Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

WSJ: Τι επιδιώκει ο Πούτιν στις επαφές με Ερντογάν και Ιράν

Να εδραιώσει τη ρωσική επιρροή στη Μέση Ανατολή και να δείξει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει τη θέση της Μόσχας στην παγκόσμια σκακιέρα θα επιδιώξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν αύριο Τρίτη στην Τεχεράνη, σημειώνει η Wall Street Journal.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί στο δεύτερο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία ταξίδι του στο εξωτερικό, λίγα 24ωρα μετά την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, που αποσκοπούσε στην συμπαράταξη του Ισραήλ και αραβικών χωρών με τη Δύση απέναντι στο δίπολο επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο Πούτιν κι η Ρωσία αντιλαμβάνονται ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τη Δύση. Το μέλλον πρέπει να βρίσκεται στις σχέσεις με το νότο», σχολιάζει η αναλύτρια του Vienna Center for Disarmament and Non-Proliferation, Χάνα Νότε, σύμφωνα με την WSJ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν επισκέφτηκε την Άγκυρα κατά την πρόσφατα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή καθώς οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την κυβέρνηση Ερντογάν έχουν υπονομευτεί από τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει η Τουρκία με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν που αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα ή τους Ρώσους ολιγάρχες για την εισβολή στην Ουκρανία, έχει επιδιώξει αναθέρμανση των σχέσεων με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, αλλά διεκδικεί και ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που θα επιτρέψει την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών.

Τριμερής συνάντηση Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας

ΗΠΑ: Το Ιράν θα στείλει στον Πούτιν εκατοντάδες πολεμικά drones

«Η κατεύθυνση των ταξιδιών του προέδρου [Πούτιν] στο εξωτερικό δείχνει το πού διαβλέπει την ανάγκη και την ευκαιρία για τη ρωσική διπλωματία», σχολίασε σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, Ντμίτρι Τρένιν.

Συρία, σχέσεις Ρωσίας – Ιράν και μεσολαβητικός ρόλος της Άγκυρας στο ουκρανικό

Πούτιν, Ερντογάν και Ραϊσί θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του λεγόμενου «σχήματος της Αστάνα» πουεστιάζεται στη συνεργασία Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν γύρω από πολιτική διευθέτηση του εμφυλίου που μαστίζει την χώρα. Ο Πούτιν επιδιώκει παράλληλα να εδραιώσει τις σχέσεις με το Ιράν, βασικό στρατιωτικό και εμπορικό εταίρο της Ρωσίας και μελετά το ενδεχόμενο εξαγωγών σιτηρών στη χώρα για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών των τροφίμων, αναφέρει η WSJ.

Ρώσοι
συρρέουν στο Ιράν για να συζητήσουν
συχνά τρόπους παράκαμψης των δυτικών
κυρώσεων, σύμφωνα με Ιρανούς επιχειρηματίες,
ενώ και η Τουρκία επιτρέπει τη
δραστηριοποίηση Ρώσων επιχειρηματιών
καλωσορίζοντάς τους ως τουρίστες ή
επενδυτές.

Ο
Πούτιν θα υπογραμμίσει στους προέδρους
Τουρκίας και Ιράν ότι η Ρωσία παραμένει
στρατηγικός παίκτης στη Συρία, παρά τον
πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον
πρόεδρο επιτροπής συμβούλων του Κρεμλίνου
σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής
πολιτικής, Φιοντόρ Λουκανιόφ.

Η
Ρωσία κλιμάκωσε τις τελευταίες εβδομάδες
κάποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη
Συρία, στο βόρειο τμήμα της οποίας
σχεδιάζει νέα εισβολή η Τουρκία κατά
Κούρδων μαχητών, συμμάχων των ΗΠΑ στον
πόλεμο κατά του ISIS, με
την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να
αντιτίθενται σε μια τέτοια επιχείρηση.

Ο Ερντογάν έχει επιδιώξει ρόλο μεσολαβητή στο ουκρανικό με την Τουρκία να έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής δύο άκαρπους γύρω ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών. «Η Τουρκία είναι πιθανώς η μόνη χώρα που η Ρωσία είναι έτοιμη να της αναγνωρίσει μεσολαβητικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κατάλληλο έδαφος για ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει», εκτίμησε ο Λουκιάνοφ.


Πηγή