Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

SMS «6» για τις μετακινήσεις, χωρίς κάλαντα και με απαγόρευση κυκλοφορίας – Newsbeast

Λίγα 24ωρα πριν από τα Χριστούγεννα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο πόσο διαφορετικές θα είναι οι φετινές γιορτές και ποια πράγματα που θεωρούνταν αυτονόητα τις περασμένες χρονιές φέτος όχι μόνο δεν επιτρέπονται αλλά μπορεί να φέρουν και πρόστιμα.

Τον «οδικό χάρτη» των γιορτινών ημερών παρουσίασε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας για σαρωτικούς ελέγχους και της αστυνομίας και των ελεγκτικών οργανισμών και απευθύνοντας έκκληση προς όλους: «Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μη βρεθούμε μετά με έξαρση». Προειδοποίησε δε πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα, είναι ανοιχτό να έρθουν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά.

«Όπως περάσαμε ένα διαφορετικό Πάσχα έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά» ανέφερε και διευκρίνισε πως στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπεται μια ακόμα οικογένεια ενώ τα άτομα συνολικά θα πρέπει να ανέρχονται το πολύ μέχρι 9.

Κάλαντα δεν θα ακουστούν φέτος, τουλάχιστον όχι από παιδιά που θα πηγαίνουν πόρτα πόρτα: «Είναι ξεκάθαρο ότι τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα» ανέφερε ο υφυπουργός.

Για τη μετακίνηση, όπως είχε πει νωρίτερα σε συνέντευξή του στον Αντέννα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προς τα ολιγομελή οικογενειακά τραπέζια, οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό 6.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 22.00-05.00 θα ισχύει κανονικά και δεν θα υπάρχει κάποια εξαίρεση λόγω των γιορτών. «Μοναδική εξαίρεση που θα υπάρξει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά είναι στο εύρος των ελέγχων. Η αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ότι αφορά την τέλεση λειτουργιών ανέφερε ότι επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό 25 ατόμων εντός των εκκλησιών, ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά και με απόσταση μεταξύ τους. Σε ότι αφορά τους μητροπολιτικούς ναούς, ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα.

Πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως αν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα τα Χριστούγεννα, τότε την Πρωτοχρονιά θα ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, σε σχετική ερώτηση για πιο αυστηρά μέτρα κατά τη διάρκεια των εορτών δεν άφησε περιθώρια.

Συγκεκριμένα είπε: «Στην ερώτηση για το αν θα υπάρχουν πρόσθετα μέτρα την Πρωτοχρονιά εάν οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν τα Χριστούγεννα, η απάντηση είναι “ναι”».

Σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως δεν θα υπάρξει καμία εξαίρεση τα Χριστούγεννα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, με το 22:00 – 05:00 να ισχύει κανονικά, και ξεκαθάρισε πως υπάρχουν πιο αυστηροί έλεγχοι την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

«Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν ούτε θα μαζευτούμε σε μεγάλες παρέες για να γιορτάσουμε, όπως τις άλλες χρονιές. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες και μέχρι 9 άτομα -οι ίδιες οικογένειες γιατί και αυτές τις μέρες πρέπει να διατηρήσουμε όσο πιο περιορισμένο γίνεται τον κύκλο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως η Ελληνική Αστυνομία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δηλαδή 10 το βράδυ με 5 το πρωί.


Πηγή