Παρασκευή , 3 Μάιος 2024

5 μυθιστορήματα για να διαβάσεις στην παραλία

Τι μπορεί να κάνει ένα μυθιστόρημα ιδανικό για το καλοκαίρι;

Αρχικά, μπορεί να διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του θέρους, άρα αυτό σημαίνει πως συμβαδίζουμε με την εποχή ή μπορεί να πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα. Θα προσθέσω ακόμη ότι πιστεύω πώς μπορεί να είναι και ένα «βαρύ» βιβλίο, που επιτέλους έχεις χρόνο να διαβάσεις στις διακοπές σου. Δεν έχεις την πίεση της δουλειάς, το μυαλό σου είναι ξεκούραστο και άρα έχεις χρόνο να διαβάσεις και κάτι πιο απαιτητικό. Στην παρακάτω λίστα θα μείνουμε στην πρώτη κατηγορία με βιβλία που έχουν καλοκαιρινό φόντο, όπου κάποια από αυτά έχουν σπουδαία πράγματα να «πουν».

 

 

Η παραλία, Alex Garland

Το βιβλίο αναφέρεται στην Generation X και στις διακοπές της. Συγκεκριμένα, τρεις ταξιδιώτες αποφασίζουν να ενώσουν τις τύχες τους, αναζητώντας την ιδανική παραλία. Αυτή η απόλυτη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Oι τρεις πρωταγωνιστές θα γνωρίσουν έναν επίγειο παράδεισο, ένα άγνωστο καταπράσινο νησί με γαλάζιες ακτές και αμμουδερές παραλίες που πολλοί λίγοι γνωρίζουν. Ωστόσο, ο παράδεισος θα μετατραπεί σε κόλαση. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1996 και σε περίπτωση που δεν το κατάλαβες μιλάμε για το βιβλίο που βασίστηκε η διάσημη ταινία «Τhe Beach» το 2000 με τον Leonardo DiCaprio.

Η βίλα της θλίψης, Patrick Modiano

Πρόκειται για «καλοκαιρινό μυθιστόρημα», που λαμβάνει χώρα σε μια μια επαρχιακή λουτρόπολη της Γαλλίας στη δεκαετία του ’60. Μια παρέα ιδιόρρυθμων ανθρώπων ζει μια περίεργη περιπέτεια, ενώ η ηρεμία που χαρακτηρίζει την πόλη είναι φαινομενική, καθώς υπάρχουν άλλες ιστορίες στο παρασκήνιο. Παράλληλα, στο επίκεντρο είναι και ο έρωτας του νεαρού Βίκτορα με την Υβόννη. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Patrick Modiano βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2014.

10 διάσημες ταινίες που έχουν βασιστεί σε βιβλία τα οποία αξίζει να διαβάσεις

Μαγειρεύοντας για τον Πικάσο, Camille Aubray

Εποχιακά τοποθετούμαστε στην άνοιξη του 1936. Βρισκόμαστε στη διάσημη Γαλλική Ριβιέρα, σε ένα παραλιακό χωριουδάκι του Ζουάν-Λε-Πεν. Η δεκαεπτάχρονη Οντίν μαγειρεύει μαζί με τη μητέρα της στην κουζίνα του ιδιόκτητου Cafe Paradis και ένας μυστηριώδης άντρας φτάνει στην πόλη τους. Ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από μια άγνωστη σχεδόν περίοδο της ζωής του εμβληματικού ζωγράφου,Πικάσο, το οποίο ανάμεσα στα άλλα σε μεταφέρει σε ειδυλλιακές τοποθεσίες. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2016.

Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Άιλαντ (Montauk), Max Frisch

Το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Max Frisch του 1975 αφηγείται την ιστορία του από ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο στο Μοντάουκ με μια νεότερη γυναίκα με την οποία έχει μια σύντομη ερωτική σχέση. Τοποθετούμαστε σε ένα ακρωτήρι στον Ατλαντικό, όπου ο συγγραφέας μιλά σε όσους αγάπησε ή περιφρόνησε. Μέσα από αυτού του είδους τη βιογραφίας ξετυλίγει το δικό του κουβάρι της ζωής του. Βάζει ερωτήματα στον εαυτό του για όλες τις σχέσεις της ζωής του.

Η καρδιά κυνηγάει μονάχη, Carson McCullers

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και εκδόθηκε το 1940. Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας ανθρώπων στην καρδιά του Αμερικάνικου Νότο. Άσχετοι μεταξύ τους έχουν ένα κοινό παρονομαστή: τη μοναξιά. Κάπως περίεργα θα ενωθούν. Σε αυτές τις ιστορίες, ξεχωρίζει κανείς εκείνη της μικρής Μικ Κέλυ. Ένα βιβλίο που ακουμπά διαχρονικά ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

 


Πηγή