Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Reuters: Η συμφωνία με την ΠΓΔΜ φέρνει και συμφωνία για το χρέος;

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας εξέφρασε Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, εκτιμώντας μάλιστα ότι η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει την Ελλάδα και στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Νομίζω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας πάντως πως η συμφωνία για το Σκοπιανό δε συνδέθηκε ποτέ με τις συζητήσεις γύρω από το τρίτο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, τη συμφωνία χαιρέτισαν τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ανησυχούσαν για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

«Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι θα έχει θετική επίδραση, αφού η Ελλάδα εμφανίζεται ως δύναμη που λύνει, αντί να δημιουργεί, προβλήματα», δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέεται με τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Ποτέ δεν απαιτήθηκε από τους Ευρωπαίους πιστωτές, δεν υπήρξε ποτέ διαπραγμάτευση για ανταλλαγή», εξήγησε.

Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετείχε στις προηγούμενες συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε επιφυλακτικός, καθώς το Βερολίνο, του οποίου η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας για μία συμφωνία για το χρέος, δύσκολα θα γίνει πιο γενναιόδωρο, την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση είναι απασχολημένη με μία κόντρα μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών για το μεταναστευτικό.

localStorage.clear();


Πηγή