Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Smartphones για κάθε βαλάντιο

Smartphones για κάθε βαλάντιο

Προτάσεις κινητών μέχρι 200 ευρώ και οι καλύτερες συσκευές ανεξαρτήτου τιμής

Με την αγορά να έχει κατακλυστεί από πλήθος smartphones, η επιλογή μιας συσκευής για αγορά προκαλεί «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές.

Η ποικιλία είναι τεράστια με τους χρήστες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων, μέγεθος οθόνης, επιθυμητά τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτονομία και δυνατότητες της συσκευής. Η «εξίσωση» ολοκληρώνεται με τον καθοριστικό παράγοντα της τιμής να κάνει την επίλυσή, αίνιγμα για δυνατούς λύτες.

Απάντηση στο ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη συσκευή για την τάδε τιμή», είναι σχεδόν αδύνατο να δοθεί καθώς κάθε μοντέλο μπορεί να υπερτερεί σε ορισμένους τομείς και να υστερεί σε άλλους. Επιπλέον, ένας χρήστης μπορεί να βρίσκει εξαιρετικά εύχρηστα τα Android, κάποιος άλλος να έχει συνηθίσει στο iOS και να επιλέγει σταθερά την Apple, ενώ ένας τρίτος να θέλει να δοκιμάσει κάποιο Windows Phone.

Παρόλα αυτά, κρίνοντας με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες της συσκευής, τις πωλήσεις, αλλά και τα σχόλια του ειδικού Τύπου, θα αποτολμήσουμε να προτείνουμε έξι smartphone συσκευές ανεξαρτήτου τιμής, καθώς και πέντε πιο οικονομικές προτάσεις που δεν ξεπερνούν τα 200 ευρώ (τιμή χωρίς σύνδεση).

Οι οικονομικές προτάσεις

Ξεκινάμε λοιπόν, με τις πέντε οικονομικές προτάσεις σε smartphone, σε τυχαία σειρά…

Nokia Lumia 630

Το Lumia 630 είναι ένα οικονομικό Windows Phone που συχνά όμως καταφέρνει να ξεπεράσει το «αδελφάκι» του, Lumia 635, στις κατατάξεις του ειδικού Τύπου. Ο λόγος είναι ότι παρόλο που διαθέτει σχεδόν ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά, κοστίζει λιγότερο καθότι θυσιάζει την υποστήριξη 4G. Και όσο άσχημο και αν ακούγεται αυτό, σκεφτείτε ότι με κάτι λιγότερο από 150 ευρώ, αγοράζετε οθόνη 4,5 ιντσών και τετραπύρηνο επεξεργαστή 1,2GHz! Όλα αυτά καθιστούν το Lumia 630 ένα από τα καλύτερα smartphones της αγοράς στην κατηγορία τιμής.

Motorola Moto G

Η έκδοση των 8GB μπορεί να βρεθεί κάτω από τα 200 ευρώ. Η συσκευή διαθέτει μια από τις καλύτερες οθόνες για την κατηγορία τιμής του (4,5 ίντσες παρακαλώ) και επαρκή επεξεργαστική ισχύ για καθημερινές διεργασίες. Στα αρνητικά, η κάμερα της συσκευής και η μη επεκτάσιμη μνήμη, που όμως δεν εμπόδισε την τεχνολογική κοινότητα να προτείνει -σχεδόν καθολικά- τη συσκευή ως μια αξιόλογη προσιτή πρόταση. (Για όσους αναζητούν μεγαλύτερες αποθηκευτικές δυνατότητες μπορούν να κοιτάξουν και το Moto E με επεκτάσιμη μνήμη μέσω microSD).

Sony Xperia M

Αν και πρωτολανσαρίστηκε το 2013 και δεν διαθέτει τεχνικά χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν, παρέχει επαρκή ισχύ για την εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών (τετραπύρηνος επεξεργαστής 1 GHz και RAM 1 GB) και όλα αυτά μέσα σε ένα ιδιαίτερα λεπτό και ελαφρύ σώμα. Με την τιμή του να έχει πέσει, λόγω του χρόνου που κουβαλά, έχουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα καλό Android 4 ιντσών, χωρίς να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη.

