Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Άνοιξε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Κούστεντορφ

Άνοιξε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Κούστεντορφ

Ο Κουστουρίτσα υποδέχτηκε τους καλεσμένους συνοδευόμενος από ένα… λύκο

Με μία ασυνήθιστη παράσταση και πυροτεχνήματα άνοιξε η αυλαία του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής Kustendorf στο Ντρβενγκραντ (Ξύλινη Πόλη) στο εθνικό πάρκο Μόκρα Γκόρα της Σερβίας στις 21 Ιανουαρίου.

Ο ιδρυτής και διευθυντής του Φεστιβάλ, γνωστός σέρβος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα υποδέχθηκε τους καλεσμένους με ψωμί, αλάτι σλιβοβίτσα (ρακί από δαμάσκηνο).

Το αστέρι της παράστασης ήταν ο Τζορτζ, ο λύκος που συνόδευσε τον Κουστουρίτσα στο πέρασμα από το κόκκινο χαλί. Ο λύκος έφθασε στο Ντρβένγκραντ πριν από δύο χρόνια με εγκαύματα, αφού κατάφερε να γλυτώσει από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο όρος Τάρα. Ο Εμίρ Κουστουρίτσα του πρόσφερε καταφύγιο και τον φρόντισε μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Στην ασυνήθιστη παράσταση ο λύκος βρέθηκε αντιμέτωπος και σταμάτησε το μαύρο τρένο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στη βιομηχανία του κέρδους, της ρύπανσης ότι αυτή η μηχανή είναι σε λάθος τροχιά.

Ο σέρβος υπουργός Πολιτισμού, Ίβαν Τάσοβατς κήρυξε την έναρξη του Φεστιβάλ σημειώνοντας ότι «αν ο κινηματογράφος ξεπερνά τη ζωή», τότε «το Κούστεντορφ ξεπερνά τον κινηματογράφο».

«Είναι ένα απόλυτα γοητευτικό, μοναδικό μέρος, όπου οι νέοι, ταλαντούχοι άνθρωποι στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, μπορούν να συναντηθούν με τους μεγάλους του επαγγέλματός τους και τα μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου μπορούν να απολαύσουν ένα συναισθηματικό ταξίδι στο μέλλον του κινηματογράφου», είπε ο κ. Τάσοβατς.

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα είπε ότι το φεστιβάλ απέκτησε κόκκινο χαλί χάρη στον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος όταν επιβεβαίωσε την άφιξή του έθεσε ως όρο να υπάρχει κόκκινο χαλί. «Το έφερε από το Βελιγράδι και ο πρώτος που πέρασε ήταν ο λύκος της Μόκρα Γκόρα», υπογράμμισε.

«Πέρασαν πάνω από 70 χρόνια από τη νίκη κατά του φασισμού και γιορτάζουμε το θρίαμβο μαζί με τους καλεσμένους μας», είπε ο σέρβος σκηνοθέτης.

Απαντώντας σε επισήμανση δημοσιογράφων ότι είναι το μοναδικό φεστιβάλ στον κόσμο που αποτελεί σημείο συνάντησης πραγματικών αστέρων και νέων δημιουργών, ο Εμίρ Κουστουρίτσα είπε: «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει στον κόσμο χώρα σαν τη Σερβία. Παραμένει η μόνη χώρα της περιοχής που έχει την αίγλη να στηρίξει ένα φεστιβάλ σαν αυτό, να συγκεντρώνει τόσους πολλούς ανθρώπους, να κάνει ένα γεγονός αξιομνημόνευτο».

Μετά την τελετή εγκαινίων και τα πυροτεχνήματα απονεμήθηκε το ειδικό «Βραβείο για μελλοντικές ταινίες» στο ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι, στον οποίο είναι αφιερωμένη και η έκθεση που φιλοξενείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Το έργο του Κοντσαλόβσκι παρουσιάζεται μέσα από μία συλλογή αρχειακού υλικού, φωτογραφιών, κινηματογραφικών αφισών από έργα που σκηνοθέτησε, την οποία επιμελήθηκε το Μουσείο Κινηματογράφου της Λότζα.

Καλεσμένοι του 8ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής Κούστεντορφ που πραγματοποιείται έως τις 26 Ιανουαρίου στο Ντρβένγκραντ είναι ο ιρανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Μπαχμάν Κομπαντί, δημιουργός μίας από τις ιστορίες της συλλογής ταινιών «Κουβέντες με τους Θεούς» που προβάλλεται σήμερα, ο ρώσος δημιουργός, Νικίτα Μιχάλκοφ, ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν, ο γάλλος συγγραφέας και σκηνοθέτης Μπερτράν Ταβερνιέ και Αντιλκάν Γιερζάνοφ από το Καζακστάν.

Στην «Ξύλινη Πόλη» βρίσκονται ακόμη η γαλλίδα παραγωγός του κινηματογράφου Μαρί Κλοντ Οσάρ, η Αμάντα Νέβιλ διευθύντρια τις Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής του Κούστεντορφ καθώς και ο διευθυντής του Φεστιβάλ των Καννών, Τιερί Φρεμό.

Η διεθνής επιτροπή που θα επιλέξει μεταξύ 17 δημιουργών ταινιών τους φετινούς νικητές του Χρυσού, Αργυρού και Χάλκινου Αυγού αποτελείται από την Αμάντα Νέβιλ, την Μαρί Κλοντ Οσάρ και μεξικανοαμερικανό παραγωγό Άλεξ Γκαρσία.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται για όγδοη χρονιά στο Ντρβένγκραντ, το κινηματογραφικό εθνο-χωριό που οραματίστηκε και δημιούργησε ο Εμίρ Κουστουρίτσα για τις ανάγκες της ταινίας του «Life is a miracle» μεταξύ των ορεινών όγκων Ζλάτιμπορ και Τάρα, στη δυτική Σερβία.

Πηγή: newsbeast.gr