Παρασκευή , 20 Ιούνιος 2025

Κτηματολόγιο: Στο 65% η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

Με την πλήρη ένταξη 39 περιοχών της Π.Ε. Αρκαδίας, 14 περιοχών της Π.Ε. Λασιθίου και 5 περιοχών της Π.Ε. Ηρακλείου στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η χώρα κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του έργου.

Το ποσοστό της ολοκληρωμένης κτηματογράφησης ανέρχεται πλέον στο 65% της επικράτειας, σηματοδοτώντας την έξοδο από δεκαετίες στασιμότητας.

Συνολικά, 1.692.630 ιδιοκτησίες και 1.705.723 δικαιώματα εντάσσονται σε πλήρη ψηφιακή λειτουργία, σε ένα ενιαίο σύστημα που εξασφαλίζει ασφάλεια δικαίου, ταχύτητα και διαφάνεια για τους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Η έναρξη των ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω των τοπικών Κτηματολογικών Γραφείων για την Π.Ε. Αρκαδίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, για την Π.Ε. Λασιθίου την Τετάρτη 25 Ιουνίου και για την Π.Ε. Ηρακλείου την Παρασκευή 27 Ιουνίου.

Πλέον με τις νέες κτηματογραφήσεις, των περιοχών που εντάχθηκαν, τα δύο τρία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της χώρας, έχουν ενταχθεί στο ψηφιακό κτηματολόγιο, το οποίο έχει επιτύχει στις περιοχές που λειτουργεί, το 92% των συναλλαγών να πραγματοποιούνται ψηφιακά.

Δήλωση Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστου Μπουκώρου:

«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Αρκαδία, το Ηράκλειο και το Λασίθι. Με την πλήρη ένταξή τους στο Ψηφιακό Κτηματολόγιο, η Ελλάδα εισέρχεται αποφασιστικά σε μια νέα εποχή: μια εποχή καθαρών ιδιοκτησιακών σχέσεων, ενιαίων κανόνων και σύγχρονων υπηρεσιών για όλους τους πολίτες.

Με την προσθήκη αυτών των περιοχών, τα δύο τρίτα της επικράτειας λειτουργούν πλέον με πλήρεις ψηφιακές υπηρεσίες και εγγυημένη ασφάλεια δικαίου. Το έργο του Κτηματολογίου, που καθυστέρησε δεκαετίες, προχωρά σήμερα με σχέδιο, επιμονή και ισχυρή πολιτική βούληση. Το 2019, η κτηματογράφηση βρισκόταν μόλις στο 30%. Σήμερα, αγγίζουμε το 65%, με σταθερό βηματισμό και απόλυτη προσήλωση στον στόχο. 
Επόμενος στόχος, η περαίωση της κτηματογράφησης και η ψηφιακή μας λειτουργία στο 75% στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ένα έργο που μπορεί να καθυστέρησε για δεκαετίες, αλλά σήμερα προχωρά με ταχύτητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα. Και, πάνω απ’ όλα, ένα έργο που δεν είναι απλώς μια μεταρρύθμιση, αλλά μια θεσμική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές – ένα έργο που θα μείνει για πάντα, προς όφελος όλων των πολιτών και της εθνικής οικονομίας.»

Δήλωση Πρόεδρου Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέλιου Σακαρέτσιου:

«Η ένταξη της Αρκαδίας, του Ηρακλείου και του Λασιθίου στο πλήρως λειτουργικό Κτηματολόγιο αποτελεί έναν ακόμη κρίσιμο σταθμό στην πορεία προς την οριστική ολοκλήρωση του έργου. Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα ενιαίο, ψηφιακό, διαλειτουργικό σύστημα, το οποίο διασφαλίζει ακρίβεια στα στοιχεία, καθολικότητα στις εγγραφές και ίδιους κανόνες σε όλη τη χώρα. Συνεχίζουμε με συνέπεια, τεχνική επάρκεια και προσήλωση στο χρονοδιάγραμμα, ώστε στις αρχές του 2026 να έχουμε πλήρη λειτουργία στο 100% της επικράτειας»


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Ηράκλειο: Τα χτυπήματα και τα βασανιστήρια που υπέστη η 88χρονη στα χέρια της οικιακής βοηθού -«Με χτύπησε, βοήθεια»

Μια 57χρονη Ρουμάνα συνελήφθη στο Ηράκλειο για βάναυση κακοποίηση ηλικιωμένης με άνοια, την οποία είχε …

Daily-News.GR