LG Optimus L9 II

Μια συσκευή που ξεκίνησε από τη μεσαία κατηγόρια όσον αφορά το κόστος και τα χαρακτηριστικά του, βρίσκεται πλέον στη χαμηλή, ένεκα της μείωσης της τιμής του, καθώς βρίσκεται σε κυκλοφορία από το 2013. Το υψηλής ποιότητας κατασκευής σώμα συνδυάζεται με μια εντυπωσιακή 4,7 ιντσών οθόνη και ικανοποιητικότατα τεχνικά χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργιά του Android. Δικαίως θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πρόκειται για ένα smartphone που προσφέρει «πολλά για λίγα», δίχως σημαντικές εκπτώσεις σε κρίσιμους τομείς. Μειονέκτημα, που έχει επισημανθεί από την τεχνολογική κοινότητα είναι η ποιότητα των φωτογραφιών που λαμβάνει, οι οποίες βρίσκονται στο μέσο όρο.

Huawei Ascend Y530

Για όσους αδυνατούν να διαθέσουν ποσά κοντά στα 200 ευρώ για την αγορά smartphone, και είναι διατεθειμένοι να ξεφύγουν από την πεπατημένη, η λύση ακούει στο όνομα «Huawei». Ο κινεζικός γίγαντας στην αγορά των κινητών, αποτελεί την εναλλακτική πρόταση, καθώς επιχειρεί να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, βασιζόμενος στην κοστολόγηση των προϊόντων του. Ενδεικτικά, το Ascend Y530 μπορεί να βρεθεί με κάτω από 130 ευρώ. Παρά την προτιτή τιμή του όμως, διαθέτει οθόνη 4,5 ιντσών, διπύρηνο επεξεργαστή 1.2GHz και κάμερα 5 MP!

Η ώρα των ισχυρών

Έχοντας δει ορισμένες οικονομικές προτάσεις, αφήνουμε στην άκρη τον παράγοντα «τιμή» και πάμε να δούμε έξι κορυφαία smartphones όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι επιδόσεις…

Samsung Galaxy S5

Η ναυαρχίδα της κορεατικής εταιρείας δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, καθώς δεν υπάρχει τεχνολογικό site που να μην το επαινεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Με εξαιρετική οθόνη, τετραπύρηνο επεξεργαστή, πλήθος αισθητήρων και κάμερα να… «βγάζει μάτια», το Galaxy S5 κερδίζει σε σχεδόν όλα τα μέτωπα. Παραφωνία, που οι εχθροί της Samsung τονίζουν σε κάθε ευκαιρία, είναι ο σχεδιασμός της συσκευής με το πλαστικό να κυριαρχεί.

Apple iPhone 5s

Πολλοί θα διαφωνούσαν με την προσθήκη της συσκευής στη λίστα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Apple και της παρουσίασης του διαδόχου, iPhone 6. Ωστόσο, μιας και η συσκευή κάνει ντεμπούτο την Παρασκευή και άγνωστο πότε στη χώρα μας, θα κρατήσουμε το 5s σαν τη σημαντικότερη πρόταση με iOS. Το iPhone 5s έφερε ουσιαστικές βελτιώσεις στη σειρά smartphone της Apple. Με γρήγορο επεξεργαστή, πολύ καλή κάμερα και την ευχρηστία που μας έχει συνηθίσει η Apple, αποτελεί μια πρόταση που πρέπει κανείς να εξετάσει, δεδομένης και της επερχόμενης μείωσης της τιμής του. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που «δυσανασχέτησαν» με την 4 ιντσών οθόνη, σημειώνοντας σκωπτικά ότι στη σήμερον δεν νοείται ναυαρχίδα με τόσο μικρή οθόνη. Η Apple φαίνεται πως τους άκουσε…

LG G3

Ο έτερος κορεατικός κολοσσός, που ακούει στο όνομα LG, κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο τη δική του ναυαρχίδα. Προσπαθώντας να χτυπήσει τον ανταγωνισμό, η εταιρεία διαθέτει σε σχετικά χαμηλή τιμή το G3, σε σχέση με τα μοντέλα που ανταγωνίζεται. Αιχμή του δόρατος, πέραν της τιμής, η τεράστια οθόνη QHD, 5,5 ιντσών, που βεβαία δεν είναι μια επιλογή που θα έκαναν οι πάντες για κινητή συσκευή. Συνδυάζεται αρμονικά με ένα όμορφο σώμα, καλή αυτονομία, άψογες φωτογραφικές λήψεις και άλλα τεχνολογικά «καλούδια». Στα αρνητικά που έχουν επισημανθεί από τον Τύπο, τα χαμηλότερα benchmark σκορ σε σύγκριση με τους αντιπάλους.

