Τετάρτη , 30 Σεπτέμβριος 2026

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γκουτέρες για το Κυπριακό

Αναλυτική τηλεφωνική συνομιλία, που διήρκεσε περίπου 40 λεπτά, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Antonio Gutteres), ενόψει της επικείμενης πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τόσο για θέματα ουσίας όσο και διαδικασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, τονίζοντας τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ήταν «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα.

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη ή όχι, η ίδια πηγή απάντησε ως εξής: «Θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.

 


Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Βρετανοί από το Λονδίνο και οι 5 ύποπτοι που ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα σε βάση της RAF στη Βρετανία -23 έως 25 ετών, εξετάζεται εμπλοκή του Ιράν

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση της φερόμενης «τρομοκρατικής δράσης» στη Βρετανία με …

Daily-News.GR