Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Reuters: Αμφίβολη η έγκαιρη εκταμίευση των 600 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εκταμίευση της πρώτης δόσης των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs), παρά την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στοιχείων, λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το συνολικό ποσό που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα σε εξαμηνιαίες δόσεις έως τον Ιούνιο του 2022 ανέρχεται στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, και η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ θεωρητικά θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

«Η Κομισιόν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες θα αναφέρεται αρνητικά στην απόδοση της χώρας σε μεταρρυθμίσεις όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε μία πηγή του Reuters. «Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή των κερδών από ANFAs και SMPs για λίγους μήνες», είπε η ίδια πηγή, σημειώνοντας πως υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Μία δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε την καθυστέρηση της καταβολής των πληρωμών λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις.

Δήλωση Χουλιαράκη

«Η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Και προσθέτει: «Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης. Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημοσιεύονται ανά τρίμηνο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή