Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Ανησυχία στο Κίεβο για τη συγκέντρωση Ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία- Τι φοβάται ο Ζελένσκι

Στρατιωιτική δύναμη στη Λευκορωσία συγκεντρώνει το Κρεμλίνο προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο.

Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι η χώρα του και η Ρωσία θα σχηματίσουν μια κοινή δύναμη και θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου στο Κίεβο.

Το CNN εκτιμά την υπαρκτή ανησυχία του Κιέβου, μια ανησυχία που βασίζεται στην πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία.

Την τελευταία φορά που οι λευκορωσικές και ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις, τον Φεβρουάριο, πολλές από αυτές τις ρωσικές δυνάμεις πραμγατοποίησαν την εισβολή στην ουκρανική επικράτεια με προορισμό το Κίεβο.

Η δημιουργία ενός ακόμα μετώπου που απεύχεται ο Ζελένσκι

Ο φόβος για τον Ζελένσκι δεν είναι οι ικανότητες του λευκορωσικού στρατού, αλλά περισσότερο η δημιουργία ενός ακόμα μετώπου αυτήν τη φορά στα βόρεια της χώρας. Πρόκειται για έναν εφιαλτή που και μόνο η ιδέα ότι μπορεί να χρειαστεί οι ήδη απλωμένες δυνάμεις των Ουκρανών να υπερσπίζονται και μια συνοριογραμμή μήκους 1000 χιλιομέτρων είναι απαγορευτική.

Η πρώτη ομάδα Ρώσων στρατιωτών που εντάχθηκε στη νέα δύναμη με λευκορωσικά στρατεύματα έφτασε στη Λευκορωσία το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Μινσκ. Συνολικά, το ρωσικό τμήμα δεν θα ξεπερνά τους 9000 στρατιώτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Λευκορωσίας, Βαλερί Ρεβένκο.

Αυτή τη στιγμή, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιθέσεις στα ανατολικά και νότια, ενώ συγκρατεί τις ρωσικές δυνάμεις σε περιοχές του Ντόνετσκ και της Ζαπορίζια. Μετά από επτά μήνες πολέμου, ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί φθορά όπως και ο αντίπαλός του αλλά η μετακίνηση δυνάμεων για να υπερασπιστεί το βόρειο πλευρό του θα επεκτείνει τις δυνάμεις που ήδη πολεμούν σε πολλαπλά μέτωπα, μπορεί να είναι καταλυτική.

Για «αμυντική δύναμη» μιλά η Λευκορωσία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Λευκορωσία λέει ότι η κοινή δύναμη είναι καθαρά αμυντική. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βίκτορ Κρένιν είπε ότι «όλες οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή αποσκοπούν στην παροχή επαρκούς απάντησης σε δραστηριότητες κοντά στα σύνορά μας».

Αυτές οι δραστηριότητες, σύμφωνα με τη Λευκορωσία, έχουν στόχο να αποτρέψουν τις προετοιμασίες της Ουκρανίας για επίθεση στη χώρα. Ο Λουκασένκο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του είχε «προειδοποιηθεί για χτυπήματα κατά της Λευκορωσίας από το έδαφος της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι έδωσε συνέχεια την Παρασκευή, λέγοντας ότι μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη «εν μέσω αναφορών για επικείμενες προκλήσεις από κοντινά κράτη».

Η Ουκρανία αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά αυτούς τους τελευταίους υπαινιγμούς του λευκορωσικού καθεστώτος. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η διπλωματική νότα μπορεί να αποτελεί μέρος πρόκλησης εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Η Ρωσία προσπαθεί να παρασύρει άμεσα τη Λευκορωσία σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ζελένσκι στην G7.

Τα τρία σενάρια

Παρά τη συχνά εμπρηστική ρητορική, ο Λουκασένκο δεν έχει δεσμεύσει τις δυνάμεις του στην εισβολή της Ρωσίας και οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και αν το έκανε, δεν θα είχε μεγάλη διαφορά.

Ένας αναλυτής εκτιμά την στρατιωτική κινητικότητα στη Λευκορωσία μέσα από τρία σενάρια: Προετοιμασία για ενδεχόμενη επίθεση από το ΝΑΤΟ, , την δέσμευση απλώς τον ουκρανικών δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας και τρίτο μια σχεδιαζόμενη επίθεση από το Βορρά με κατεύθυνση το Κίεβο. Από τα τρία παραπάνω σενάρια το πρώτο φαντάζει απίθανο και το τρίτο πολύ δύσκολο. Πιθανότερο θεωρείται το δέυτερο σενάριο περί δέσμευσης των ουκρανικών δυνάμεων στα ουκρανολευκορωσικά σύνορα.


Πηγή