Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Zircon: Η Ρωσία έχει «σχεδόν έτοιμο» τον νέο υπερηχητικό πύραυλο-φόβητρο για τους αντίπαλους στόλους [βίντεο] | ΚΟΣΜΟΣ

Με το διεθνές κλίμα να θυμίζει, ή ακόμα και να είναι χειρότερο, από τον Ψυχρό Πόλεμο, ρωσικά ΜΜΕ προβάλλουν την ολοκλήρωση των δοκιμών ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου.

Πρόκειται για τον σύγχρονο πύραυλο θαλάσσης-θαλάσσης, ικανού να καταστρέψει σε δευτερόλεπτα πλοία του εχθρικού στόλου, με την ονομασία Zircon, ο οποίος θα είναι σύντομα έτοιμος για χρήση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ανάπτυξη αυτού του πυραύλου είχε προκαλέσει πρωτοσελίδα στον διεθνή Τύπο, ενώ ο αρχηγός του στόλου των ΗΠΑ, ο Ναύαρχος Charles A. Richard τον είχε χαρακτηρίσει ως «απειλή» για την Αμερική. «Τα υπάρχοντα συστήματα εντοπισμού που διαθέτουμε στο έδαφος και στο διάστημα μπορεί να μην επαρκούν για τον εντοπισμό αυτών των υπερηχητικών πυραύλων», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Zircon κατασκευαζόταν επί επτά χρόνια, ενώ έχει δοκιμαστεί σε βολές από φρεγάτες και υποβρύχια, στη θάλασσα βόρεια της Ρωσίας. Ο πύραυλος φτάνει επιτάχυνση των 9 μαχ και αναπτύχθηκε για στόχους θαλάσσης, όπως αεροπλανοφόρα και φρεγάτες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στόχους στην ξηρά.


Πηγή