Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Tι λένε Γάλλοι ευρωβουλευτές για τη γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ | ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλοι ευρωβουλευτές ρωτήθηκαν σχετικά με τους επιδιώξεις της γαλλικής προεδρίας και οι απόψεις διίστανται εν όψει και των προγραμματισμένων εθνικών εκλογών τον Μάιο.

Στόχος η εξάλειψη των τρωτών σημείων της ΕΕ

Ο ευρωβουλευτής Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) δήλωσε ότι δεδομένων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την άνοιξη, θα έπρεπε η γαλλική κυβέρνηση να ζητήσει την ανάκληση της γαλλικής προεδρίας, έχρι να ολοκληρωθούν οι εθνικές εκλογές.

«Σε κάθε περίπτωση» επεσήμανε, «η γαλλική προεδρία δεν πρέπει να είναι μια επικοινωνιακή πράξη, αλλά μια ευκαιρία υλοποίησης δύο ή τριών σαφώς καθορισμένων προτεραιοτήτων για την επίτευξη ενός μόνο στόχου: την εξάλειψη των τρωτών μας σημείων», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Προεδρία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε τρία συγκεκριμένα σχέδια: «τον ενεργειακό μας εφοδιασμό, τον διασυνοριακό Μηχανισμό Προσαρμογής Άνθρακα και τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».

Κοινωνική και κλιματική διακιοσύνη

Η γαλλική προεδρία θα πρέπει να καθοδηγείται στο έργο της από την ανάγκη για κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη, δήλωσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Σιλβί Γκιγιόμ, μιλώντας εκ μέρους της δεύτερης μεγαλύτερης πολιτικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένει από τη Γαλλία να παρουσιάσει το σχέδιο νομοθετικής δράσης για το κλίμα «Fit for 55» στο Συμβούλιο και να οδηγήσει σε συμφωνία του ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό.

Σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μια άλλη προτεραιότητα της γαλλικής Προεδρίας, η Γκιγιόμ επιθυμεί «τα συμπεράσματά της να αποκτήσουν πραγματική ουσία, «χωρίς φίλτρο» και ακόμη κι αν αυτό σε τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Ευκαρία για πιο ενωμένη Ευρώπη

Για τη Μαρί-Πιέρ Βεντρέν (Renew Europe), μία από τις πρώτες προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας καινοτόμου, κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά υπεύθυνης ανάκαμψης.

Η Βεντρέν πιστεύει επίσης ότι αυτή η προεδρία θα πρέπει είναι μια ευκαιρία να εργαστούμε για μια ενωμένη Ευρώπη που δεν συμβιβάζεται ως προς την υπεράσπιση των αξιών της. «Πρέπει να ενισχύσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, που υπερασπίζεται το όραμά της για τον κόσμο και που ενισχύει το αίσθημα του ανήκειν», είπε.

«Να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων»

Εκ μέρους των Πρασίνων/EFA, οι ευρωβουλευτές, Νταβίντ Κορμάντ και η Μισέλ Ριβαζί, δήλωσαν: «Έχουμε καθήκον να επαναφέρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε τροχιά κράτους δικαίου προκειμένου να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων». Οι δύο ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η κλιματική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες για την ΕΕ και τη γαλλική Προεδρία.

Κλιματική κρτίση και κοινωνικές ανισότητες

Η Μανόν Ομπρί, για την Αριστερά, ανέφερε ότι «η γαλλική προεδρία θα πρέπει να επικεντρωθεί πλήρως στις δύο πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και την αύξηση των ανισοτήτων».

Είπε ότι η Γαλλία πρέπει «να πιέσει και να υπερασπιστεί μια πιο φιλόδοξη Πράσινη Συμφωνία, να αγωνιστεί για έναν πραγματικό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και να πιέσει για τον πλήρη μετασχηματισμό του τρέχοντος πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θέτοντας τέλος σε κάθε ανταγωνισμό και λιτότητα». Η Ομπρί πρόσθεσε ότι η εταιρική ευθύνη είναι ένα ουσιαστικό θέμα όπου πρέπει να σημειωθεί πρόοδος κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Η γαλλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ ξεκίνησε από 1η Ιανουαρίου και μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για ένα εξάμηνο, η Γαλλία θα έχει τον πρώτο λόγο στο Συμβούλιο.


Πηγή