Κυριακή , 27 Νοέμβριος 2022
Reuters: Με τον EastMed η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Reuters: Με τον EastMed η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ προωθούν την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, σημειώνει το Reuters σε δημοσίευμά του για τον EastMed.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπένζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου 2020. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και όταν υπογράψει και η Ιταλία, ανέφερε η ανακοίνωση της Ελλάδας, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες, αναφέρει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το Ισραήλ συμφώνησαν τον Απρίλιο 2019 να προχωρήσουν στο έργο του μεσογειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη, ορίζοντας μια τελική ημερομηνία του 2025 για την ολοκλήρωσή του. Η Ευρώπη επιθυμεί να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της και η Ελλάδα θέλει να προωθήσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την γηραιά ήπειρο.

Η τελευταία ανακοίνωση έρχεται εβδομάδες μετά την υπογραφή από την Τουρκία και τη Λιβύη συμφωνίας για τα όρια της θάλασσας στη Μεσόγειο, που θα μπορούσαν να περιπλέξει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο 2019, η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρεσβευτή, σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τη συμφωνία αυτή που ορίζει μία θαλάσσια διαδρομή κοντά στην Κρήτη, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.


Πηγή