Sony Xperia Z2

Με μια οθόνη που αφήνει στόματα να χάσκουν και σχεδιασμό που εντυπωσιάζει, οι Ιάπωνες μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια των ανταγωνισμό, ακόμη και ξεπερνώντας τον σε ορισμένους τομείς! Πολύ καλή αυτονομία, επαρκή ισχύ χάρη στον τετραπύρηνο 2.3 GHz επεξεργαστή, στεγανοποίηση και φωτογραφική ανάλυση στο… Θεό (20.7 MP είναι αυτά), συμπληρώνουν ένα δελεαστικό πακέτο για όσους θέλουν να συνδυάσουν επιδόσεις και εμφάνιση. Στα πλην η συχνή λειτουργία της αυτόματης εστίασης που ενοχλεί κατά τη λήψη βίντεο και το όχι και τόσο εύχρηστο περιβάλλον λειτουργίας.

HTC One (M8)

Η ναυαρχίδα της HTC διαθέτει σώμα από αλουμίνιο το οποίο περιβάλει μια λαμπερή οθόνη 5 ιντσών και ωμή ισχύ την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε μέσα από ένα ραφιναρισμένο και όμορφο λογισμικό με ταχύτατη απόκριση. Καθόλου τυχαία, μετά την κυκλοφορία του, οι ειδικοί το συνέκριναν με το Galaxy S5, επαινώντας το αλουμινένιο σώμα του και κάνοντας λόγο για μια συσκευή που δεν στοχεύει στον εντυπωσιασμό με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά στην ομαλή λειτουργία που οι γνώστες θα εκτιμήσουν. Αχίλλειος πτέρνα της συσκευής η μόλις 5 MP κάμερα που δεν έχει θέση σε αυτή την κατηγορία.

Google Nexus 5

Η συσκευή της Google κατασκευάζεται από την LG και τρέχει την «καθαρή» έκδοση του Android 4.4.1 KitKat, απαλλαγμένη από τα λογής εξτρά που τη φορτώνουν συνήθως οι κατασκευαστές. Παρά την ηλικία του (πρωτοκυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο), διαθέτει καλές επιδόσεις, οθόνη full HD και ικανοποιητική αυτονομία. Με μεγάλο «ατού» τη χαμηλή τιμή για την κατηγορία του, το Nexus 5 είναι ένα από τα «value for money» τηλέφωνα της αγοράς.

Εκτός συναγωνισμού

Apple iPhone 6 Plus

Η συσκευή που όλοι περίμεναν καταφτάνει με 5,5 χορταστικές ίντσες να γεμίζουν το μάτι, αλλά και… το χέρι που το κρατάει! Νέος επεξεργαστής A8, με βελτιωμένα γραφικά και επιδόσεις και πολλά καλούδια, το iPhone 6 Plus φιλοδοξεί να γίνει η συσκευή που όλοι θα λατρεύουμε να μισούμε.

Samsung Galaxy Note 4

Το νεότερο μέλος της οικογένειας Galaxy παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν και με την 5,7 ιντσών Quad HD Super AMOLED οθόνη, υπάρχουν αμφιβολίας για το κατά πόσο επιτρέπεται να τοποθετηθεί στην κατηγορία των smartphone (κάτι που άλλωστε ισχύει και για το iPhone 6 Plus και το LG G2). Παρόλα αυτά αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο για επαγγελματίες αλλά και όσους θέλουν ένα πανίσχυρό gadget στην «τσέπη» τους (ή έστω στην τσάντα τους).

Πηγή: newsbeast.gr