Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Επτά φορές που η AI τεχνολογία «κατέστρεψε» την ανθρωπότητα

Στις ταινίες το έκανε σίγουρα. Μένει να δούμε πόσες από αυτές είναι προφητικές. 

Ο Yuval Noah Harari είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκεπτιστές και φιλοσόφους της εποχής μας, έχοντας γράψει βιβλία και έρευνες σχετικά με την τεχνολογία ΑΙ και πόσο εύκολα θα μπορούσε να κατακτήσει την ανθρωπότητα. Πρόσφατα, στο ΑΙ Frontiers Forum, δήλωσε πως «Η ΑΙ δεν είναι μια ακόμη τεχνολογία αλλά ένα νέο ον, μια νέα οντότητα πολύ πιο ευφυής από τον άνθρωπο σε βαθμό που έχει τη δυνατότητα να κυριαρχήσει τον πλανήτη». Το λες και ανησυχητικό.

Ο κινηματογράφος αν μη τι άλλο, τις έχει εκφράσει τις ανησυχίες του και το πόσο εύκολα μπορούμε να γίνουμε σκόνη από την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν πιάσει τόπο τα σενάρια. Τα θυμίζουμε λοιπόν για να πειστείτε ότι τα πράγματα φαίνονται ζόρικα.

 

 

 

Αν πάλι όχι, τουλάχιστον έχετε ωραίες ταινίες να δείτε.

 

Ex Machina

Δύο είναι τα μαθήματα σε αυτή την ταινία. Ποτέ μην πηγαίνεις σπίτι του CEO για οποιοδήποτε λόγο και μην φτιάχνετε ρομπότ σαν την Alicia Vikander. Προφανώς και δεν θα μπορέσεις να της αντισταθείς και κάπως έτσι διαλύονται οικογένειες και πολιτισμοί. Σε κάθε περίπτωση, τρομαχτικό το πόσο ύπουλα μπορούσε να σκεφτεί το ΑΙ όταν θέλει.

 

 

The Machine

To Machine είναι άλλη μία απόδειξη ότι δεν μπορείς να μπλέξεις με ΑΙ. Φτιάχνεις με τη γυναίκα σου ένα ρομπότ που είναι πιο όμορφο από εκείνη, το ερωτεύεσαι και κάπως έτσι διαλύεται το σπίτι σου και πολλά παραπάνω. Συνεχίστε με τα ΑΙ εσείς.

 

 

I, Robot

Παρότι η ταινία ήταν προσβολή στον Isaac Asimov, ο Will Smith αρχίζει να ερευνά μία δολοφονία σε μία εταιρεία παραγωγής ρομπότ, για να διαπιστώσει ότι ετοιμάζουν επανάσταση και να κυριεύσουν τον πλανήτη. Αν δεν εμπιστεύεσαι ούτε το ίδιο σου το προϊόν, τότε που πας;

 

Tau

Σκεφτείτε πόσες διαφημίσεις έχουμε δει μέχρι σήμερα για έξυπνα φώτα, έξυπνες, πόρτες, έξυπνες συσκευές, έξυπνα σπίτια γενικότερα. Και τώρα φανταστείτε να σε κρατήσει όμηρο το ίδιο σου το σπίτι. Αυτό προσπαθεί να κάνει τουλάχιστον στην πρωταγωνίστρια και όσο περισσότερο το σκεφτόμαστε, καλύτερα να βγάζουμε μπρίζες από τον τοίχο.

 

Automata

To χειρότερο από το να σε κατακτήσουν, είναι να σε αφήσουν να εξαφανιστείς μόνος σου. Έτσι την είδαν τα ρομπότ στο Automata με ηγέτη τον Javier Bardem και μόνο ο δύσμοιρος Antonio Banderas έδειχνε να το καταλαβαίνει. Αλλά αλήθεια, τι περιμένεις να συμβεί σε ένα πλανήτη γεμάτο ραδιενέργεια.

 

The Matrix

Ξυπνάς και συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι τίποτε άλλο παρά μπαταρίες για τις μηχανές. Μπορεί να θεωρείτε την ταινία δεδομένη, αλλά η γενιά των 20 ετών ενδεχομένως να μην την έχει δει. Και πρέπει. Μία τρομαχτική ματιά σε ένα πολύ μακρινό μέλλον, που ίσως τελικά να είναι πιο κοντά από ότι νομίζαμε.

 

Terminator

Ένας υπολογιστής εκτοξεύει πυρηνικά και η ανθρωπότητα κονταροχτυπιέται με ρομπότ σε μάχες που δεν μπορεί να κερδίσει. Βάλτε μέσα και τα ταξίδια στο χρόνο και κάπως έτσι έχουμε μία ταινιάρα. Μπορεί να γελάτε, αλλά δεν θα σας φαινόταν αστείο να σας κυνηγάει ο Arnie στα κλαμπ. Ακόμη και για να σας προτείνει πρόγραμμα γυμναστικής.  

 

 

 

 


Πηγή