Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πως σκέπτονται οι τερματοφύλακες στα πέναλτι. Τι έδειξε έρευνα

Πως σκέπτονται οι τερματοφύλακες στα πέναλτι. Τι έδειξε έρευνα

Μία νέα έρευνα αναλύει από την πλευρά της ψυχολογίας, τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του τερματοφύλακα, όταν είναι αντιμέτωπος με τη διαδικασία των πέναλτι.

Όπως σημειώνεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», κατ αρχήν, οι επιστήμονες συνέδεσαν το νόμο των πιθανοτήτων με τις σκέψεις του τερματοφύλακα.

Αν, π.χ. δύο άνθρωποι παίζουν με το στρίψιμο ενός νομίσματος και για τρεις συνεχόμενες φορές πέσει «κεφάλι», τι είναι πιθανότερο να γίνει στο επόμενο στρίψιμο και τι θα ποντάρουν οι δύο παίκτες;

Είναι το κλασικό παράδειγμα που παρασύρει τους τζογαδόρους.

Οσες φορές και να στρίψεις το νόμισμα οι πιθανότητες κάθε φορά είναι οι ίδιες να έρθει μια από τις δύο πλευρές, δηλαδή 50-50. Ακόμη και αν τύχει να έρθει «κεφάλι» δέκα συνεχόμενες φορές στο επόμενο στρίψιμο και πάλι οι πιθανότητες θα είναι 50-50.

Όμως όπως έχει αποδειχτεί ο άνθρωπος σε αυτές τις περιπτώσεις έχει την τάση να παρασύρεται και ποντάρει αντίθετα στο σερί, με αρνητικά συνήθως αποτελέσματα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «Η πλάνη του τζογαδόρου».

Τα πέναλτι

Ερευνητές του University College London αναφέρουν ότι οι τερματοφύλακες είναι και αυτοί θύματα αυτής της πλάνης όταν ξεκινά η διαδικασία των πέναλτι.

Οι ερευνητές μελέτησαν αγώνες που έφθασαν στη διαδικασία των πέναλτι κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Κυπέλλων και των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων από το 1976 ως το 2012.

Το συμπέρασμά τους ήταν πώς σε περίπτωση που οι τερματοφύλακες δουν ότι τα πρώτα τρία πέναλτι οι αντίπαλοι τους τα έχουν εκτελέσει όλα στην ίδια πλευρά στο επόμενο αποφασίζουν να κινηθούν προς την αντίθετη πλευρά από εκείνη των τριών πρώτων πέναλτι.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επιπλέον ότι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές δεν έχουν εντοπίσει αυτή την τάση των τερματοφυλάκων ώστε να δρουν αναλόγως, να εκτελούν δηλαδή τα τέταρτα πέναλτι στην ίδια γωνία με τα τρία προηγούμενα για να έχουν σίγουρη επιτυχία.

Και οι ποδοσφαιριστές τι πρέπει να κάνουν;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι επειδή οι ποδοσφαιριστές εκτελούν σπάνια πέναλτι στο κέντρο της εστίας επίσης σπάνια οι τερματοφύλακες δεν κινούνται προς κάποια από τις δύο πλευρές. Επισημαίνουν λοιπόν ότι τις περισσότερες πιθανότητες για να πετύχουν γκολ οι εκτελεστές των πέναλτι τις έχουν αν το χτυπήσουν στο κέντρο της εστίας. 

Πηγή: onmed.gr