Η spin-off σειρά του ΗΒΟ αποδείχθηκε καλύτερη από την ταινία The Batman και το οφείλει στις μαγικές «ιδιότητες» της τηλεόρασης.
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης σήμερα αλλά αντί να αναλωθούμε σε ένα ακόμα αφιέρωμα με τις σειρές που γιγάντωσαν τα«TV Series» απέναντι στον κινηματογράφο (βλ. Game of Thrones, The Sopranos κλπ.) και τελικώς να τον ξεπεράσουν, θα το κάνουμε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Limited Series, The Penguin και το πώς κατάφερε να ξεπεράσει τόσο σε δημοτικότητα, όσο και σε ποιότητα την βασική πηγή του, το εξαιρετικό The Batman με τον Robert Pattinson.
Ακόμα και αν πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά story μεταξύ τους, οι ιστορίες τους διαδραματίζονται στην ίδια πόλη και περίπου την ίδια χρονική περίοδο, επομένως το περιβάλλον θα έλεγε κανείς ότι είναι το ίδιο και το αυτό.
The Penguin: Οι σκληρές αποφάσεις είναι για τον Oswald Cobblepot
Ας βάλουμε κάτω τα στοιχεία με αριθμούς
Πριν όμως δώσουμε τα data από κριτικούς και Rotten Tomatoes, απλώς αξίζει να αναφέρουμε ότι η άτυπη κόντρα μεταξύ του The Batman (film) και The Penguin (Limited Series) ήταν μια διαμάχη με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ.
Ο Batman και μόνο σαν οντότητα πουλάει και θα πουλάει πάντα, την ώρα που ο Πιγκουίνος θεωρείτο ένα ανέκδοτο όσες φορές και αν τον έχουμε δει σε ταινίες, σειρές ή animated series. Το γεγονός ότι πάντα τον απεικόνιζαν σαν καρικατούρα τον είχε εντελώς χαμηλά στα μάτια μας, μέχρις ότου να εμφανιστεί ο Collin Farrell στο φιλμ του 2022, αναγκάζοντας την παραγωγή να ξεκινήσει από εκείνον τη spin off διαδρομή του συγκεκριμένου σύμπαντος.
Ακόμα και έτσι, όμως, ποιος περίμενε ότι το The Penguin θα μπορούσε να φτάσει -να ξεπεράσει για την ακρίβεια- ένα τόσο εξαιρετικό «νουάρ» (γιατί περισσότερο νουάρ ήταν το The Batman αντί για superhero movie); Τα αποτελέσματα αυτό δείχνουν:
Rotten Tomatoes
The Batman: 85%, The Penguin: 93%.
Κριτικές για το The Penguin
Empire – “Ένα spin off series που κάνει την επιστροφή στη Γκόθαμ αναγκαία με τρόπο που αξίζει, με εξαιρετικές ερμηνείες, τόσο από τον Collin Farrell (Penguin), όσο και από την Christin Milioti (Sofia Falcone)”
NPR – “Αν έχετε προσπεράσει το The Penguin, θα έχετε κάνει το μεγαλύτερο λάθος, στερώντας από τον εαυτό σας μια από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς”
London Evening Standard – “Μια σειρά 5 αστέρων που mafia fan θα λατρέψει. Ο Farrell είναι κάτι μεταξύ Tony Soprano και τον Vito Corleone του Robert De Niro”
Σε αυτά τα 8 επεισόδια της σειράς είδαμε έναν τύπο βγαλμένο από τη ζωή, χωρίς υπερδυνάμεις και όλα τα στραβά του κόσμου πάνω του, που έκανε πράξη το American Dream ακολουθώντας το μονοπάτι του γκάνγκστερ, έχοντας ως «όπλο» τη σπιρτάδα και το όραμα για την κορυφή, αλλά κυρίως ένα μοναδικό προσόν. Αυτό του να μετατρέπει την αδυναμία του σε κίνητρο και από εκεί σε αυτό που λέμε «δεν έχω ανάγκη κανέναν» στη σκληρή πραγματικότητα του υποκόσμου.
