Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

500 Days of Summer: Η ιδανική ταινία για σένα που χώρισες

Μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα πρέπει να τη δεις,

 

Πάνε λίγα χρόνια από τότε που μία από τις αγαπημένες μου σινεφίλ φίλες μου, μού λέει: «Έχω μία πολύ καλή ταινία να δούμε, δεν είναι ακριβώς ρομαντική». Το ότι δεν ήταν ακριβώς κλασικά ρομαντική, το κατάλαβα, βλέποντας την ταινία που βασιζόταν σε ένα ρεαλιστικό σενάριο. Σκέφτηκα, ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε την οπτική της, καθώς είναι και μία ματιά στο πώς ένας άντρας βιώνει τον χωρισμό, τα στάδια που περνάει μέχρι να έρθει η νέα εποχή και να κάνει τη μετάβαση. Δεν είμαι σίγουρη, αν είναι καλή περίοδος για να τη δεις σε περίπτωση που είσαι χωρισμένος ή αν σε βοηθήσει. Πάρε λίγο χρόνο να το σκεφτείς.

 

 

Η υπόθεση της ταινίας

Η ιστορία πάει λίγο πολύ ως εξής: Στις 8 Ιανουαρίου, ο Τομ Χάνσεν γνωρίζει τη Σάμερ (καλοκαίρι) Φιν, τη νέα βοηθό του αφεντικού του. Ο Τομ σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά δουλεύει σαν συγγραφέας ευχετήριων καρτών στο Λος Άντζελες. Το κλισέ στόρι, λοιπόν, έχει ως εξής ότι ο Τομ και η Σάμερ θα έρθουν πιο κοντά, παρά το γεγονός ότι η Σάμερ του ξεκαθαρίζει ότι δεν πιστεύει στην αληθινή αγάπη και ότι δε θέλει σοβαρή σχέση. Κάποια στιγμή, η Σάμερ –όπως ήταν αναμενόμενο- χωρίζει τον Τομ και από εκεί ξεκινά μία βαριά ιστορία για τον πρωταγωνιστή. Όντως αλλάζει, η κοσμοθεωρία του και παίρνει την κατιούσα. Η διαφορά με άλλες ταινίες; Όντως πρέπει να ξεπεράσει τη Σάμερ και να συνεχίσει τη ζωή του, γιατί όντως δεν θα έχει καμία συνέχεια η ιστορία τους. Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό είναι ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο καθώς δεν υπάρχει παντού ρομάντζο και αμοιβαίος έρωτας. Βέβαια, αυτό που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ταινία είναι ότι η Σάμερ, δεν κορόιδεψε ποτέ τον Τομ απλά δεν ήταν αυτός που θα την έκανε να μείνει μαζί του.

Ο χωρισμός εδώ είναι αντρική υπόθεση

Αρχικά, εδώ έχουμε μια σχετικά συνηθισμένη ιστορία. Είναι ο ένας ερωτευμένος, δηλαδή ο Τομ.  Μήνες μετά τον χωρισμό, καθώς η Σάμερ και ο Τομ είναι καλεσμένοι στο γάμο ενός συναδέλφου τους, χορεύουν και η Σάμερ πιάνει τη γαμήλια ανθοδέσμη. Όταν φεύγουν από το γάμο, η Σάμερ τον καλεί στο πάρτυ της. Ο Τομ πηγαίνει και βλέπει τη Σάμερ να φοράει δαχτυλίδι αρραβώνων. Μόλις το βλέπει, φεύγει από το πάρτι. Ο Τομ βρίσκεται σε στάδιο κατάθλιψης. 

Ο Christopher Nolan δεν συμπάθησε ποτέ τα συνηθισμένα

 

 

Είναι μία εξαιρετική αφήγηση για το πόσο βαριά βιώνει ένας ερωτευμένος άντρας τον χωρισμό, πώς αισθάνεται μέσα σε όλο αυτά τα γεγονότα. Βλέπουμε να οδηγείται στην κατάθλιψη, καθώς δεν μπορεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα. Μέσα από τον συναισθηματικό κόσμο του Τομ που καταρρέει, βλέπουμε να διαψεύδονται όλες οι προσδοκίες και τα όνειρά του με τη Σάμερ. Παράλληλα, «τρώει» ένα ακόμη χαστούκι, αφού βλέπει πώς η Σάμερ αλλάζει με τον νέο της σύντροφο. Όμως, η αλήθεια είναι πώς that’s life. Δεν ήταν λίγο εκείνος, ούτε πολύ η Σάμερ, απλά δεν «έδεσε». Βλέπουμε στο τέλος ότι ο Τομ το ξεπερνά και αλλάζει σελίδα. Και ακριβώς αυτό είναι και το ρεαλιστικό σενάριο, ότι ο πρωταγωνιστής πάει παρακάτω.

 

 

Η ταινία είναι γεμάτο από μεταφορές και συμβολισμούς, ακόμη και τα ονόματα δεν προκύπτουν τυχαία. Πρόκειται για παραγωγή του 2009, σε σκηνοθεσία Μαρκ Γουέμπ όπου το σενάριο έγραψαν οι Σκοτ Νιουστάντερ και Μάικλ Γουέμπερ. Πρωταγωνιστούν ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ και η Ζόι Ντεσανέλ. Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και κατάφερε να συγκεντρώσει 60,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προϋπολογισμό του, ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων.Έλαβε δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, Καλύτερης Ταινίας – Κωμωδία/Μιούζικαλ και Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ. Να σημειώσω εδώ ότι η ταινία ακόμη και σήμερα έχει μερικά από τα πιο δημοφιλή quotes και σκηνές που γίνονται viral στα social media. Εξάλλου, είναι και αυτή μια συνηθισμένη ιστορία αγάπης από την άλλη όψη.

 

 


Πηγή