Τρίτη , 30 Απρίλιος 2024

Με το Shogun θυμηθήκαμε την μεγαλοπρέπεια του Last Samurai

Όταν ο Tom Cruise έπαιξε έναν από τους καλύτερους ρόλους στην καριέρα του.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το Shogun κατάφερε να κερδίσει το κοινό. Πέρα από το γεγονός ότι έκαναν reboot την πετυχημένη τηλεοπτική σειρά που είδαν οι παλιότεροι την δεκαετία του ’80 με τον Richard Chamberlain, έβαλαν τους νεότερους σε ένα ολοκαίνουργιο κόσμο περιπέτειας, όπου το ξίφος συναντά την ηθική και η ηθική τους αυστηρούς νόμους και τις δολοπλοκίες.

Προτού βέβαια συμβούν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα στον κόσμο του Shogun, είχαμε πάρει μία γεύση από το λυκόφως των σαμουράι με Tom Cruise, Ken Watanabe και, ποιον άλλο, τον Hiroyuki Sanada, πρωταγωνιστή του Shogun της Disney+. Όλα αυτά φυσικά στο Last Samurai του Edward Zwick, με τον Tom Cruise στον ρόλο ενός Αμερικανού στρατιωτικού που αναλαμβάνει ως αποστολή να εκπαιδεύσει και να εκσυγχρονίσει τον αυτοκρατορικό στρατό της Ιαπωνίας. Τελικά, θα καταλήξει στο απομονωμένο χωριό του τελευταίου σαμουράι της χώρας, πρώην μέντορα του αυτοκράτορα, που υποδύεται ο Watanabe. Ο χαρακτήρας του είναι βασισμένος στον αληθινό σαμουράι Takamori Saigo, ο οποίος οδήγησε την εξέγερση των σαμουράι το 1877.

 

 

Όμως το Last Samurai είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα ταξίδι στην παράδοση της Ιαπωνίας που απεικονίζεται ότι απειλείται από την βιομηχανία. Είναι ένα ταξίδι ανάτασης της ψυχής. Μία ευκαιρία για να επουλωθούν πληγές και λάθη του παρελθόντος. Ο Algren, ο χαρακτήρας του Cruise, είναι ένας άνθρωπος που πολεμά να ξεχάσει τα εγκλήματα του στρατού στις φυλές των Ιθαγενών της Αμερικής. Έχει παραδοθεί σε μία μοίρα που περιλαμβάνει ένα μπουκάλι ποτό την ημέρα, για να γνωρίσει τελικά τον Katsumoto και τον Δρόμο του Πολεμιστή. Το Bushido.

 

 

Η δράση και οι σπαθασκίες είναι αναμφισβήτητα το highlight, αλλά η φιλοσοφία της ανθρώπινης ύπαρξης που βρίσκεται σε ειρήνη με τις επιλογές και την καθάρια δύναμη του μυαλού, είναι τα βασικά «συστατικά» όχι μόνο για την ταινία, αλλά για να μπορεί πράγματι κάποιος να θεωρηθεί σαμουράι. Είναι ο αξιακός του κώδικας. Η πίστη στα ιδανικά και η άνευ όρων υποταγή στον άρχοντα του. Το γεγονός ότι είναι έτοιμος να πεθάνει παρά να ατιμαστεί και να προδώσει ανθρώπους και αξίες. Όλα αυτά, ο Algren τα ανακαλύπτει κομμάτι-κομμάτι, για να δει ότι η ζωή του επανέρχεται σε τάξη. Η τάξη αυτή, του νου και της ψυχής, θα τον φέρει πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο. Θα τον βοηθήσει να ανοίξει την καρδιά του στον έρωτα. Θα τον κάνει να γνωρίσει το ξίφος εκ νέου, με μία άλλη νοοτροπία.

 

 

Όμως όλα έρχονται την στιγμή της τελευταίας μάχη, με εκείνη την επική συζήτηση όπου ο Katsumoto μαθαίνει την ιστορία των 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα και την μάχη στις Θερμοπύλες. Οι σαμουράι του, βρίσκονται στην αντίστοιχη κατάσταση, αλλά ο αυτοκρατορικός στρατός, θα γονατίσει σε ένδειξη σεβασμού. Σε μία συγκινητική στιγμή, όλη η πεμπτουσία της ύπαρξης του Katsumoto, θα βρεθεί στην τελευταία ματιά του σε μία ανθισμένη κερασιά.

 

 

Το Last Samurai δεν είναι απλά μία ταινία που τίμησε τις παραδόσεις της Ιαπωνίας. Πολύ περισσότερο, έδειξε πως ακόμη και αν οι άνθρωποι μεταξύ μας μπορεί να μεγαλώνουμε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλο, είναι η ηθική και το πώς αντιλαμβανόμαστε την ζωή, που μας κάνει να περπατήσουμε δίπλα-δίπλα.


Πηγή