Η δυναμική της τηλεόρασης
Εν τέλει, όμως, γιατί το τηλεοπτικό drama-mafia series του The Penguin βγήκε τόσο καλό, ξεπερνώντας το The Batman; Γιατί δεν χρειάστηκε να φλυαρήσει, ούτε να κάνει κοιλιά. Μπήκε από το πρώτο πεντάλεπτο στο «ψητό» και ύστερα άρχισε να «χτίζει» το story του. Δεν το έκανε… μέσω Λαμίας και πολλών επεισοδίων, μας προσέφερε σε κάθε επεισόδιο την κατάλληλη δοσολογία ιστορίας που αντέχαμε αλλά με το παράπονο να δούμε λίγο ακόμα, την οποία μας αποκάλυπτε μια βδομάδα αργότερα, προσθέτοντάς μας ακόμα μεγαλύτερη αγωνία.
Γιατί η σειρά «The Penguin» είναι καλύτερη από το «The Batman»;
Την ίδια ώρα, ο Batman του Pattinson έπρεπε μέσα σε ένα σερί 3 ωρών να χτίσει ένα story μυστηρίου, το οποίο ναι μεν το απολαύσαμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η διάρκεια το ανάγκασε να κόψει αρκετά στοιχεία που θα το γιγάντωναν, για τον απλούστατο λόγο ότι ήταν ήδη αρκετή ώρα για να το παρακολουθήσεις.
Δεν γίναμε ξαφνικά λάτρεις της τηλεόρασης, ειδικά εμείς που ακόμα πιστεύουμε στη μαγεία που προσφέρει το σινεμά. Εμείς, άλλωστε, είμαστε οι πρώτοι που δηλώνουμε ότι τα ατέρμονα επεισόδια και οι κύκλοι τηλεοπτικών σειρών που βγαίνουν καθημερινά μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε ακόμα και φιλότιμα projects με δυσπιστία και να αναφωνούμε «μα τι άλλο θα σκεφτούν οι άνθρωποι για να βγάλουν λεφτά;».
Παραδείγματα όμως όπως το The Penguin του ΗΒΟ έρχονται για να μας βάλουν τα «γυαλιά», δείχνοντας πώς λειτουργεί σωστά ένα spin-off που έχει σκοπό να αφήσει καλές εντυπώσεις και όχι να κουράσει.
Το The Penguin είχε αρχή-μέση-τέλος μέσα σε μόλις οκτώ επεισόδια στα οποία επικεντρώθηκε σε δύο μόλις χαρακτήρες, τον Oswald Cobblepot του Collin Farrell και την Sofia Falcone της Cristin Milioti. Σαφώς και υπήρξαν και άλλοι χαρακτήρες που θα μπορούσαν να πάρουν παραπάνω προβολή (βλ. Victor Aguilar, Dr. Julian Rush, Sal Maroni κλπ.) ωστόσο αυτό λίγο μας πείραξε.
Μήπως η Sofia Falcone ήταν η πραγματική πρωταγωνίστρια του «The Penguin»;
Αν είχε παραπάνω κύκλους η σειρά ίσως και να είχε ένα νόημα, τότε όμως θα έχανε και την ουσία της η ίδια η ιστορία και μάλλον για αυτό δεν είχε καθόλου χρόνο και ο ίδιος ο Batman, έστω και για μία cameo εμφάνιση.
Όπως αποδείχτηκε, το The Penguin δεν είχε ανάγκη κανέναν Batman για να ξεχωρίσει ανάμεσα στα δύο πρότζεκτ, πόσω δε μάλλον, να δώσει άλλο έναν πόντο υπεροχής στην τηλεοπτική δυναμική, απέναντι στον κινηματογράφο.
Πηγή