Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Στις φλόγες πλοίο με 466 επιβαίνοντες

Στις φλόγες πλοίο με 466 επιβαίνοντες

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης – Συνεχής ενημέρωση

Πυρκαγιά υπό αδιευκρίνιστη αιτία, εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, με σημαία Ιταλίας, ενώ αυτό έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών με προορισμό την Αγκόνα.

Στο πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, επιβαίνουν 411 επιβάτες, 222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Στο σημείο του συμβάντος αναμένεται να καταφθάσει ελικόπτερο, δύο πλωτά του Λιμενικού Σώματος από την Ηγουμενίτσα και δύο από την Κέρκυρα.

Αυτή τη στιγμή οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς γίνονται από το πλήρωμα με τα ιδία μέσα του πλοίου.
Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε ένα απο τα γκαράζ είναι μεγάλη και έχει ήδη δοθεί εντολή εκκένωσης του πλοίου για λόγους ασφαλείας.

Με τη βοήθεια του πληρώματος, πολλοί από τους επιβάτες έχουν αποβιβαστεί στις ναυαγοσωστικές βάρκες του «Νorman Αtlantic», ενώ στο σημείο αναμένεται σε λίγη ώρα και επιβατηγό πλοίο προκειμένου να συνδράμει σε βοήθεια.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από Ιταλικό όμιλο και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες,222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

08:32 Συγκλονιστική μαρτυρία επιβάτη του πλοίου Νorman Αtlantic: Είμαστε περικυκλωμένοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, σε λίγο, θα ξεκινήσει η εκκένωση με τις βάρκες και τη συμμετοχή του πλοίου που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή, ενώ στο σημείο αναμένεται να σπεύσουν και άλλα παραπλέοντα, ελικόπτερο και πλωτά του λιμενικού.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός επιβάτη, ο οποίος δηλώνει ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. «Μου λένε ότι η φωτιά έχει φτάσει και στο πάνω κατάστρωμα. Είμαστε περικυκλωμένοι, σε παίρνει ο αέρας, έχει τουλάχιστον 8 μποφόρ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Από ώρα σε ώρα, αναμένεται η εκκένωση του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Νorman Αtlantic, με σημαία Ιταλίας,

08:35 Σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψης του «Νorman Αtlantic»

To πλοίο «spirit of Piraeus» βρίσκεται δίπλα στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ του υπό αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και ήδη από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εγκατάλειψής του, καθώς η φωτιά είναι μεγάλη.

Ήδη πολλοί από τους επιβάτες επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στις ναυαγοσωστικές λέμβους του, που ρίχτηκαν με τη βοήθεια του πληρώματος στη θάλασσα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και επιβίβαση επιβατών στο πλοίο «spirit of Piraeus».
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά ενώ όλοι οι επιβάτες έχουν συγκεντρωθεί στη γέφυρα του πλοίου.

Την όλη επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σε συνεργασία με την Ιταλική ακτοφυλακή.

Ήδη στο σημείο βρίσκεται ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού που απογειώθηκε από τη βάση του Μαραθώνα ενώ έσπευσαν και δύο ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής.

Επίσης αναμένονται τέσσερα σκάφη του λιμενικού σώματος, ένα αεροσκάφος c-130, δύο φορτηγά πλοία και το κρουαζιερόπλοιο “cruise europα” που θα συνδράμει στην επιχείρηση.

Το πλοίο Νorman Αtlantic που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες,222 οχήματα και 55 άτομα πλήρωμα.

Για το συμβάν έχει ήδη ενημερωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

08:58 Σε διαδικασία μετεπιβίβασης βρίσκονται 150 επιβάτες

«Εκατό πενήντα από τους επιβάτες έχουν μετεπιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο και βρίσκονται σε διαδικασία μετεπιβίβασης σε παραπλέον πλοίο, στο ‘Spirit of Piraeus’ που βρίσκεται δίπλα στο φλεγόμενο επιβατηγό-οχηματαγωγό» ανέφερε σχετικά με το Νόρμαν Ατλάντικ, μιλώντας στον Real FM, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός.

«Η δεύτερη μεγάλη σωσίβια λέμβος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί βρίσκεται από την πλευρά του πλοίου που έχει εκδηλωθεί η φωτιά» πρόσθεσε ο κ. Λαγκαδιανός.

09:20 Πλωτά του Λιμενικού και Super Puma σπεύδουν προς το Norman Atlantic

Στο σημείο όπου βρίσκεται το Norman Atlantic καταπλέουν άλλα δύο φορτηγά πλοία για να βοηθήσουν στη διάσωση και περισυλλογή των επιβατών. Παράλληλα σπεύδουν πλωτά του Λιμενικού, ενώ έχουν σηκωθεί τρία ελικόπτερα και ένα C-130. Έχει δοθεί εντολή να απογειωθεί και Super Puma.

Σε βοήθεια του οχηματαγωγού σπεύδουν τρία πλοία, σύμφωνα με το Λιμενικό, ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι κακές, καθώς επικρατούν ισχυροί άνεμοι.

09:37 Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή εγκατάλειψη των επιβατών του «Νorman Αtlantic»

Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή εγκατάλειψη των 411 επιβατών του πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα απο τα γκαράζ του, 45 ναυτικά μίλια απο την Κέρκυρα, βρίσκεται σε εξέλιξη απο τα ξημερώματα, απο την ελληνική και ιταλική ακτοφυλακή.

Δίπλα στο «Νorman Αtlantic»,βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία ενώ σε ένα απο αυτά το «spirit of Piraeus» γίνεται ήδη επιβίβαση επιβατών.

Επίσης βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά.

Ηδη η φωτιά σύμφωνα με πληροφορίες απο το πλήρωμα, βρίσκεται σε ύφεση, ενώ πυροσβεστικό ναυαγοσωστικό πλοίο σπεύδει στο σημείο του συμβάντος απο την Ηγουμενίτσα.

Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.

Ηδη στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός.

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

10:08 Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση

Άλλο ένα ελικόπτερο S-70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ έλαβαν εντολή να συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης των 466 επιβαινόντων του ιταλικού επιβατηγού πλοίου.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr