Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη από το ΚΘΒΕ

Αφιέρωμα στον Τσιτσάνη από το ΚΘΒΕ

Παρουσιάζεται στις 18 Ιανουαρίου με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη

Το συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη και το έργο του, επιχειρεί να προσεγγίσει και θεωρητικά (πέραν της μουσικοθεατρικής μεταφοράς των τραγουδιών του στη σκηνή του θεάτρου) το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας με το αφιέρωμα στο έργο του την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που καθιέρωσε με τίτλο «Big Day».

Η «Big Day» για το Βασίλη Τσιτσάνη είναι η δεύτερη αντίστοιχη διοργάνωση του ΚΘΒΕ για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο (2014-2015) καθώς προηγήθηκε στις 21 του περασμένου Δεκεμβρίου η… «Big Day»-αφιέρωμα στον δραματουργό Χάρονλντ Πίντερ και τη «σιωπή στα έργα του» και προγραμματίζονται για τις 8/2/2015 αφιέρωμα στον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, 8/3/2015 στον Μολιέρο και 26/4 στον Αντον Τσέχοφ (όλα με αφορμή εν εξελίξει παραστάσεις έργων των παραπάνω δραματουργών).

Όλα τα αφιερώματα πραγματοποιούνται στο μεγάλο (χωρητικότητας 670 θεατών) θέατρο της ΕΜΣ πλην του επικείμενου στο Βασίλη Τσιτσάνη που θα πραγματοποιηθεί στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών (χωρητικότητας 150 θεατών). Στη διπλανή -μεγάλη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών συνεχίζονται οι παραστάσεις της μουσικοθεατρικής παράστασης «Σερσέ λα φάμ» (σύνθεση τραγουδιών του Β. Τσιτσάνη με θέμα τη γυναίκα).

Αφορμή για τη διοργάνωση αποτέλεσε η συγκυρία της συμπλήρωσης, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, στις 18 Ιανουαρίου 1915, στα Τρίκαλα, αλλά και 31 ετών από το θάνατό του (18 Ιανουαρίου 1984, Λονδίνο).

Πυρήνα του αφιερώματος -σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΚΘΒΕ- θα αποτελέσει ένα λαϊκό γλέντι της δεκαετίας του ΄50, της εποχής δηλαδή που μεσουρανούσε ο λαϊκός συνθέτης.

Στο τρίωρης διάρκειας πρόγραμμα (από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3.15 μ.μ.) στη μικρή σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστούν: προβολή 45λεπτου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Τσιτσάνη, ωριαία μουσική παράσταση με τραγούδια του Τσιτσάνη ερμηνευμένα από τους φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και τέχνης του πανεπιστημίου «Μακεδονία», μουσικοκινητικό παιγνίδι για παιδιά που θα αυτοσχεδιάσουν στις μουσικές του Τσιτσάνη, 30λεπτη ομιλία μελετητών του συνθέτη και τέλος 45λεπτη παρουσίαση του έργου «Λαϊκό Πιάνο» (για πιάνο και φωνή) του συνθέτη Νίκου Ορδουλίδη που βασίζεται σε μουσικές του Τσιτσάνη.

Πηγή: newsbeast.gr