Παρασκευή , 3 Απρίλιος 2020
«Ταξίδι» στην Ιταλία για τη συλλογή Κωστάκη

«Ταξίδι» στην Ιταλία για τη συλλογή Κωστάκη

Από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Τορίνο

Στην Ιταλία θα βρεθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο η συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Μια επιλογή 300 έργων από την διάσημη συλλογή θα παρουσιαστεί στο Τορίνο και συγκεκριμένα στο Palazzo Chiablese, από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου του 2015.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα τέχνης σε καμβά, γκουάς και ακουαρέλες, αρχειακό υλικό, έγγραφα, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά, μονογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, από το αρχείο Κωστάκη, καθώς και μια ομάδα σχεδίων κονστρουκτιβιστικής αρχιτεκτονικής. Τα έργα παρουσιάζονται με εγκυκλοπαιδικό-εκπαιδευτικό τρόπο. Αντιπροσωπεύουν όλα τα μεγάλα κινήματα της περιόδου (από τον νεο-ιμπρεσιονισμό και τον συμβολισμό στον κυβοφουτουρισμό, σουπρεματισμό και κονστρουκτιβισμό), με έργα των σημαντικότερων καλλιτεχνών της Ρωσικής Πρωτοπορίας (Μαλέβιτς, Ποπόβα, Ρότσενκο, Ροζάνοβα, Ελ Λισίτσκι, Στεπάνοβα, Τάτλιν κ.ά.).

Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Τσαντσάνογλου, διευθύντρια του ΚΜΣΤ και ειδική στην μελέτη της περιόδου της ρωσικής πρωτοπορίας και η Αγγελική Χαριστού, επιμελήτρια της συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ.

Κάποια από τα έργα-ορόσημα της έκθεσης είναι ορισμένα εμβληματικά έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως το «Πορτραίτο» Μαλέβιτς (1910), η «Γυναίκα που Ταξιδεύει» της Ποπόβα (1915), ο «Εκφραστικός Ρυθμός» του Ρότσενκο και τμήμα της πτητικής μηχανής «Λετάτλιν», ενός από τα πιο τολμηρά και ουτοπικά έργα τέχνης του 20ου αιώνα που δημιουργήθηκε από τον Βλαντίμιρ Τάτλιν.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr