Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Ένα τραγούδι του Leonard Cohen, από τον John Cale

«Υμνείτε τον Κύριο», μια έκφραση δοξολογίας προερχόμενη από τον ιουδαϊσμό, γίνεται μια οικουμενική προτροπή συμφιλίωσης. Ένας ύμνος στη ζωή και στην ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και λαών. Ένα τραγούδι του Leonard Cohen που αναβίωσε με τον Mr “Velvet Underground” John Cale!

 

Το τραγούδι γράφτηκε από τον Leonard Cohen το 1984… αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Την δεύτερη και πραγματική ζωή του την οφείλουμε στον mastermind John Cale, ο οποίος αφού έβαλε τάξη στο χάος τον στίχων που του παρέδωσε ο ίδιος ο συνθέτης, ερμήνευσε μια δωρική συγκλονιστική εκδοχή για το I AM YOUR FAN, τη συλλογή με covers του Cohen που κυκλοφόρησε το 1991. Kαι σε αυτήν την εκδοχή οφείλουμε τη σαρωτική επιτυχία αυτού του αριστουργηματικού τραγουδιού.

Kαι αυτήν ήταν η εκδοχή που διασκεύασε ο Jeff Buckley το 1994 στο άλμπουμ του, Grace και η οποία κυκλοφόρησε ως single το 2007 (10 χρόνια μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη). Μάλιστα, το 2004 αυτό το single βρέθηκε στη θέση 259 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 “Greatest Songs of All Time”.

Ο Cale έπαιζε συχνά στα live του το Hallelujah αλλά ήταν το 2001 που αφού «έπαιξε» στη σκηνή του χωρισμού στο SHRECK, προκάλεσε ένα «τσουνάμι» συναισθημάτων στο κοινό. Μικροί και μεγάλοι τραγουδούσαν την εκδοχή του Cale η οποία και έφτασε να γίνει μέχρι και «κλασική» επιλογή σε τραγουδιστικά talent show παγκοσμίως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο soundtrack της ταινίας περιλαμβάνεται η διασκευή του τραγουδιού από τον Rufus Wainwright. Μία από τις 300 διασκευές που το Hallelujah έχει γνωρίσει έως σήμερα!

Για τον Leonard Cohen, το τραγούδι μπορεί να βιωθεί ως μια απάντηση σε «έναν κόσμο γεμάτο συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, αντικρουόμενες απόψεις και διαμάχες, γεμάτο με πράγματα που δεν μπορούν να συνυπάρξουν». Ο ίδιος όμως συνεχίζει λέγοντας «Αλλά υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να συμφιλιωθούμε και να αγκαλιάσουμε όλο το χάος κι αυτό εννοώ με το Hallelujah».

Ακούμε λοιπόν ξανά και ξανά το Hallelujah, μέχρι να το τραγουδήσει ο John Cale ζωντανά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 19 Ιουλίου 2023. Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης θα εμφανιστεί με τηνAthens Philharmonia Orchestra και την μπάντα του σε μια world exclusive οπτικοακουστική εμπειρία.

 


Πηγή