Παρασκευή , 9 Μάιος 2025

Βουλή: Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

«Υπέρ» του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, κατά την ολοκλήρωση και της συνεδρίασης επί των άρθρων του νομοσχεδίου στην Επιτροπή υποστήριξε ότι επιβεβαιώθηκε από όλους τους δικαστικούς φορείς ότι υπήρξε διαβούλευση και συνδιαμόρφωση πολλών διατάξεων που τους αφορούσαν. Απευθυνόμενος στα κόμματα, ανέφερε ότι το να διατυπώνουν γενικές πολιτικές θέσεις για τα θέματα, αυτό δεν συνιστά βελτιωτική διαδικασία επί των προτεινόμενων διατάξεων. Σχετικά με την κατάσταση των δικαστηρίων από την εφαρμογή του νέου Δικαστικού Χάρτη είπε ότι το προσεχές επόμενο διάστημα θα γίνει από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης μια συνολική παρουσίαση των αποτελεσμάτων και παρέπεμψε στα πρώτα θετικά μετρήσιμα στοιχεία που έχουν προκύψει και τα ανέφερε κατά την συζήτηση επί της Αρχής του σχεδίου νόμου.

Γιάννης Μπούγας: Κατάργηση κάθε αποσβεστικής περιόδου για ελεγχόμενους με το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Μπούγας για ν/σ υπουργείου Δικαιοσύνης: Να διαφυλάξουμε το τεκμήριο ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών

Απαντώντας στις εντάσεις συγκεκριμένων άρθρων που εξέφρασαν οι εισηγητές και αγορητές της Αντιπολίτευσης, ο κ. Μπούγας είπε πως οι διατάξεις που αφορούν στην Εθνική Σχολή Δικαστών είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης, που επιτάσσουν οι δικαστικοί λειτουργοί να λαμβάνουν άριστη εκπαίδευση και να μπορούν να ανταποκριθούν στα πρακτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλύσουν με την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Οι διατάξεις αυτές, μεταξύ άλλων παρατήρησε ο υφυπουργός, έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη. Δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον χρόνο της προηγούμενης άσκησης δικηγορίας. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί για το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής, αλλά αυτό που προτάσσεται είναι να έχουμε εμπειρότερους εκπαιδευτές, δηλαδή δικαστές με μεγαλύτερη εμπειρία. Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τα κριτήρια επιλογής εκπαιδευτών στην Σχολή Δικαστών που αφορά νεότερους δικαστές -πρωτοδίκες και αντιεισαγγελείς εφετών- ο κ. Μπούγας είπε ότι το επιδιωκόμενο είναι αυτοί να έχουν περισσότερο χρόνο στα δικαστήριά τους και να ασχολούνται με τα αμιγώς δικαιοδοτικά τους καθήκοντα προκειμένου να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία.

Ο περιορισμός από τέσσερις σε δύο κύκλους της εκπαίδευσης εξήγησε ο υφυπουργός, δεν αφαιρεί εκπαιδευτική ύλη. Σχετικά με τα εισαγόμενα κωλύματα που θεσπίζονται για τους δικαστικούς λειτουργούς πρώτου βαθμού, ώστε να μην ασκούν καθήκοντα στην ίδια περιφέρεια όπου ο σύζυγος ή σύντροφός τους ασκεί καθήκοντα δικηγόρου είπε ότι «η διάταξη διατυπώθηκε σύμφωνα με τον διάλογο που έγινε με τις δικαστικές ενώσεις κάτι που ανέφερε στην Επιτροπή μας ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών». Δικός μας στόχος, είπε ο κ. Μπούγας, είναι «να διαφυλάξουμε το τεκμήριο ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών τους έναντι των Πολιτών και των τοπικών κοινωνιών που ασκούν τα καθήκοντά τους» Επισήμανε ότι και επί κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ είχαν θεσπιστεί ανάλογα κωλύματα, συνεπώς «δεν είναι μια νεοφανείς ρύθμιση αυτή».

