Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Ο Eros Ramazzotti θα ξυπνάει πάντα την ερωτική μας διάθεση

Όλοι έχουμε αφιερώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας έναν στίχο του Ιταλού «τροβαδούρου».

Δεν είναι ένας ακόμη Ιταλός τραγουδιστής, είναι ίσως ο πιο διάσημος Ιταλός που έχει περάσει από αυτόν τον πλανήτη. Μπορεί οι στίχοι του να μην είναι κατανοητοί σε όλους, αλλά ο ερωτισμός του είναι διάχυτος σε κάθε τραγούδι του. Η μουσική του έγινε σημείο αναφοράς, μετρώντας συνεργασίες με μερικούς από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη φορά γυρνά στο Σαν Ρέμο 40 χρόνια από την εμφάνισή του με το Τerra Promessa. Έχει καταφέρει κάτι που πολλοί λίγοι το έχουν κατορθώσει: Να αποκτήσει παγκόσμια αναγνωσιμότητα τραγουδώντας στην γλώσσα του! Ακόμη και στις συνεργασίες του με ονόματα διεθνούς κύρους πάντα τραγουδούσε στα ιταλικά. Άρα, προφανώς μιλάμε για έναν καλλιτέχνη που επικοινωνεί το συναίσθημα μέσα από τη μουσική του.

Η ομορφιά της Ρώμης κρύβεται στα στενάκια της

 

Ξεκινώντας από το Σαν Ρέμο

Το 74ο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο έχει ξεκινήσει από τις 6 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου. Για όσους δεν γνωρίζουν είναι ο πιο διάσημος διαγωνισμός τραγουδιού της Ιταλίας, που διεξάγεται από το 1951 στο Σαν Ρέμο. Θεωρείται ο προπομπός του Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Ο Eros Ramazzotti το 1984 κέρδισε το βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου και το 2021 κέρδισαν οι Måneskin που έπειτα η πορεία τους εκτοξεύτηκε. Είναι ένα καλλιτεχνικό γεγονός σταθμός για τη γειτονική χώρα. Και υπήρξε η καλλιτεχνική αφετηρία του Ramazzotti, αυτή την φορά γυρνά 40 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση.

Οι Δολομίτες της Ιταλίας θα μπορούσαν να είναι πίνακας ζωγραφικής

Σημεία αναφοράς της καριέρας του

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1991, γίνεται ο πρώτος Ιταλός καλλιτέχνης που δίνει συναυλία στο φημισμένο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης. Έχει πουλήσει πάνω από 60 εκατομμύρια δίσκους και η ζωή του μοιάζει σαν όνειρο, καθώς γεννήθηκε σε ένα φτωχό προάστιο της Ρώμης και πήρε το όνομά του από τον θεό της αγάπης ως σύμβολο της τύχης. Δεν είχε δηλαδή, καμία οικονομική βοήθεια για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά μόνο το ταλέντο του.

Μετά το Σαν Ρέμο το 1984 ξεκινά και η δισκογραφία του όπου με το In ogni senso το 1990, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Ramazzotti στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να δώσει στον ήχο του μια πιο διεθνή γεύση έχει εμφανιστεί και συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής όπως: Tina Turner, Anastacia, Joe Cocker, Julio Iglesias, Lynn Davis, Ricardo Arjona, Luciano Pavarotti, Laura Pausini, Nicole Scherzinger, Αndrea Bocelli, Carlos Santana και Ricky Martin.

 

 

Καθόλου τυχαίες οι συνεργασίες καθώς ήδη από το 1999 είχε λάβει το γερμανικό βραβείο Echo για τον καλύτερο διεθνή μουσικό καλλιτέχνη. Πολλά από τα επόμενα άλμπουμ του Ramazzotti, όπως το 9 (2003), το Calma Apparente (2005) και το E2 (2007) βρέθηκαν στην κορυφή των διεθνών τσαρτ. Παράλληλα, παραμένει ο πιο δημοφιλής μεταξύ του ιταλόφωνου και ισπανόφωνου κοινού. Αργότερα, αξιόλογες ηχογραφήσεις περιελάμβαναν το Noi (2012), το Perfetto (2015) και το Vita ce n’è (2018). Το 2022 κυκλοφορεί το Battito Infinito.

Παράλληλα η μουσική του έχει επιρροές από διαφορετικά είδη. Ο ίδιος έχει δηλώσει: «προσωπικά έχω επιρροές από πολλά είδη στη μουσική. Led Zeppelin, Deep Purple, Santana, Genesis. Κι από τους μεγάλους Ιταλούς τραγουδοποιούς, τον Lucio Dalla…έναν αυθεντικό του είδους».

 

Eros Ramazzotti και Ελλάδα

Και ποιος δεν θυμάται στα ‘90s τον Eros όταν είχε επισκεφτεί τη χώρα μας, αλλά ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι οι σχετικά πρόσφατες συναυλίες που έκανε στην χώρα μας, 2019, στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου (Tae Kwon Do) αλλά και στο Ηρώδειο το 2022. Και στις περιπτώσεις οι χώροι ήταν κατάμεστοι από κόσμο, που τραγουδούσαν μαζί του στα ιταλικά. Και αυτό είναι μία πραγματική επιτυχία, όταν δεν ξέρεις μία γλώσσα να την τραγουδάς και να συγκινείσαι, είναι η μουσική που ενώνει το κόσμο και η ωραία μουσική που δημιουργεί αυτή τη σύνδεση. Όπως έχει πει εξάλλου και ο ίδιος: «Πάνω από όλα τραγούδησα για την αγάπη».

 


Πηγή