Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Στο στόχαστρο χάκερς οι χρήστες προϊόντων Apple

Στο στόχαστρο χάκερς οι χρήστες προϊόντων Apple

Ερευνητές ανακάλυψαν νέο κακόβουλο λογισμικό που προβάλει Mac και συσκευές iOS

Στο στόχαστρο χάκερς βρίσκονται οι χρήστες προϊόντων Apple. Ερευνητές εταιρείας ασφαλείας υπολογιστών εντόπισαν ένα νέο τρόπο με τον όποιο επιτήδειοι μπορούν να μολύνουν με κακόβουλο λογισμικό τις συσκευές της Apple.

Οι ερευνητές της Palo Alto Networks ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν ένα νέο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία WireLurker που στο στόχαστρο βάζει χρήστες φορητών συσκευών και υπολογιστών desktop της Apple.

Σύμφωνα με την Palo Alto Networks, το WireLurker έχει μολύνει πάνω από 400 εφαρμογές σχεδιασμένες για το λειτουργικό Mac OS X μέσω του Maiyadi App Store, ενός καταστήματος εφαρμογών για Mac στην Κίνα. Τους τελευταίους 6 μήνες, 467 μολυσμένες εφαρμογές κατέβηκαν πάνω από 356.104 φορές και μπορεί να έχουν προσβάλει εκατοντάδες χρήστες.

Το χειρότερο είναι πως το κακόβουλο λογισμικό μπορούν να κολλήσουν και συσκευές με iOS εάν συνδεθούν μέσω USB με μολυσμένο Mac.

Για να τρέξει μια εφαρμογή που η Apple δεν έχει εγκρίνει, πρέπει η συσκευή να έχει «σπάσει» (jailbroken). Εντούτοις, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προσβάλει και «καθαρές» συσκευές που όμως θα έχουν συνδεθεί με μολυσμένο μηχάνημα.

Από τη στιγμή που μια συσκευή μολύνεται, οι δημιουργοί του WireLurker μπορούν να κλέψουν τις επαφές του χρήστη, να διαβάσουν τα γραπτά μηνύματα και να αναβαθμίσουν εξ αποστάσεως το πρόγραμμα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν και ο στόχος των χάκερ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος, το πρόγραμμα αναβαθμίζεται συχνά.

Η εταιρεία συμβουλεύει τους χρήστες Mac και συσκευών iOS, να αποφεύγουν να κατεβάζουν εφαρμογές για Mac ή παιχνίδια από τρίτα καταστήματα και άγνωστες πηγές, καθώς και να συνδέουν συσκευές iOS σε υπολογιστές που δεν εμπιστεύονται.

Πηγή: newsbeast.gr