Το 1993, μια εποχή που δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε στην καριέρα του 22 χρόνια μετά, ανέλυε τους έλληνες πολιτικούς. «Είμαι συντηρητικός. Αν κοιτάξετε προσεκτικά στη νεότερη γενιά όλων των κομμάτων, δεν πιστεύω ότι θα δείτε και τεράστιο ταλέντο!», έλεγε.

Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του για την οικονομία. Αξέχαστες έχουν μείνει οι ριζοσπαστικές του δηλώσεις, καθώς ήταν από τους πρώτους που μίλησε ανοιχτά υπέρ της χρεοκοπίας.

Έγραφε το 2010: «Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας; Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε. Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας».

Σε άλλη ανάρτησή του είχε υποστηρίξει: «Κάποιες φορές ο κόμπος φτάνει τόσο κοντά στο χτένι που απαιτεί καθαρές κουβέντες: Η “πτώχευση” του ελληνικού δημοσίου, έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα, είναι επιθυμητή επειδή είναι αναπόφευκτη. Δεν πρέπει να μας φοβίζει η προοπτική της άμεσης “πτώχευσης”. Όχι επειδή είναι ανώδυνη αλλά επειδή είναι πολύ καλύτερη από μια “πτώχευση” σε δύο χρόνια. Κατ’ αρχήν, ένα κράτος ποτέ δεν πτωχεύει όπως πτωχεύει μία επιχείρηση που κλείνει και χάνεται δια παντός στην ιστορική λήθη».

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC τον Φεβρουάριο του 2012 ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε προτείνει εκ νέου να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα σε κήρυξη χρεοκοπίας. «Η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει αμέσως χωρίς να γίνει καμία συζήτηση για αποχώρηση από την ευρωζώνη».

«Θα καταστρέψω τη βάση πάνω στην οποία έχει κατασκευαστεί ένα σύστημα, ένα δίκτυο που ρουφάει άγρια την οικονομική δύναμη από όλους τους άλλους στην κοινωνία», δήλωσε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο βρετανικό Channel 4.

Τέλος, σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στο CNN σημείωσε ότι «Η Ελλάδα είναι απολύτως μη αναστρέψιμα δεσμευμένη να μείνει στην ευρωζώνη. Το πρόβλημα είναι ότι από τη στιγμή που μπήκες όπως αν θυμάστε το τραγούδι των Eagles Hotel California, μπορείς να κάνεις τσεκ άουτ όποτε θες αλλά δεν μπορείς να φύγεις ποτέ.»

Η προσωπική ζωή, η όμορφη σύζυγος, η κόρη του και το πολυτελές σπίτι

Ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε να μην έχει στο πλευρό του μια δυναμική γυναίκα. Ο λόγος για την όμορφη εικαστικό, Δανάη Στράτου, για την οποία μιλάει με τα πιο τρυφερά λόγια. Η Δανάη είναι και μέλος της πατρινής οικογένειας Στράτου, της Πειραϊκής Πατραϊκής, κόρη του Φαίδωνα Στράτου και της Ελένης Πόταγα-Στράτου, μιας από τις σημαντικότερες ελληνίδες εικαστικούς. Έχει μια κόρη, την Εσμεράλντα κι έναν γιο το Νικόλα, τα οποία έχουν άριστες σχέσεις με τον Γιάνη Βαρουφάκη. O ίδιος έχει μια κόρη την 12χρονη Ξένια, που ζει στην Αυστραλία με την μητέρα της, την πρώτη γυναίκα του νέου υπουργού.

«Είναι ο ιδανικός γάμος. Όλες μου οι σχέσεις ήταν μια προθέρμανση για να είμαι σε αυτή τη σχέση, δεν έχω κανένα παράπονο», είχε δηλώσει ο ίδιος στην εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου «Βράδυ».

Τα καταφύγιό τους είναι το σπίτι τους στην Αίγινα. «Εδώ νιώθω ευτυχής και πλήρης. Με ηρεμεί, μου ανοίγει τη ματιά και την ψυχή. Όποτε είμαι εδώ και βλέπω τον ορίζοντα όλα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση», ανέφερε η Δανάη Στράτου σε πρόσφατη συνέντευξή της. Τα ηλιοβασιλέματα στο νησί δεν τα χορταίνουν οι δυο τους.

Δείτε μια κοινή τους συνέντευξη…

Πηγή: newsbeast.gr