Ο κ. Μπούγας έκανε εκτενή αναφορά σχετικά με το άρθρο 62 για την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 3 του Ν 3126/2003 και πλέον απαλείφεται και από τον εφαρμοστικό Νόμο η αποσβεστική περιόδου που υπήρχε για τις ποινικές ευθύνες Υπουργών, σύμφωνα με τις αλλαγές που έγιναν στο άρθρου 86 του Συντάγματος κατά την Αναθεώρηση του 2019. Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι είναι αυτονόητο ότι υπερισχύει το Σύνταγμα έναντι της αντίθετης διάταξης του εφαρμοστικού Νόμου που εδραζόταν στο άρθρο 86 του Συντάγματος όπως ήταν αυτό διατυπωμένο πριν αυτό αναθεωρηθεί σημειώνοντας ότι η διαπίστωση αυτή υπάρχει και σε όλες άλλωστε τις σχετικές τροπολογίες που κατά καιρούς έχουν καταθέσει και κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο κ. Μπούγας, υπενθύμισε ότι και κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος όταν συζητήθηκε η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, είπε ότι κανένας από τους εισηγητές των κομμάτων ή βουλευτής δεν ανέφερε ότι η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και ότι χρειάζεται τροποποίηση του εφραμοστικού Νόμου. Μιλώντας, δε για τις τρέχουσες υποθέσεις που θα κρίνει η Βουλή για την δικογραφία των Τεμπών σε σχέση με το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργός, ο υφυπουργός είπε ότι «σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστο Σπίρτζη, δεν τίθεται ζήτημα εφαρμογής ή μη της νέας Συνταγματικής διάταξης του άρθρου 86 όπως έγινε το 2019. Για εκείνον υφίσταται η αποσβεστική προθεσμία που προβλεπόταν στο Σύνταγμα όπως προβλεπόταν στο άρθρο 86 πριν αναθεωρηθεί. Η ισχύς της αποσβεστικής περιόδου κρίνεται αυτεπάγγελτος και άλλο η δυνατότητά του να ζητήσει την συγκρότηση συμβουλίου με την συμμετοχή δικαστικών λειτουργών για να εξετάσει ενδεχομένως το βάσιμο της κατηγορίας που του αποδίδεται, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ποινική του μεταχείριση. Αντίθετα σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο υφυπουργός είπε ότι δεν υφίσταται περίπτωση να τεθεί θέμα αποσβεστικής περιόδου ακόμα και εάν ίσχυε το άρθρο 86 όπως ήταν πριν την Αναθεώρησή του το 2019, καθώς ακόμα και με εκείνη την πρόνοια δεν έχει λήξη η Β’ Κοινοβουλευτική Σύνοδο της επόμενης Βουλής.

Για το άρθρο 46 του νομοσχέδιου, που τροποποιεί το άρθρο 1458 του ΑΚ για τις προϋποθέσεις ιατρικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ο κ. Μπούγας είπε αυτό «δεν πρέπει να συγχέεται με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Η αναγκαιότητας αυτής της διάταξης είναι γιατί έχουν υπάρξει ερμηνείες από δικαστήρια με τις οποίες δημιουργείται μια πραγματική κοινωνική κατάσταση γεννηθέντος με αυτή την μέθοδο τέκνου η οποία δεν μπορούσε να αποκατασταθεί νομικά. Η διατύπωση της νέας αυτής διάταξης προσδιορίζεται εννοιολογικά καθώς και η εμβέλεια ισχύος του άρθρου 1458 του ΑΚ, δηλαδή, για το που μπορεί να εφαρμοστεί η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη μητρότητα»

Ο υφυπουργός σχετικά με τις επικρίσεις για το άρθρο 58 του σχεδίου νόμου, όπου θεσπίζει το δικαίωμα προσφυγής του εισαγγελέα Εφετών σε διατάξεις περιοριστικών όρων που επιβάλλουν οι ανακριτές πλημμελειοδικών προκειμένου οι περιοριστικοί όροι να αντικατασταθούν με κατ’ οίκον περιορισμό, ηλεκτρονική επιτήρηση ή προσωρινή κράτηση, είπε πως η ρύθμιση αυτή είναι μια καινοτόμος παρέμβαση η οποία καλύπτει την δυνατότητα, λελογισμένα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις εμπειρότεροι δικαστές όπως είναι οι εισαγγελείς εφετών να εξετάζουν την ταυτιζόμενη κρίση του εισαγγελέα και του ανακριτή. Σήμερα, πρόσθεσε, δεν υπάρχει δεύτερος βαθμός κρίσης σχετικά με τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται. Η παρέμβαση του εισαγγελέα εφετών, όπως εισάγεται, στην πράξη θα μπορεί να ασκείται κατόπιν αιτήματος εκείνων που υποστηρίζουν την κατηγορία.

Για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αφορούν στην επιλογή των ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που για πρώτη φορά παρέχει την δυνατότητα στο δικαστικό σώμα με μυστική ψηφοφορία από τις Ολομέλειες να υπάρξει πρόταση για την επιλογή των προέδρων και αντιπροέδρων τους, ο κ. Μπούγας είπε ότι είναι σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έκαναν οι Ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων και -όχι κυβερνητικής πρωτοβουλίας- για να υπάρχει όπως είπαν για μέγιστη διασφάλιση της βούλησης των δικαστών.

Τέλος, ο υφυπουργός απέκρουσε όπως είπε «μετά βδελυγμία» τις υπόνοιες περί φωτογραφικής – ρουσφετολογική διάταξη σχετικά με την ρύθμιση που αφορά τις αποσπάσεις δικαστικών λειτουργών στην υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης λέγοντας ότι οι αποσπάσεις δεν γίνονται από την πολιτική ηγεσία, αλλά από το δικαστικό συμβούλιο. Αυτό έχει τον μοναδικό λόγο για το ποιοι και εάν θα αποσπαστούν.

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Μαρινάκης: Για πρώτη φορά, μετά τη Μεταπολίτευση, δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό χώρο

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση δεν υπάρχει καμία ενεργή …

Daily-News.GR