Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Τουρκία: «Η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει τους ανθρώπους που της ζητήσαμε προκειμένου να άρουμε το βέτο»

Η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκδώσει υπόπτους που ζητεί η Τουρκία παρά την υπογραφή συμφωνίας για την άρση του βέτο που είχε θέσει η Άγκυρα στην προσχώρηση της χώρας στο NATO τον περασμένο μήνα.

Αυτά δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θέλοντας να υπενθυμίσει στη σκανδιναβική χώρα τη δέσμευση που έχει πάρει απένταντι στην Τουρκία όσον αφορά μια σειρά θεμάτων.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα για την προσχώρησή τους στο NATO μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση της Τουρκίας, η οποία κατηγόρησε τις δύο σκανδιναβικές χώρες για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και την υποστήριξη οργανώσεων τις οποίες έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατικές.

Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση συνολικά 83 ανθρώπων

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα μπλοκάρει τις ενταξιακές τους προσπάθειες αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις αυτές. Η Τουρκία επιδιώκει την έκδοση 73 ανθρώπων από τη Σουηδία, όπως και περίπου 10 άλλων από τη Φινλανδία.


Πηγή