Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Βοήθεια σε 2,9 εκατ. Σύρους θα προσφέρει ο ΟΗΕ

Βοήθεια σε 2,9 εκατ. Σύρους θα προσφέρει ο ΟΗΕ

Ανθρωπιστικές οχηματοπομπές θα διασχίσουν τα σύνορα της χώρας από τέσσερα σημεία διέλευσης

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να αποστείλει βοήθεια σε επιπλέον 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία, μετά την έγκριση που έδωσε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές οχηματοπομπές να διασχίζουν τα σύνορα της χώρας αυτής από τέσσερα σημεία διέλευσης: στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, το Ιράκ και την Ιορδανία.

«Εξασφαλίσαμε τη σχετική απόφαση, τώρα θα πρέπει να την υλοποιήσουμε», δήλωσε η Αμάντα Πιτ, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Γενεύη.

«Οι ομάδες του PAM (Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού) που βρίσκονται εκεί θα πρέπει αμέσως να προχωρήσουν μαζί με τους ανθρωπιστικούς εταίρους του ΟΗΕ στην λειτουργία του μηχανισμού που προβλέπεται από την απόφαση», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του PAM Ελίζαμπεθ Μπιρς, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές θα πρέπει να διασχίζουν τα σύνορα από τέσσερα σημεία, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Τουρκία (Μπαμπ αλ Σαλάμ και Μπαμπ αλ Χάουα), ένα στο Ιράκ (Αλ Γιαρουμπίγια) και ένα στην Ιορδανία (Αλ Ράμτα), σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που υιοθετήθηκε χθες.

Το φόρτωμα των οχημάτων θα υποβάλλεται, προτού τα φορτηγά διασχίσουν τα σύνορα, σε έναν «μηχανισμό ελέγχου» που έχει καθορίσει ο ΟΗΕ «προκειμένου να επιβεβαιώνεται η ανθρωπιστική φύση των φορτίων» και οι συριακές αρχές απλώς θα ενημερώνονται.

Η έγκριση αυτή ισχύει για έξι μήνες και θα ανανεωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα σημεία (διέλευσης) και αν η ασφάλεια δεν συνιστά πρόβλημα από την άλλη πλευρά (των συνόρων), θα μπορέσουμε δυνάμει να βοηθήσουμε 2,9 εκατομμύρια ανθρώπους τους οποίους δεν είχαμε μπορέσει να προσεγγίσουμε μέχρι σήμερα», σημείωσε η Πιτ.

Ωστόσο ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να γίνουν εκτιμήσεις όσον αφορά το πότε θα μπορέσουν να εισέλθουν στη Συρία οι πρώτες αυτοκινητοπομπές, κατέληξε η ίδια.

Στη Συρία ο μισός πληθυσμός της χώρας υποφέρει από την πείνα. Από αυτούς 6,5 εκατομμύρια υποφέρουν από οξεία έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και δεν μπορούν να επιβιώσουν ή να θρέψουν την οικογένειά τους χωρίς μια εξωτερική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το PAM είχε καταφέρει να προσφέρει βοήθεια σε 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούνιο, από τα 4,25 εκατομμύρια στα οποία ήλπιζε να προσφέρει την υποστήριξή του, διευκρίνισε η Μπιρς.

Πηγή: newsbeast.gr