Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πολλά τα ανασφάλιστα οχήματα και στην Πάτρα

Πολλά τα ανασφάλιστα οχήματα και στην Πάτρα

Ποια είναι τα πρόστιμα σε περίπτωση που σας εντοπίσουν χωρίς ασφαλιστήριο

Τα ανασφάλιστα οχήματα άρχισαν να πολλαπλασιάζονται και στην Πάτρα. Κάποιοι από τους πολίτες που δεν κατέθεσαν πινακίδες ή δεν πούλησαν τα οχήματά τους, προσπάθησαν να μειώσουν το κόστος, αφήνοντάς τα χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, με τον κίνδυνο σοβαρών οικονομικών και νομικών συνεπειών σε περίπτωση ατυχήματος.Η ΕΛ.ΑΣ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση του προβλήματος με συνεχείς ελέγχους. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το thebest.gr, η Τροχαία Πατρών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως τις 7 Ιουλίου βεβαίωσε 295 παραβάσεις σε ανασφάλιστα οχήματα, ενώ από την 1η έως τις 7 Ιουλίου 14.

Σε δήλωσή του, o εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Ελλάδα, Χαράλαμπος Σφέτσος, για το ζήτημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στην περιοχή, επισημαίνει: «Η Ελληνική Αστυνομία στοχεύοντας στην ασφάλεια των επιβατών, διενεργεί συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους για την αποτροπή κυκλοφορίας οχημάτων των οποίων οι οδηγοί δεν είναι εφοδιασμένοι με ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και το αντιμετωπίζουμε με την ανάλογη βαρύτητα, τόσο στους συνήθεις τροχονομικούς ελέγχους όσο και με ειδικά κλιμάκια των υπηρεσιών μας τα οποία συγκροτούνται αποκλειστικά για το σκοπό.

Πρέπει όμως να γίνει κατανοητό από όλους ότι οποιοδήποτε πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αποκλειστικά με αστυνομικά μέτρα. Άρα στην προσπάθειά μας για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων, καλούμε όλους τους οδηγούς, πριν ακόμα θέσουν σε λειτουργία το αυτοκίνητο τους, να αναλογιστούν τις σοβαρές νομικές και οικονομικές συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εάν εμπλακούν χωρίς ασφάλεια σε ένα τροχαίο ατύχημα.

Εμείς ως αστυνομία οφείλουμε να συνεχίσουμε τους αυστηρούς ελέγχους σε αυτό τον τομέα, βεβαιώνοντας πρόστιμα και αφαιρώντας τις πινακίδες των οχημάτων και τα διπλώματα των παραβατών οδηγών.

Αυτό όμως δεν θα ήταν απαραίτητο εάν όλοι μας, ως πολίτες και μέλη της κοινωνίας, αντιλαμβανόμασταν το μέγεθος της ατομικής ευθύνης μας όταν οδηγούμε ένα ανασφάλιστο όχημα και εμπλέκουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους άλλους οδηγούς σε δαιδαλώδεις διαδικασίες μετά από ένα τροχαίο ατύχημα ».

Η νομοθεσία
Σύμφωνα με την Νομοθεσία, πέραν των ποινικών συνεπειών σε βαθμό πταίσματος που επιβάλλονται στον οδηγό ο οποίος εντοπίζεται να οδηγεί χωρίς ασφαλιστήριο συμβόλαιο, βεβαιώνεται και διοικητικό πρόστιμο από 250 έως 1.000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος (250 ευρώ για μοτοσικλέτα, 500 ευρώ για αυτοκίνητο και 1.000 ευρώ για φορτηγό) ενώ αφαιρούνται και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες αντί για 10 ημέρες που ίσχυε μέχρι πρόσφατα.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι σε περίπτωση εμπλοκής ανασφάλιστου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα, ακόμα και υλικών ζημιών, ανεξάρτητα υπαιτιότητας του οδηγού του, αφαιρούνται επί τόπου τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος για δυο συνολικά έτη και τρία σε περίπτωση υποτροπής.